Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Pikantní krémové celozrnné rizoto s brokolicí

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Odlehčete svému tělu po svátcích a dopřejte mu tento přirozeně bezlepkový pokrm – lehké rizoto z brokolice. V tomto receptu využijeme i košťál z brokolice, nejen hlavičky. Nic tak nepřijde nazmar.

Ingredience
3 porce
  • 1 brokolice
  • 4 stroužky česneku
  • olej
  • chilli paprička
  • sůl
  • 300 g celozrnné rýže ribe

Jitka vždy ráda jedla a také ráda vařila. Jenže stále stupňující se zdravotní potíže ji brzy dohnaly...

Jak připravit brokolicové rizoto z celozrnné rýže

  1. Vařte celozrnnou rýži po dobu 45 minut, aniž byste ji příliš vysušili, ponechte jí trošku vlhčí.
  2. Zatímco se rýže vaří, očistěte brokolici oddělením hlaviček od košťálu.
  3. Nakrájejte košťál na kousky. Vložte ho do pánve s 2 nasekanými stroužky česneku, osolte a jemně orestujte. Podlijte vodou a vařte do měkka. Po uvaření rozmixujte v mixéru na sametový krém.
  4. Zatímco se vaří jak košťál, tak rýže, nalijte do pánve olivový olej, rozpalte ho, přidejte chilli papričku a 2 stroužky česneku. Přidejte hlavičky brokolice, osolte a krátce orestujte. Podlijte trochou vody a poduste do měkka.
  5. Jakmile je rýže uvařena, smícháme ji s připraveným krémem. Nakonec přidejte i brokolici, pár kousků si nechte na ozdobu pokrmu. Promíchejte a servírujte.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Celozrnná rýže se vaří 45 minut. Zatímco se rýže vaří, připravte si vše ostatní, ušetříte tím čas.
  • Na tuto rýži můžete použít i tlakový hrnec.

Obměna

  • Nemáte-li rádi pikantní jídla, vynechte chilli papričku.
  • Můžete použít i jiný druh rýže než ribe.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a vynecháme chilli papričku.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

33 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Taaak jednoduché a přitom taaak lahodné 😋. S tofu kostičkami v křupavé krustičce posílám plný počet bodů 😉👌.
Děkuji za skvělou večeři 🫶.

Lenka Kunčarová
22. 2. 2024

Já jsem nefotila, vařila jsem do práce, takže jsem to lila do termosky a to není moc fotogenické. Ale je to vynikající 😋😋😋děkuji za skvělý recept. určitě budu ještě znova vařit, tak udělám fotogenickou fotku. Díky za jednoduchý recept.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Houbové congee

Kaše jsou jednoduché, dají se obměňovat do nekonečna, mohou být tedy pokaždé jiné a člověka nikdy nemůžou omrzet. Pokud patříte mezi milovníky hub, nenecht...

Černá rýže s pestem a fazolemi

Výborné zdravé a přirozeně bezlepkové jídlo, kde využijeme zásoby cuket. Díky konopnému semínku je pokrm i příjemně křupavý, určitě ho nevynechávejte.

Rýže Nerone se zimní zeleninou

Zkoušeli jste už italskou černou rýži Nerone? Je velmi aromatická, její chuť je perfektní, už při vaření voní z hrnce. Zkuste třeba tuto verzi se zeleninou...

Kantonská veganská rýže

Pokud si také rádi občas připravíte recept připomínající živočišné jídlo, ne ze stesku po něm, ale prostě proto, že jste hračičky a baví vás experimentovat...

Buddha bowl s konopným pestem

Lahodné a lehké asijské jídlo vhodné pro letní dny. Na první pohled vypadá složitě, ale jeho příprava je snadná a rychlá, když si práci dobře zorganizujete...