Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Pikantní fazolová paštika

Uvařeno

Vaše nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale nebojte se. Jakmile videa povolíte, přehrajeme je.

Zásady cookies
bez lepku
bez mléka

Jednoduchá zdravá paštika bez masa, tentokrát v lehce pikantní verzi. Skvělá pomazánka na chleba nebo placky, výborná svačinka vhodná i jako jídlo s sebou na výlety nebo do práce.

Ingredience
  • 100 g vařených bílých fazolí
  • 30 g konopného semínka
  • 2 lžíce tamari
  • 10 g lahůdkového droždí
  • špetička gochugaru (chilli na kimchi)
  • zaatar domácí směs
  • sůl
  • 175 g vody
  • šťáva z poloviny citrónu
  • 1 plochá lžička agaru
  • 1 plná lžička kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce oleje

Na podzim jsem prošla vaším kurzem Vánoce jinak a od té doby se mi změnily jak moje stravovací návyky, tak moje jídlo...

Jak připravit pikantní paštiku z fazolí

  1. Všechny ingredience s výjimkou koření dejte do sekáčku a rozmixujte.
  2. Jakoukoliv mističku vymažte olejem a poprašte kořením zaatar.
  3. Do kastrůlku dejte rozmixovanou směs a na středním plameni uveďte za stálého míchání k varu.
  4. Jakmile se hmota začne vařit, ztlumte plamen a vařte 4 minuty. Stále míchejte!
  5. Poté vlijte hmotu do misky a nechte vychladnout nejdříve na lince, potom zakryjte víčkem a dejte do lednice. Až hmota ztuhne, máte hotovo.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Použijte kastrůlek nebo malou pánev s nepřilnavým povrchem.
  • Paštika má podle mě bezvadnou konzistenci. Lze jí krájet a poté i rozmazat.
  • Spotřebujte do 3 dnů.
  • Pro verzi bez sóji použijte pohankovou nebo hrachovou tamari namísto sójové a nebo tamari úplně vynechte a použijte více soli.

Obměna

  • Koření zaatar můžete vynechat, pokud ho nemáte, a použít třeba jen mletou sladkou papriku.
  • Gochugaru není nutné, ale dá paštice lehce pikantní chuť. Nemáte-li, použijte černý pepř.
  • Používám bílé fazole cannellini, protože mají měkkou slupku a na tyto recepty jsou obzvlášť vhodné. Můžete nahradit jiným druhem fazolí s měkkou slupkou.

Děti

  • Bez pikantního koření a s menším množstvím soli vhodné pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

60 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
1. 2. 2024

Paštika je vážně vynikající – další super recept z fazolí! Mám radost😍

Tak ještě včera večer jsem toto ukuchtila a dnes vyklopila. Luxusní 👌😊 A s tím kořením je to fakt delikatesa 😋 Určitě budu opakovat 😁 Už jsem si objednala gochugaru. Včera jsem tedy místo toho dala pepř. Děkujeme 😊

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Černá čočková pomazánka

Tato pomazánka určitě připomene hummus, ale není v ní cizrna. Je zajímavá svou barvou a chuť černého tahini je v ní opravdu skvělá.

Cuketová pomazánka

Cuketová sezóna je v plném proudu a tak vám určitě přijde vhod recept na výbornou letní pomazánku, která u nás chutná všem.

Pomazánka z fazolí a škumpy

Lahodný fazolový krém, kterému dává šmrnc koření sumah. Abyste dosáhli správné chuti, určitě ho z receptu nevynechávejte.

Silken pomazánka

Jednoduchá rychlá pomazánka skvělá s kváskovým chlebem nebo plackami jako zdravá svačina. Koření Za’atar si náramně rozumí s olivovým olejem, nešetře...

Květáková pomazánka

Jednoduchá a výtečná pomazánka, výborná ke kváskovému chlebu nebo na placky apod. Pečená zelenina má vždy ten správný šmrnc, proto je připravena z pečeného...

Italský sýr stracchino jinak (bez laktózy)

Stracchino je typický italský sýr, krémové, smetanové konzistence.  Vyzkoušejte tuto rostlinou verzi a dejte vědět, jak vám chutnala.