- 1-2 velké mrkve
- 1 menší daikon (bílá ředkev)
- 1 cibule
- 1 jablko
- kousek zázvoru
- 1 stroužek česneku
- stonek od brokolice (není nutné)
- 0,5 lžičky soli
Jak připravit kvašenou zeleninu
- Mrkev nastrouháme nahrubo, česnek roztlačíme, zázvor i jablko nastrouháme najemno, daikon pomocí mandolíny na tenké plátky, cibuli na tenká půlkolečka a stonek od brokolice zbavíme tuhých částí a nakrájíme na tenké plátky.
- Všechny ingredience smícháme ve větší míse spolu s 0,5 lžičkou soli.
- Promačkáme tak, aby zelenina pustila dostatek šťávy.
- Do čisté zavařovačky nebo nádoby na pickles vrstvíme zeleninu a pořádně každou vrstvu zmáčkneme čistou rukou.
- Na vrch zeleniny dáme list zelí nebo kapusty a zmáčkneme tak, aby vystoupila tekutina.
- Zatížíme např. menší skleničkou, kamenem, pružinkou nebo pokud používáme speciální kvašáček, tak ho uzavřeme.
- Dáme na 5-7 dní kvasit na kuchyňskou linku.
- Po 5 dnech ochutnáme.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Skladujeme v lednici.
- Je třeba, aby zelenina byla po celou dobu kvašení ponořená pod tekutinou a žádná část neplavala na hladině, jinak začne plesnivět.
Obměna
- Zeleninu můžete zvolit dle zásob a chuti.
- Můžete přidat kurkumu pro barvu nebo trochu šťávy z řepy.
Děti
- Pickles je vhodné pro děti od 2. roku a s menším podílem soli.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Koukám že udělám tento recept a v textu je i zmínka o brokolicí🤭,asi šotek,můžete pro nováčky jako jsem ja upravit,dekuji
nevadí, když vynechám zázvor?