Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Pikantní pečená zelenina s umeboškou

Uvařeno
bez sóji
sezóna jaro

Pečená zelenina je u nás vděčná dobrota, zvláště ve dnech, kdy se ochladí. A když ji navíc uděláte v pikantním provedení, překvapíte nejednoho labužníka.

Ingredience
  • cuketa
  • cibule
  • česnek
  • umebošky
  • hořčice
  • tahini
  • koření: pálivá a sladká paprika, tymián

S váhou jsem se potýkala od ranné dospělosti. Několikrát se mi podařilo krásně shodit...

Základní informace

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

 

Postup

  1. Zapneme troubu na 200°C a necháme zahřát.
  2. Cuketu omyjeme a rozdělíme na polovinu. Poté ji podélně nakrájíme na plátky asi 0,5 cm tlusté. Oloupané cibule přepůlíme.
  3. Připravíme si marinádu: do cca 1/4 šálku nalijeme olej, protlačíme 3 stroužky česneku, přidáme lžičku tahini, lžičku hořčice a sójovou omáčku. Přidáme pálivou papriku (podle chuti), sladkou papriku a tymián. Vše rozmícháme a vznikne oranžová marináda.
  4. Nakrájenou zeleninu rozložíme na plech s pečícím papírem a natřeme marinádou. Na špičky cibulí položíme kousky umebošek.
  5. Vložíme do trouby na cca 20 minut, když zhnědne a zavoní, je hotovo.

Praktické

Umebošky je dobré na cibule trochu přimáčknout, aby nesjely po marinádě dolů.

Pokud chcete velmi pikantní směs, třeba pro chlapy, dejte víc pálivé papriky a sójovky.

Obměna

Místo cukety můžete použít dýni, celer, cibuli, řepu. Zeleninu můžete před servírováním ozdobit kouskem avokáda.

Děti

Takto upravenou zeleninu můžeme dávat dětem až kolem 2 let, ale ne pikantní verzi.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

S radostí pečuji o stránky Jíme Jinak, točím a stříhám videa, fotím jídla, vyrábím naše online kurzy a mnoho dalšího. Jídelníček Jíme Jinak mám vyzkoušený na vlastní kůži a ke klasickému už bych se nevrátil. Taky díky tomu, že mi Eva vaří samé dobroty!😉

20 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
22. 10. 2024

Mnaaaaaaaaam ♥️ muj jedl a mlčel a boule za ušima a chrochtal blahem a pak pronesl aaaach taková dobrota

Hotové vepřové vypecky!🤣🤣🤣

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Carpaccio z řepy Chioggia

Lehké, osvěžující a rychlé letní jídlo plné barev, při jehož servírování se můžete vyřádit vy i vaše děti.

Z jednoho woku – čirok s ciznou

Rychlé jídlo z jednoho hrnce a pár ingrediencí, na kterém si rozhodně pochutnáte.

Chalupářské ražničí bez masa

Na těchto zdravých špízech si jednak si skvěle pochutnáte, ale navíc ani neohrozíte vaši postavu do plavek a s jejich přípravou si nemusíte příliš lámat hl...