Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Pikantní patizonové řízky

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim

Počasí si dnes říkalo o něco smaženého a ještě lehce pikantního. Padlo mi oko na patizon a bylo rozhodnuto. Už dlouho čekal na svojí příležitost a dnes se pěkně smažil jako kdysi řízky v trojobalu. Manžel byl nadšený, děti ani nepoznaly, co to jedí. Moc jim chutnalo a mladší si byla naprosto jistá, že je to smažená ryba.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 patizon
  • olej na smažení
  • sůl
  • 1 hrnek vody
  • 3/4 hrnku hrašky (mouky)
  • 1 hrnek kukuřičné strouhanky
  • sušené kořeni: pálivá paprika, sladká paprika, koriandr, česnek, římský kmín
Postup
  1. V misce smícháme vodu, dvě špetky soli, po špetkách sušeného koření a hrašku.
  2. Připravíme těstíčko husté přibližně jako je hořčice, vodu přidáváme postupně.
  3. Do druhé misky nasypeme kukuřičnou strouhanku.
  4. V pánvi rozpálíme cca 4 cm oleje.
  5. Patizon omyjeme, zbavíme semen a pokrájíme na cca 2 cm silné plátky.
  6. Plátky obalujeme nejprve v těstíčku, pak ve strouhance, poté vkládáme do rozpáleného oleje.
  7. Krátce smažíme z obou stran a necháme na ubrousku okapat přebytečný olej.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Pokud máme velmi mladý patizon s měkkými semeny, nemusíme je odstraňovat, stejně jako u cukety. Jakmile však patizon dozraje, semena jsou tvrdá a nedala by se sníst.
  • Nasmažené kousky schováváme v pekáčku pod pokličkou, aby vydržely teplé než nasmažíme dost kousků pro celou rodinu.
  • Zbylé těstíčko a strouhanku smíchejte a osmažte malé bochánky. U nás je o ně vždy bitva.
  • Máme-li výkonný mlýnek, můžeme si připravit čerstvou mouku z hrachu či cizrny a nemusíme kupovat hrašku v obchodě.
  • Luštěninové mouky, tedy i hrašku, používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.

Obměna

  • Nemáme-li hrašku, můžeme použít mouku. Já osobně preferuji pohankovou.
  • Koření v obalu vůbec být nemusí, standardně je nedávám, pouze lehce přisolím.
  • Koření si podle potřeby upravte na svoje oblíbené, velmi dobré jsou i čerstvé bylinky jako tymián nebo rozmarýn.
  • Stejným způsobem můžete připravit i jiné druhy zeleniny a spotřebovat tak zbytky z předchozích vaření. Skvělý bude květák, brokolice, cuketa nebo dýně.

Děti

  • Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 2 let, vynecháme však koření a upravíme množství soli na minimum.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

21 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jana Altea
6. 9. 2023

Řízečky byly výborný. Dala jsem uzenou a sladkou papriku, obyč. kmín mletý a trochu chilli. Vlastně takto podobně dělám cuketové řízky, ale v mém oblíbeném farmářském krámku měli patizon, tak jsem ho vzala-neměla jsem ho asi tak 20 let😁Vyndala jsem si i pár semínek a příští rok si ho vypěstuju🙂✌️

Lenka Kunčarová
29. 7. 2023

To je prostě dobrota, i manžel jeden ochutnal a zhodnotil, že by to šlo ( prý s kusem slaniny🤦)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Novoroční čočkový kompletní talíř

Novoroční tradice velí mít k obědu čočku. Bohužel se podává většinou s uzeninou nebo vajíčkem. Tato kombinace je nejen  velmi těžko stravitelná, ale také o...

“Rajská omáčka” z červené řepy

Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...

Zapečené “šunkové” těstoviny à la šunkofleky

Kam se hrabou klasické šunkafleky! Tenhle recept boduje už řadu let a pořád patří mezi naše oblíbené.

Japonský tofu sendvič Onigirazu

Nemůžete se rozhodnout, jestli si s sebou na svačinu udělat sushi, anebo sendvič? Udělejte si zdravý Sushi sendvič s křupavým tofu.

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.