Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Plněné cukety – s rýží basmati a jedlými květy

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro
sezóna léto

Cuketová sezona začíná, máme pro vás další nápad, co se s nimi dá dělat. Naplňte je! Je to rychlé a lehké jídlo.

Ingredience
3-4 porce
  • 8 menších cuket
  • rýže basmati
  • cuketové květy
  • květy řeřichy
  • květy měsíčku
  • petrželka
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • voda
 

Myslela jsem si, že jím zdravě a vařila jsem podle svého nejlepšího přesvědčení. Ale váha šla pořád nahoru a břicho s...

Jak připravit cukety plněné rýží basmati a jedlými květy

  1. Uvařte rýži – osolte, opepřete, na závěr přidejte prolisovaný stroužek česneku a  nasekanou petrželku. Dobře promíchejte a nechte vychladnout.
  2. Vydlabejte cukety.
  3. Do studené rýže přidejte okvětní lístky měsíčku, květy cukety a na kousky natrhané květy řeřichy. Promíchejte.
  4. Naplňte cukety, vložte je do pánve s extra panenským olivovým olejem, mírně osolte a podlijte je s vodou, poduste a až se vyvaří voda, nechte prudce orestovat, aby se vytvořila kůrka.

Praktické

  • Vybírejte cukety střední velikosti.
  • Nenechte cukety rozvařit, cuketa musí držet tvar.
  • Před podáváním nakrájejte cuketu na špalíčky.

Obměna

  • Plnit můžete čím chcete, já příště určitě vyzkouším kulatou lepivější rýži.
  • I náplň můžete obohatit o bylinky a nebo i nějakou zeleninou – hrášek,mrkev.
  • Můžete pokapat balsamikovým krémem. Určitě nezapomeňte na nějaký dip, salsu, omáčku..

Děti

  • Bez soli a pepře vhodné i pro děti do 1 roku.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Renata Kosová
10. 7. 2020

Tento recept se mi moc líbí.
Těším se,až cukety udělám.
Zrovna dnes jsem je koupila.

Hotové kousky buď poleju nebo si každý do marinády svá sousta namáčí. Výborná je tato marináda k tempehovým (tempeh přírodní) rolkám s kyselým zelím.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jarní krémové fusilli bez lepku

Jaro je v plném proudu a kolem nás to všude kvete. Přeneste si jaro i na talíř a uvařte si toto chutné, barevné, jednoduché a variabilní jídlo, na kterém s...

Kořeněné cukety s fazolemi a červenou rýží

Cukety jsou úžasné v tom, že si je můžeme dochutit podle svých preferencí. Třeba tyhle jsou pikantní a spolu s fazolemi a černou rýží naprosto delikatesní....

Tuřín po indicku

Tuřín je to chutná a zdravá zelenina. Obsahuje řadu minerálů, mimo jiné velké množství manganu, draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku, železa a zinku. Z vita...

Cuketový “tatarák”

Cuketové zelí a cuketové bramboráky jsou už nuda. Ale co takový cuketový tatarský biftek?! Je téměř k nerozeznání od klasického, je bez masa i vajíček a je...

Celerový krém s cuketou

Jemný krém z celeru s restovanou cuketou. Snadný a rychlý recept, který si můžete dle libosti obměnit podle sezóny a vaší chuti.

Buddha bowl s konopným pestem

Lahodné a lehké asijské jídlo vhodné pro letní dny. Na první pohled vypadá složitě, ale jeho příprava je snadná a rychlá, když si práci dobře zorganizujete...