Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Mexické fazole jinak: Pikantní fazole adzuki hokkaido s uzenou paprikou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Červené fazole adzuki hokkaido jsou velmi bohaté na minerály a energeticky velmi posilují ledviny. Patří mezi nejlépe stravitelné fazole a rostou jen na lávové půdě japonských ostrovů. Tím získávají specifické vlastnosti, pro které jsou tolik ceněné. Jsou také dobrým zdrojem fosforu, draslíku, železa a vápníku, a obsahují vitamín A a B. Adzuki mají nejlepší poměr sacharidů a proteinů ze všech barevných fazolí.

Příprava: předem namočené vaříme v tlakovém hrnci s řasou kombu přibližně 50 minut.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1,5 hrnku vařených fazolí adzuki hokkaido
  • voda z vaření fazolí/vývar/voda
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 1/2 řepy
  • 1/2 pórku
  • 2 stroužky česneku
  • čtvrt lžičky chilli (případně méně)
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 0,5 lžičky rozmarýnu
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • trochu vody
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • umeocet
  • olej
  • sůl
  • na ozdobení: jarní cibulka

V komentářích se už před časem objevil Marek, jehož příspěvky nám mluvily z duše a ženské se začaly ptát po jeho klon...

Jak připravit fazole adzuki hokkaido s uzenou paprikou na mexický způsob

  1. Cibuli nakrájíme na kostičky, mrkev na sirčičky, pórek na kolečka a řepu na velmi jemné malé kousky.
  2. Na oleji zpěníme cibulku, posolíme a orestujeme. Přidáme mrkev a řepu, společně restujeme několik minut.
  3. Přidáme koření a fazole i s trochou vody z vaření fazolí (nebo podlijeme vodou) a dusíme pod pokličkou do změknutí řepy.
  4. Když je řepa měkká (ideálně se do jídla téměř rozvaří), tak přidáme prolisovaný česnek, pórek a kukuřičný škrob rozmíchaný v trošce studené vody. Za stálého míchání jej do směsi zavaříme cca 1 minutu. Dochutíme podle potřeby troškou sójové omáčky a umeocta.
  5. Přidáním vody z fazolí můžeme regulovat, jak moc mokré jídlo ve výsledku dostaneme, zda to bude spíše jako guláš nebo to bude sušší směs fazolí se zeleninou.
  6. Podáváme sypané jarní cibulkou.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Pikantnost pokrmu záleží na vašich preferencích – zda použijete hodně nebo jen špetku chilli a česneku, zda použijete jen papriku sladkou nebo i ostrou.
  • Pozor na uzenou papriku – i ta se prodává buď sladká nebo ostrá!
  • My používáme mírně ostré, protože máme rádi toto jídlo jen s nádechem pikantnosti a jedí ho s námi i děti.
  • Doba varu záleží na tom, jak čerstvou máte řepu a zda chcete, aby se v pokrmu rozvařila nebo byla znát. Základ je 15-20 minut, ale můžete vařit i 25-30 min.
  • Než se fazole se zeleninou uvaří, můžete dát do trouby na gril polentu a řepu jako jsme to udělali my. Během půl hodiny byl na stole luxusní oběd.
  • Pro přísně bezlepkovou verzi použijte sójovou omáčku tamari.
  • Pro verzi bez sóji více osolte v základu a na případné dochucení použijte hrachovou či jinou slanou omáčku bez sóji.

Obměna

  • Můžete použít jakékoli jiné fazole, skvěle se hodí červená ledvina, ale můžete použít i bílé a jiné druhy, ale počítejte s tím, že výsledná barva bude díky řepě a paprice vždy červená.
  • Zeleninu můžete obměnit dle chuti, vhodné druhy jsou: batát, jakákoliv dýně, cuketa, mrkev, petržel, celer, kukuřice aj.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 3 let. Pokud omezíte ostré koření a dochucovadla, můžete ho podávat dětem cca od 2 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

40 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Je výborná

Jaroslav Hlávka
27. 5. 2024

Oblíbená večeře, tentokrát s bezpluchým ovsem 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

14
3

Jáhlová kaše s pečenou řepou a černou čočkou

Když se kouknete na ingredience asi nebudete mít chuť se do toho receptu pustit. Jedna porce a tolik věcí! Ale bez práce nejsou koláče a tahle kaše je fakt...

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Chilli z černých bobů

Chutné a velmi výživné jídlo díky černým bobům, které mají vysoký obsah bílkovin. Díky koření si určitě pochutnáte a ještě získáte polovinu doporučené denn...

Podzimní duet

Podzimní duet je přirozeně bezlepkový, jednoduchý, rychlý a oku lahodící recept. Recept je obměnitelný a není nutné nic vážit. Pohrajte si s barvami, ochut...

Omáčka z černých fazolí s mandlemi

Nevíte, co s mandlovou drtí po výrobě domácího mandlového mléka? Přidejte ji do omáčky! Rodina byla nadšená, že v omáčce křupou oříšky a že chutná zase jin...

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!