Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Piada dei morti

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Upečte si tradiční italský dezert piada dei morti plný ořechů a slunečnicových semínek. Překvapte své blízké originálním receptem inspirovaným starověkou tradicí, v upravené verzi vhodné i pro vegany.

Ingredience
Na těsto:
  • 250 g italské mouky T1 nebo pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • 80 g kvásku lievito madre
  • 140 g rýžového mléka
  • 15 g slunečnicového oleje
  • hrst rozinek
  • špetička soli
Ostatní ingredience:
  • mandle
  • kešu
  • slunečnicové semínko
  • lískové oříšky
  • agávový sirup

Žil a jedl jsem dle mého uvážení normálně. Jenže pak mi tělo začalo dávat zřetelné signály, že něco není v pořádku a ...

Jak připravit italský dezert piada dei morti

  1. Do mísy nebo pekárny vložte všechny ingredience na těsto. Promíchejte nebo volte program “těsto”.
  2. Po vykynutí vytvořte z těsta placku na vymazaný pečicí papír.
  3. V misce promíchejte ořechy se sirupem. Stačí, aby ořechy byly lepivé.
  4. Na těsto přidejte ořechy a pečte v předehřáté troubě na 200°C dozlatova.
  5. Nechte vychladnout.

Praktické

  • Tento recept je připravován v domácí pekárně. Výhoda je, že nám pekárna připraví těsto a nechá ho nakynout za poloviční dobu. Použila jsem program TĚSTO. Pokud budete míchat v ručně, doba kynutí bude záležet na okolní teplotě a bude to trvat tak 3 hodiny, než těsto vykyne.
  • Při pečení hlídejte, abyste nespálili povrch, sladký sirup se rád pálí. Přikryjte popřípadě pečicím papírem.
  • Počátky piada dei morti lze hledat v keltských historkách na starověkou Romagnu, která slavila Nový rok na svátek Všech svatých. Ta konkrétní noc byla považována za jakési „otevřené dveře“ mezi světem živých a mrtvých. Z tohoto důvodu byla jako pocta duchům připravována některá speciální jídla. Jedním z nich byla právě piada dei morti“, která úspěšně dosáhla současnosti. Tento jednoduchý koláč je právě v tomto období možno koupit v pekárnách a v obchodech. 

Obměna

  • Můžete použít jakékoliv druhy ořechů
  • Možno přidat i čokoládové kapky.
  • Můžete použít jakékoliv sladidlo .

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let. Pozor na kusy ořechů.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dobrý den, recept mě zaujal, klikla jsem na odkaz ohledně ingredience lievito madre kvásku. Tam jsem si o něm krásně početla a další odkaz jak založit… jejda, již jenom pro členy klubu… Jsem jenom v jarním detoxu, ale pokud mám přístupný tento recept, ocenila bych, kdybych měla i přístup k věcem k němu souvisejícím. Díky za pochopení. :)
krásný den! Iva

Vierko, tak toto mi moc chutná, moc dobré i s klasickým žitným kváskem, dala jsem ho stejné množství…příště dám víc oříšků..:)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kvásková celozrnná vánočka (vegan)

Na Velký pátek se dělávaly tradiční jidáše. Jidášky rády dělají děti, jednoduše motají esíčka, šnečky a smyčky. Ty naše jsou bez cukru, mléka a vajec. A ve...

Sladké jidáše ve tvaru zajíčka

Na Velikonoce se tradiční peklo sladké kynuté pečivo tzv. Jidáše. My jsme je připravili netradičně ve tvaru roztomilých velikonočních zajíčků :-) Toto těst...

Bezlepková pletená vánočka z kvásku

Držíte bezlepkovou dietu a chcete si dopřát zdravou pletenou vánočku bez cukru, lepku, vajec, droždí a másla? Vymysleli jsme pro vás variantu kváskové váno...

Toskánské Cantucci jinak aneb mandlové suchárky

Inspirací k tomuto recepty byly tradiční italské Cantucci. Tyto suchárky jsou krásně křupavé, ale ne tvrdé a jsou rychlé na přípravu. Jde o alternativu k s...

Velikonoční “tvarohový” beránek

Pár dní jsem brouzdala na internetu a hledala zdravý recept na velikonočního beránka. Nakonec jsem spojila své zkušenosti s pečením a několik receptů dohro...

Bezlepkový koláč s arónií a chia semínky

Arónie neboli černá jeřabina se opět dostává do povědomí lidí díky jejím léčivým účinkům a vysokému obsahu vitamínů, flavonoidů, železa a vápníku. Právě te...