Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Placky z mungo fazolek (bezlepkové)

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim

Roman dnes udělal výborné placky a já zachytila recept těsně po dopečení, takže je můžete také vyzkoušet. Dalo by se to podávat místo pečiva, my si to dali na talíř jako karbanátky. Jen se zaprášilo.

Ingredience
asi 12 placek
  • 1 hrnek vařených mungo fazolek
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • koření: červená paprika, mletý kmín, kurkuma, kari
  • černý sezam na posypání
  • olej na potření

Vyrostla jsem na mase, mléku, vejcích. Časem mě dohnaly zdravotní problémy a v práci jsem vyhořela. Následoval rok, k...

Jak vyrobit bezlepkové placky z mungo fazolek

  1. Zapneme troubu na 200°C.
  2. Munga pomačkáme vidličkou, abychom neměli celé, pevně kuličky.
  3. Smícháme je s moukou, sojovou omáčku a kořením.
  4. Vypracujeme těsto a mokrýma rukama tvarujeme placičky.
  5. Pokládáme na pečící papír, potřeme olejem a posypeme sezamem.
  6. Pečeme cca 10 minut a znovu potřeme olejem.
  7. Pečeme cca 25 minut, dokud placky nezezlátnou a nezačnou se odlepovat z papíru.

Praktické

Nafouklá po Vánocích?
Pojďte si dát 14 denní restart. Spravíme trávení a dáme tělo do kupy po svátcích!
Chci lednový restart
  • Naše fazolky byly velmi do měkka uvařené, spíš rozvařené, a vodnaté. Pokud je máte tuhé, můžete je částečně rozmixovat.
  • Rozmixování se hodí i tam, kde potřebujete luštěninu v jídle “zamaskovat”. Nám se naopak líbilo mít v placce kousky fazolek.

Kombinujeme

  • Placky nám na talíři zastoupí bezvadně kompletní talíř, je ale vhodné přidat ještě další zeleninu krátce tepelně upravenou, salát nebo kvašenou zeleninu.
  • My jsme si je dali s rýží a zeleninou.

Obměna

  • Do placek můžete dát jakékoli vařené obilí a oblíbené koření, česnek či byliny.
  • Ještě chutnější (ale méně zdravá) verze je smažit placky v oleji.

Děti

  • Placky jsou vhodné pro děti od 1,5 roku, kdy šetříme s kořením a se solí.

 

PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

15 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

To nemá být rýpání. Jen mám za to, že ve videu je recept na knedlíky namísto placek. Ovšem oba jsou fajn.

Ahoj, právě se pečou v troubě mungo placičky, přidala jsem i zbytek kernota a kari koření. Těsto bylo suché, tak jsem se rozhlédla po line a nalila zbytek čaje Kombe od snídaně. Rozhodně nebudou vypadat tak pěkně jako od Romana.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Luxusní MINI bramboráčky z cukety – a bez mouky!

Chutnají jako klasické bramboráčky – dokonce možná ještě lépe! Nejlepší na nich je, že nejsou nasáknuté olejem, jsou lehké, výživné a mohou je i ti, ...

Mandlové kuličky

Slané kuličky vhodné jako finger food na oslavy nebo do různých placiček a palačinek. Jakýkoliv dip či ostrá omáčka se k těmto mandlovým kuličkám náramně h...

Vypečená cizrnová bašta

Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.
14
2

Rýžový krém s houbami a tofu

Jednoduchý, rychlý, bezlepkový pokrm, ve kterém křupavé tofu krásně kontrastuje s hedvábnou strukturou rýžové kaše, to vše báječně doladěné výraznou omáčko...

Kořeněný květák na zahřátí

Krásný zahřívající pokrm s jednou nečekanou ale velmi chutnou ingrediencí, která z obyčejného květáku dělá luxusní. Jídlo je velice jednoduché na přípravu ...

Dýňovo-špenátové kari s čočkou

Tyhle dvě zeleniny spolu v jednom jídle, to je prostě dokonalost sama. Vždycky dělám trochu větší porci, protože nám nesmírně chutná. Je to jedno z těch ry...