- cukety (cca 1,5 kg)
- 2 cibule (cca 300 g)
- 10 stroužků česneku (cca 45 g)
- 200 ml oleje
- 3 lžičky soli (cca 15 g)
- 4 lžíce hořčice nebo hořčičných semínek
- 100 ml jablečného octa
- 4 obalené lžíce sladu
- špetka pepře
- pro pikantní verzi: 2 chilli papričky nebo feferonky
Jak připravit majonézu z cukety
- Cuketu umyjeme a pokrájíme na větší kostky, neloupeme. Semínka odstraňujeme jen pokud už jsou tuhá, maličká, měkká semínka můžeme nechat. Na větší kostky pokrájíme i oloupanou cibuli a česnek jen oloupeme.
- Ve velkém hrnci rozpálíme část oleje, vložíme na něj cibuli, osolíme a necháme trochu zesklovatět.
- Přidáme cuketu a všechny ostatní ingredience včetně zbytku oleje. Pokud nechceme pikantní chuť, vynecháme papričky.
- Dusíme pod pokličkou 15-20 minut do změknutí cukety. Nepřiléváme vodu! Cuketa vodu pustí sama. Dokonce bude možná potřeba vodu odebrat. Pokud máme čas, můžeme nechat vodu vyvařit bez pokličky – přibližně za hodinu varu se většina přebytečné vody vyvaří.
- Když je cuketa měkká (píchneme vidličkou), vypneme a přendáme do stolního mixéru s trochou vyvařené tekutiny. Rozmixujeme do hladké krémovité konzistence. Podle potřeby přidáváme tekutinu z hrnce, až máme konzistenci, která nám vyhovuje. Pokud jsme vyvařili vodu, není potřeba dělat po částech a rozmixujeme rovnou obsah hrnce.
- Naplníme do vymytých sklenic, zavíčkujeme a zavaříme částečně ponořené do horké vody 30 minut při teplotě 100°C.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Vychlazené skleničky skladujeme na chladném místě – ve špajzu nebo sklepě. Dobře skladované vydrží až rok.
- Sladkost preferujeme každý jiný, takže doporučuji ochutnat a sladit podle vlastní chuti. Někdy slad zcela vynechávám.
- Já šetřím čas, vlákninu i minerály, když cuketu neloupu. Pokud ale chcete cuketézu světlou, aby nikdo neměl podezření, že je zeleninová, tak cuketu oloupejte nebo použijte světlé odrůdy.
- Můžete použít i více malých cuket. Limitem je jen váš hrnce a mixér. Já většinou mixuji nadvakrát, protože se mi celá dávka hrnce do mixéru nevejde. Rozmixuji první část, dám do mísy, rozmixují druhou čas a smíchám, pak naplním směsí sklenice.
- Když spěchám, vařím pod pokličkou a přebytečnou vodu sliju. Ale protože je mi líto ingrediencí, tak raději připravuji večer, aby byl prostor nechat vodu vyvařit bez pokličky a žádné suroviny nepřišly nazmar.
- Cuketa je přirozeně bezlepková, ale použitý slad obsahuje stopy lepku, takže při přísné dietě nahraďte obilným sirupem či jiným zdravým sladidlem bez lepku.
Obměna
- Místo papriček můžeme použít chilli koření, křen apod.
- Místo hořčice můžete dát do základu vařit hořčičná semínka.
- Můžete přidat oblíbené koření jako je koriandr ale i bylinky jako je rozmarýn či oregáno. Podle toho, jaké výsledné chuti chcete dosáhnout.
Děti
- Majonéza z cukety je vhodná pro děti cca od 1,5 roku. Pokud se stravují podle Jíme Jinak, pravděpodobně se k majonéze dostanou ještě později, ale pokud už běžně jedí majonézu nebo kořeněná jídla s olejem, tak jim určitě bez obav nabídněte tuto zdravější variantu. Dětem připravujete
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Tak nevím, kde jsem udělala chybu. Dala jsem vše přesně podle receptu, ale výsledný produkt je hodně divný. Vyvařila jsem to do zhoustnutí, rozmixovala, ale je to hnědé (po sladěnce), má to konzistenci jako dětská přesnídávka a chuť nejvíc jako hořčice. No, nic moc😢
Dnes jsem vyzkoušela a opravdu vynikající. Děkuji autorce za nápad a recept. Těším se na další. 👍