Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Plněné pečené batáty zapečené s tofu

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Luxusní jídlo, které v v chladných dnech zahřeje a potěší chuťové buňky. Zkuste tento recept na zdravý a lahodný zapečený pokrm a udělejte tak něco hezkého pro sebe. Jídlo přece není jen o tom nasytit se a nemít hlad, jídlo je něco víc, je to i láska a úcta k nám a našemu tělu. Péče o sebe není sobectví, je to láska.

Ingredience
  • 1 větší batát
  • 125 g tofu natural
  • 50 g čočky
  • 50 g kuskusu
  • 1 mrkev
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku 
  • mladý česnek - listy (možno vynechat)
  • 3 žampiony
  • fialový květák (možno vynechat)
  • bílý květák
  • špetka kurkumy
  • špetka papriky
  • špetka kořeněného indického kari
  • 1 lžička celého kmínu
  • umeocet
  • 1 polévková lžíce lahůdkového droždí
  • sůl
  • šťáva z půlky citrónu
  • rukola a jiné zelené listy
  • olej

Naši rodiče a prarodiče nám v dětství chtěli dopřát vše, co sami neměli. Měli jsme krá...

Jak připravit zapečené plněné batáty s nádivkou z tofu

    1. Batát důkladně omyjte a očistěte kartáčkem, potom i se slupkou zabalte do pečícího papíru s trochou vody a pečte ho asi 30 minut v troubě rozehřáté na cca 180°C. Po 30 minutách batát vyndejte, rozkrojte na polovinu, lehce jej osolte, dochuťte olejem a dopečte. Celková doba pečení samozřejmě záleží na velikosti batátu. Dužina musí být velmi měkká.
    2. Zatímco se batát peče, uvařte si čočku a pak jí odložte stranou. 
    3. Připravte kuskus podle návodu na obalu. Když je čočka a kuskus hotový, smíchejte je s trochou oleje. Dejte stranou.
    4. Nalijte olej do pánve a rozpalte ho. Vložte do něj nadrobno nakrájenou cibuli, nastrouhanou mrkev, kmín a nakrájené houby. Jemně orestujte.
    5. Do stejné pánve rozdrobte prsty tofu, posypejte paprikou, kari a kurkumou, osolte, promíchejte a několik minut orestujte. Podlijte vodou a vařte za stálého míchání asi 7 minut. Ke konci varu přidejte lahůdkové droždí a citrónovou šťávu.
    6. Upečený batát vyjměte z trouby. Lžičkou vydlabejte trochu dužiny. Vydlabanou dužinu smíchejte s připraveným kuskusem a čočkou a směsí s tofu. Naplňte touto nádivkou batáty, vložte je zpět do trouby a pečte tak dlouho, aby povrch mírně zezlátl.
    7. Květáky rozdělte na jednotlivé hlavičky, namočte je do umeoctu, dejte do hrnce, podlijte trochou vody a krátce poduste. Květák nesmí být rozvařený.
    8. Na talíř dáme zapečený batát, posypeme čerstvými bylinkami, rukolou, pokapeme olejem a přidáme květák. 

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Začněte pečením batátu a mezitím si připravujte ostatní ingredience.
  • Náplň vám jistě zbyde, ale je výborná i samotná, bez zapékání v troubě. Můžete si ji dát třeba na svačinku nebo na večeři s kouskem kváskového chleba nebo obilnými plackami.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.).
  • Pro verzi bez lepku použijte bezlepkovou obilovinu (např. kukuřičný kuskus).

Obměna

  • Můžete použít jakoukoliv luštěninu.
  • Kuskus můžete nahradit jakoukoliv jinou obilovinou.
  • Místo květáku můžete podávat jakoukoliv jinou zeleninu, záleží na sezóně a na vaší chuti.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jana Dobešová
17. 6. 2022

Můžu prosím místo batatu použít kedlubnu?

To vypadá luxusně. Musím zkusit.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Voňavý citronový čirok s čočkou

Přirozeně bezlepkové, lehké a přitom výživné jídlo skvělé pro odlehčení jídelníčku po svátcích. Příprava je jednoduchá a výsledkem je chutné jídlo s vůní c...

Citronový čirok s čočkou

Když si předem uvaříte čočku a čirok, budete mít jídlo na stole za 5 minut.

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Rýže Nerone se zimní zeleninou

Zkoušeli jste už italskou černou rýži Nerone? Je velmi aromatická, její chuť je perfektní, už při vaření voní z hrnce. Zkuste třeba tuto verzi se zeleninou...

Květák Manchurian gobi

Opravdu pikantní indo-čínský recept, jehož pálivost si samozřejmě můžete doladit sami podle své chuti. Ideální zahřívací jídlo pro chladné dny.