- 3 hrnky vařených jáhel s rýži a lněným semínkem (může být i jen rýže nebo jáhly)
- půl lžičky soli
- několik lžic až půl deci horké vody
- asi půl hrnku pohankové mouky
- lžička majoránky
- lžička mletého kmínu
- 2-3 stroužky česneku
- olej na smažení
Jak připravit obilné placky
- Do mísy dáme 3 hrnky uvařených jáhel s rýží a lněným nebo jiným semínkem, přidáme několik lžic horké vody a lehce promixujeme tyčkovým mixérem, stačí jen pár krát mixnout. Vody dejte jen tolik, aby hmota byla trochu spojená a nedrolila se.
- Přidejte sůl, majoránku, rozdrcený česnek, kmín a pohankovou mouku a dobře promíchejte. Mouky dejte tolik, aby hmota byla tužší a šly udělat placky.
- Namočenýma rukama tvarujte placky velikosti dlaně, vysoké asi 2 cm.
- Do kvalitní pánve dejte vysokou vrstvu oleje vhodného na smažení, výška oleje by měla být asi 2 cm. Zapněte naplno a jakmile bude olej dostatečně ohřátý, dejte placky smažit.
- Smažte po celou dobu naplno zapnutém ohni, placky se potřebují udělat zprudka, tak nenasáknou tolik tuku.
- Placky smažte po obou stranách do zlaté barvy, otočte je, až když se samy odlepí od dna.
- Po osmažení je klaďte na savý papír, kde se mohou okapat.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Z placek můžete udělat i hamburger – rozkrojit a naplnit. Můžete je podávat s pomazánkou jako jednoduchou večeři. Stejně tak se dají podávat s omáčkou a zeleninou jako součást kompletního talíře. Jsou vhodné i na svačinu, protože jsou chutné i studené.
- Ke smaženým pokrmům doporučujeme podávat nastrouhaný daikon, napomáhá trávení.
- Na plackách je nejchutnější to, že křupou a jsou smažené. Tyto jsou navíc ještě kořeněné a tudíž chuťově výrazné.
Obměna
- Placky můžete udělat z jakýchkoli zbytků obilí. Mouku můžete použít i jinou bezlepkovou (rýžová, kukuřičná, jahelná) nebo celozrnnou.
Děti
- Dětem do 1,5 roku není vhodné podávat takto smažené a slané jídlo. Od 1,5 roku odebereme část hmoty, kterou nebudeme solit (slané už je obilí z vaření, takže dětem zbytečně sůl nepřidáváme) a uděláme jim extra dětské placky. Vhodnější úprava než na oleji je v páře, ale trvá to déle než smažení. Dětem kolem 2 let už můžete dát i smaženou placku, ale určitě jí kompenzujte dostatkem zeleniny.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
A rok se s rokem sešel a já zas hledala nápad, co s trochou jáhlové rýže co zbývá a hle… našla jsem sebe! ;-) . No a pro velký úspěch jsem udělala dnes zas ty placky, jen jsem do nich tentokrát přistrouhala trochu bílého tofu, protože jsme to nějak přehnali s nákupy. A zas jednou jsme si pochutnali s podporou místního receptíku. Díky.
Tak se zas jednou dívám, co si dáme, člověka někdy prostě nic ne a ne napadnout, inspirace došla, … a vypadá to na pozítří na tyhle placky. S kaší z červené čočky je to zas jeden pohledný receptík, na který je doma vždy vše potřebné. Momentálně je tu zrovna i ten daikon. Děkuji.