Rozmyslete si, co chcete péct
- Prvním krokem je vůbec rozmyslet si a domluvit se s rodinou, jaké druhy letos chtějí a které budete péct. A nejen to.
- Zamyslete se také nad svými časovými možnostmi. Pokud máte málo času, je zbytečné se snažit o 20 druhů cukroví. Raději vsaďte na jedno těsto, ze kterého uděláte více druhů cukroví (ve video kurzu Zdravé dezerty můžete vidět video postup výroby a návod na skvělé těsto, které jde snadno vyklápět a ze kterého uděláte hned několik druhů cukroví + dalších 36 video-receptů na lahodné dezerty). Pokud máte hotová těsta, pak příprava jednoho plechu cukroví trvá zhruba 30 minut + 8-12 minut pečení.
- Pokud máte v času a druzích jasno, najděte si recepty na dané druhy a sepište si suroviny. A hurá na nákup!
První adventní víkend
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- Přibližně první týden v prosinci je vhodné zadělat na těsta. Buď všechna naráz nebo postupně, jak budete mít v týdnu čas. Čím déle odležená těsta, tím lépe. Průměrně zadělání jednoho těsta zabere 15 minut.
- Upéct perníčky. U těsta na perníčky platí podobné pravidlo jako u jiných těst. Vhodné je ho nechat odležet, doporučuje se i dva dny. Upečené perníčky naskládejte do krabice s přepůleným jablkem a uložte do chladna, například na balkon nebo do chladné komory, aby změkly a uležely se. Pokud chcete perníčky zdobit, nechejte si volné celé odpoledne a zaměstnejte také děti.
- Pusťte se do “suchých” druhů cukroví. Tedy těch bez krémů a náplní jako jsou například vanilkové rohlíčky, kokosky, pracny a různé sušenky. Vhodné je také začít s lineckým cukrovím, aby zvlhlo a nelámalo se při mazání marmeládou, což necháme až na později.
Tip:
Nachystejte si všechny plechy cukroví a až poté začněte péct. U cukroví jde o každou minutu. Stačí jedna minuta, kdy se místo sledování času, budete věnovat vykrajování další cukroví, a to v troubě už může být na uhel.
Druhý adventní víkend
- Vrhněte se do druhů cukroví, které budou plněné krémem a náplněmi – plněné ořechy, plněné ořechové košíčky, išelské atp.
- Naplňte linecké cukroví marmeládou, aby se do Vánoc rozleželo. Díky tomu, že jste ho nechali odležet, se vám bude lépe mazat a nebude se lámat. Pokud pečete linecké až nyní, počítejte s větším odpadem (ulomenými kousky), který ale můžete použít třeba na vosí úly namísto piškotů nebo do různých druhů nepečených kuliček. Pokud mažete linecké s otvorem, používejte kulatý nůž. Pokud spojujete dvě sušenky bez otvoru, dejte marmeládu do cukrářského sáčku a cukroví jím naplňte a přimáčkněte druhou lineckou sušenkou. Marmeládu používejte nejlépe co nejhladší, bez kousků ovoce nebo peciček. A ideálně bez cukru, nějakou domácí.
Třetí adventní víkend
- Vánoce jsou již brzy tady a vy máte již téměř všechno cukroví napečeno.
- Pár dní před Vánoci je ideální čas udělat krémy a cukroví jimi naplnit. Krémy s tukem (kokosový olej, alsan, atp., ale i krémy z ořechů a kokosu) většinou vydrží až do ledna. Ty, které jsou složené z tuku a pudinku nebo obilovin (např. vařené jáhly), je třeba sníst do cca 7 dnů – ty proto dělejte těsně před Vánoci.
- Nazdobte cukroví polevami (čokoládová) a posypkami (drcené oříšky, strouhaný kokos aj.). Máčení jednoho plechu cukroví zabere zhruba půl hodiny. Nezapomeňte, že posypat se cukroví musí hned po nalití čokolády (jinak čokoláda ztuhne a již nebude možné cukroví posypat).
- Poslední týden před Štědrým dnem se vrhněte na nepečené cukroví. Například ezamové kuličky, marokánky, vosí úly, nepečené kuličky, raffaello aj.
Skladujte cukroví v chladu
Zdravé domácí cukroví bez éček a cukru má menší trvanlivost než kupované, proto jej rozhodně skladujte v lednici nebo na jiném chladném místě. Pokud nemáte dostatečný prostor pro uložení cukroví do chladu, raději celý proces pečení a plnění o týden posuňte, aby vám cukroví skladované v teple do Vánoc nesplesnivělo.
Vánoční video speciál – zaručené recepty
Nemáte zkušenosti a potřebujete to vidět? Naše oblíbené recepty jsme natočili jako video recepty. V online programu Zdravé dezerty najdete kromě oblíbených 36 dezertů také vánoční speciál. Čekají v něm na vás těsta, se kterými se dobře pracuje (formičky se nemusí vymazávat, cukroví se z nich krásně vyklápí) a ke zdravému cukroví samozřejmě také zdravé krémy. Přístup do tohoto programu je časově neomezený, přidejte se k nám a mlsejte s námi zdravě.
Jaký postup na pečení máte vy?
Jaké tipy a triky se vám osvědčily? Podělte se o ně s námi v komentářích.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Moc děkuji byl perfektní😁❤️🌻
Tak jste mě včera článkem tak nakopli, že jsem hned udělala dnes 3těsta. Jupí .Mám ze sebe radost. Máme linecké , rohlíčky a perníčky. Zítra upečeme .A v pondělí začneme dalším podle vašeho návodu.👍👍Hlavně jsme to měli v klidu.Dekuji holky ,jste super !