Na těsto:
- 250 g italské mouky T1 nebo pšeničné celozrnné polohrubé mouky
- 80 g kvásku lievito madre
- 140 g rýžového mléka
- 15 g slunečnicového oleje
- hrst rozinek
- špetička soli
Ostatní ingredience:
V naší 3denní jarní výzvě ti ukážeme jak probudit svou energii a využít sílu jara naplno!
Registrace zdarma
- mandle
- kešu
- slunečnicové semínko
- lískové oříšky
- agávový sirup
Jak připravit italský dezert piada dei morti
- Do mísy nebo pekárny vložte všechny ingredience na těsto. Promíchejte nebo volte program “těsto”.
- Po vykynutí vytvořte z těsta placku na vymazaný pečicí papír.
- V misce promíchejte ořechy se sirupem. Stačí, aby ořechy byly lepivé.
- Na těsto přidejte ořechy a pečte v předehřáté troubě na 200°C dozlatova.
- Nechte vychladnout.
Praktické
- Tento recept je připravován v domácí pekárně. Výhoda je, že nám pekárna připraví těsto a nechá ho nakynout za poloviční dobu. Použila jsem program TĚSTO. Pokud budete míchat v ručně, doba kynutí bude záležet na okolní teplotě a bude to trvat tak 3 hodiny, než těsto vykyne.
- Při pečení hlídejte, abyste nespálili povrch, sladký sirup se rád pálí. Přikryjte popřípadě pečicím papírem.
- Počátky piada dei morti lze hledat v keltských historkách na starověkou Romagnu, která slavila Nový rok na svátek Všech svatých. Ta konkrétní noc byla považována za jakési „otevřené dveře“ mezi světem živých a mrtvých. Z tohoto důvodu byla jako pocta duchům připravována některá speciální jídla. Jedním z nich byla právě piada dei morti“, která úspěšně dosáhla současnosti. Tento jednoduchý koláč je právě v tomto období možno koupit v pekárnách a v obchodech.
Obměna
- Můžete použít jakékoliv druhy ořechů
- Možno přidat i čokoládové kapky.
- Můžete použít jakékoliv sladidlo .
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let. Pozor na kusy ořechů.
PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Ahoj, prosím neberte tento komentář jako rýpání, ale když vidím ty lehce připečené oříšky na fotce, zajímal by mne názor redakce jíme jinak na stabilitu/labilitu ořechů a semen při tepelné úpravě s vysokou teplotou. Již několikrát na mne totiž na sociálních sítích skočilo video o teplotní labilitě semen a jejich nevhodnosti k pečení. Nechystáte již k tématu třeba článek? Díky, H. ;-)
Lze použít i žitný kvásek?