- 1 hrnek vařených mungo fazolek
- 1 hrnek pohankové mouky
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce sojové omáčky
- koření: červená paprika, mletý kmín, kurkuma, kari
- černý sezam na posypání
- olej na potření
Jak vyrobit bezlepkové placky z mungo fazolek
- Zapneme troubu na 200°C.
- Munga pomačkáme vidličkou, abychom neměli celé, pevně kuličky.
- Smícháme je s moukou, sojovou omáčku a kořením.
- Vypracujeme těsto a mokrýma rukama tvarujeme placičky.
- Pokládáme na pečící papír, potřeme olejem a posypeme sezamem.
- Pečeme cca 10 minut a znovu potřeme olejem.
- Pečeme cca 25 minut, dokud placky nezezlátnou a nezačnou se odlepovat z papíru.
Praktické

Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

- Naše fazolky byly velmi do měkka uvařené, spíš rozvařené, a vodnaté. Pokud je máte tuhé, můžete je částečně rozmixovat.
- Rozmixování se hodí i tam, kde potřebujete luštěninu v jídle “zamaskovat”. Nám se naopak líbilo mít v placce kousky fazolek.
Kombinujeme
- Placky nám na talíři zastoupí bezvadně kompletní talíř, je ale vhodné přidat ještě další zeleninu krátce tepelně upravenou, salát nebo kvašenou zeleninu.
- My jsme si je dali s rýží a zeleninou.
Obměna
- Do placek můžete dát jakékoli vařené obilí a oblíbené koření, česnek či byliny.
- Ještě chutnější (ale méně zdravá) verze je smažit placky v oleji.
Děti
- Placky jsou vhodné pro děti od 1,5 roku, kdy šetříme s kořením a se solí.
PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?
Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Moje placky tedy vypadají jinak, i když jsem výjimečně dodržela recept :) Ne že by to vadilo. Jsou výborné hned po upečení nebo později ohřáté na pánvi. Studené mne úplně neoslovily, max. jako svačina na cesty.
To nemá být rýpání. Jen mám za to, že ve videu je recept na knedlíky namísto placek. Ovšem oba jsou fajn.