- 150 g bílých máslových fazolí
- 140 g čiroku
- saturejka
- petržel
- šalvěj
- sůl
- čerstvý česnek
- majoránka
- libeček
- olej
- sušená feferonka
- sečuánský pepř
- kardamom
- koriandr
- slunečnicová semínka
- gomasio
Jak připravit pikantní máslové fazole s čirokem
- Fazole přes noc namáčejte a druhý den uvařte.
- Uvařte čirok.
- Do pánve nalijte olej, přidejte slunečnicová semínka a chilli papričku a nasekejte všechny bylinky. Do mlýnku na koření vložte koriandr, kardamom a sečuánský pepř. Rozemelte na jemno.
- Koření přidejte do pánve a orestujte.
- Přidejte fazole a čirok, zamíchejte, osolte a povařte ještě několik minut.
- Na talíři posypte gomasiem.
Co takhle recept na štíhlejší já? Dárkový poukaz na kurzy zdravého vaření - jediný dárek, po kterém váha jde dolů a nálada nahoru!
Prohlédnout
Praktické
- Můžete použít i jiný druh fazolí.
- Bylinky mohou být i jiné než ty uvedené v receptu. Kvantita záleží pouze na vás.
Děti
- Pikantní kořeněné jídlo nevhodné pro děti.
Pro zajímavost
- Pokud máte rádi asijskou kuchyni a koření vůbec, tak by sečuánský pepř ve vaší kuchyni chybět neměl. A až ho poznáte, tak vám možná zachutná, jako zachutnal mě. Pepř Sichuan – vlastně to ani není pepř i když se tak nazývá, je to taková bobule, má štiplavou a osvěžující vůni podobnou citrusovým plodům. Je to opravdu falešný pepř a neměl by být používán jako náhrada skutečného, protože se chová úplně jinak. Jeho jméno je Zanthoxylum piperitum a je často používán v Japonsku, v Nepálu, v Tibetu, v Bhutánu. Pokud ho nemáte, nic se neděje, ale nenahrazujte ho normálním pepřem. Lepší vynechat, ale doporučuji koupit, je to fantastické koření.
- Tento falešný pepř pochází z jihozápadní části Číny – z provincie Szechuan.
- Nejznámějším a nejstudovanějším chemickým faktorem pepře Sichuan je hydroxy-alfa sanshool zodpovědný za známý pocit mravenčení na jazyku, asi jako když se napijete nějaké sodovky, perlivé sycené vody..
- Sichuanský pepř je jednou z nejdůležitějších složek tibetské a Bhútánské kuchyně; používá se společně s česnekem, zázvorem a cibulkou. Když si ho koupíte uvidíte, že ve skleničce jsou pouze tobolky, semínka se nepoužívají. Opravdu doporučuji si ho koupit, mě moc chutná a to aroma se nedá ničím nahradit.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Vierko, to byla mana, moc děkuju!!! <3
Milá Věrko, díky za skvělý oběd, konečně jsem ochutnala sečuánský pepř a přidávám si ho do oblíbených.😊