Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Piada dei morti

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Upečte si tradiční italský dezert piada dei morti plný ořechů a slunečnicových semínek. Překvapte své blízké originálním receptem inspirovaným starověkou tradicí, v upravené verzi vhodné i pro vegany.

Ingredience
Na těsto:
  • 250 g italské mouky T1 nebo pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • 80 g kvásku lievito madre
  • 140 g rýžového mléka
  • 15 g slunečnicového oleje
  • hrst rozinek
  • špetička soli
Ostatní ingredience:
  • mandle
  • kešu
  • slunečnicové semínko
  • lískové oříšky
  • agávový sirup

Cesta k Jíme Jinak vedla přes různé detoxy a diety, které vždycky měly nějaké “ale”. Napoprvé mi to nesed...

Jak připravit italský dezert piada dei morti

  1. Do mísy nebo pekárny vložte všechny ingredience na těsto. Promíchejte nebo volte program “těsto”.
  2. Po vykynutí vytvořte z těsta placku na vymazaný pečicí papír.
  3. V misce promíchejte ořechy se sirupem. Stačí, aby ořechy byly lepivé.
  4. Na těsto přidejte ořechy a pečte v předehřáté troubě na 200°C dozlatova.
  5. Nechte vychladnout.

Praktické

  • Tento recept je připravován v domácí pekárně. Výhoda je, že nám pekárna připraví těsto a nechá ho nakynout za poloviční dobu. Použila jsem program TĚSTO. Pokud budete míchat v ručně, doba kynutí bude záležet na okolní teplotě a bude to trvat tak 3 hodiny, než těsto vykyne.
  • Při pečení hlídejte, abyste nespálili povrch, sladký sirup se rád pálí. Přikryjte popřípadě pečicím papírem.
  • Počátky piada dei morti lze hledat v keltských historkách na starověkou Romagnu, která slavila Nový rok na svátek Všech svatých. Ta konkrétní noc byla považována za jakési „otevřené dveře“ mezi světem živých a mrtvých. Z tohoto důvodu byla jako pocta duchům připravována některá speciální jídla. Jedním z nich byla právě piada dei morti“, která úspěšně dosáhla současnosti. Tento jednoduchý koláč je právě v tomto období možno koupit v pekárnách a v obchodech. 

Obměna

  • Můžete použít jakékoliv druhy ořechů
  • Možno přidat i čokoládové kapky.
  • Můžete použít jakékoliv sladidlo .

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let. Pozor na kusy ořechů.

PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ahoj, prosím neberte tento komentář jako rýpání, ale když vidím ty lehce připečené oříšky na fotce, zajímal by mne názor redakce jíme jinak na stabilitu/labilitu ořechů a semen při tepelné úpravě s vysokou teplotou. Již několikrát na mne totiž na sociálních sítích skočilo video o teplotní labilitě semen a jejich nevhodnosti k pečení. Nechystáte již k tématu třeba článek? Díky, H. ;-)

Lze použít i žitný kvásek?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kvásková celozrnná vánočka (vegan)

Na Velký pátek se dělávaly tradiční jidáše. Jidášky rády dělají děti, jednoduše motají esíčka, šnečky a smyčky. Ty naše jsou bez cukru, mléka a vajec. A ve...

Sladké jidáše ve tvaru zajíčka

Na Velikonoce se tradiční peklo sladké kynuté pečivo tzv. Jidáše. My jsme je připravili netradičně ve tvaru roztomilých velikonočních zajíčků :-) Toto těst...

Bezlepková pletená vánočka z kvásku

Držíte bezlepkovou dietu a chcete si dopřát zdravou pletenou vánočku bez cukru, lepku, vajec, droždí a másla? Vymysleli jsme pro vás variantu kváskové váno...

Toskánské Cantucci jinak aneb mandlové suchárky

Inspirací k tomuto recepty byly tradiční italské Cantucci. Tyto suchárky jsou krásně křupavé, ale ne tvrdé a jsou rychlé na přípravu. Jde o alternativu k s...

Velikonoční “tvarohový” beránek

Pár dní jsem brouzdala na internetu a hledala zdravý recept na velikonočního beránka. Nakonec jsem spojila své zkušenosti s pečením a několik receptů dohro...

Bezlepkový koláč s arónií a chia semínky

Arónie neboli černá jeřabina se opět dostává do povědomí lidí díky jejím léčivým účinkům a vysokému obsahu vitamínů, flavonoidů, železa a vápníku. Právě te...