Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Plněné jáhlové knedlíky s mungo kaší a lotosovým kořenem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Oblíbená česká klasika jinak a zdravěji. Zkuste tuto verzi plněných knedlíků bez lepku, v netradiční, ale lahodné kombinaci s kaší z mungo fazolek a blahodárným lotosovým kořenem.

Ingredience
  • uvařené jáhly
  • bezlepková mouka - kukuřičná, pohanková apod.
  • uzené tofu
  • mungo fazolky
  • umeocet
  • cibule
  • lotosový kořen
  • sůl
  • olej

Často s někým řešíme, že ta naše strava není jen o hubnutí, byť se tak třeba právě běžící letní program jmenuje. Že z...

Jak připravit bezlepkové plněné knedlíky s luštěninovou kaší

  1. Uvaříme předem namočené mungo, dochutíme lehce umeoctem a solí. Není potřeba žádné koření, mungo je samo o sobě velmi chutné. Lehce pomixujeme, kdo má rád, tak až do hladka.
  2. Uvařené jáhly rozmixujeme do hladka, přidáme mouku a dle potřeby vodu. Prohněteme na těsto.
  3. Z těsta uděláme placičky, do kterých vkládáme nastrouhané uzené tofu a následně vytvoříme knedlíky. Dáme vařit do osolené horké vody. Jakmile knedlíky vyplavou na povrch, vyndáme je a necháme okapat.
  4. Na ozdobu osmažíme na oleji cibulku a nakrájený (dopředu namočený a změklý) lotosový kořen.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Množství ingrediencí přizpůsobte množství strávníků.
  • Aby se s těstem dobře pracovalo, mělo by mít konzistenci plastelíny. Knedlíky se vám budou lépe tvořit, když si namočíte ruce do vody.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.)

Obměna

  • Místo uzeného tofu můžete použít tofu marinované, uzený tempeh, smaženou cibulku nebo celerový špek.
  • Bezlepkovou mouku můžete za lepkovou (např. špaldovou nebo pšeničnou), pokud vám lepek nedělá problémy.
  • Místo mungo fazolek můžete na kaši použít jakoukoliv jinou luštěninu.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti cca od 2 let kvůli slanému tofu nebo tempehu. Pokud však dítě již běžně jí pečivo nebo uzeniny, bez obav mu nabídneme tento pokrm

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Nejvíc se mi chutná a moc výborná 👍

Nejvíc mi chutná je moc výborná,👍

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Tofu Katsu Curry

Křupavé tofu a krémové kari, skvělý lehký oběd nebo večeře. Na tomto jídle si jistě pochutnají i ti, kteří zatím nemají tofu příliš v oblibě.

Arašídové stew

Toto výborné zahřívací jídlo, jehož příprava vám nezabere mnoho času, můžete nakombinovat s oblíbenou obilovinou či plackami a zeleninu i obilovinu můžete ...

Ganmodoki jinak

Ganmodoki jsou šťavnaté tofu kuličky, které se v Japonsku připravují v mnoha verzích. Tato verze, obalená v těstíčku a v kukuřici, není úplně původní, ale ...

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Tofu s rýží, čočkou a zeleninovou zálivkou

Lahodné, bezlepkové, rychlé, barevné, chutné … Tofu s tímto dipem je pochoutka. Dip lze přizpůsobit podle sezóny a dostupné zeleniny.

Šafránové kuličky s kešu omáčkou

Tyto kuličky se výborně hodí k různým omáčkám a dipům, ale nezklamou ani na stole jen tak na zobání pro hosty. Jsou prostě luxusní, velmi chutné a přirozen...