- 1 větší batát
- 125 g tofu natural
- 50 g čočky
- 50 g kuskusu
- 1 mrkev
- 1 malá cibule
- 1 stroužek česneku
- mladý česnek – listy (možno vynechat)
- 3 žampiony
- fialový květák (možno vynechat)
- bílý květák
- špetka kurkumy
- špetka papriky
- špetka kořeněného indického kari
- 1 lžička celého kmínu
- umeocet
- 1 polévková lžíce lahůdkového droždí
- sůl
- šťáva z půlky citrónu
- rukola a jiné zelené listy
- olej
Jak připravit zapečené plněné batáty s nádivkou z tofu
-
- Batát důkladně omyjte a očistěte kartáčkem, potom i se slupkou zabalte do pečícího papíru s trochou vody a pečte ho asi 30 minut v troubě rozehřáté na cca 180°C. Po 30 minutách batát vyndejte, rozkrojte na polovinu, lehce jej osolte, dochuťte olejem a dopečte. Celková doba pečení samozřejmě záleží na velikosti batátu. Dužina musí být velmi měkká.
- Zatímco se batát peče, uvařte si čočku a pak jí odložte stranou.
- Připravte kuskus podle návodu na obalu. Když je čočka a kuskus hotový, smíchejte je s trochou oleje. Dejte stranou.
- Nalijte olej do pánve a rozpalte ho. Vložte do něj nadrobno nakrájenou cibuli, nastrouhanou mrkev, kmín a nakrájené houby. Jemně orestujte.
- Do stejné pánve rozdrobte prsty tofu, posypejte paprikou, kari a kurkumou, osolte, promíchejte a několik minut orestujte. Podlijte vodou a vařte za stálého míchání asi 7 minut. Ke konci varu přidejte lahůdkové droždí a citrónovou šťávu.
- Upečený batát vyjměte z trouby. Lžičkou vydlabejte trochu dužiny. Vydlabanou dužinu smíchejte s připraveným kuskusem a čočkou a směsí s tofu. Naplňte touto nádivkou batáty, vložte je zpět do trouby a pečte tak dlouho, aby povrch mírně zezlátl.
- Květáky rozdělte na jednotlivé hlavičky, namočte je do umeoctu, dejte do hrnce, podlijte trochou vody a krátce poduste. Květák nesmí být rozvařený.
- Na talíř dáme zapečený batát, posypeme čerstvými bylinkami, rukolou, pokapeme olejem a přidáme květák.
- Batát důkladně omyjte a očistěte kartáčkem, potom i se slupkou zabalte do pečícího papíru s trochou vody a pečte ho asi 30 minut v troubě rozehřáté na cca 180°C. Po 30 minutách batát vyndejte, rozkrojte na polovinu, lehce jej osolte, dochuťte olejem a dopečte. Celková doba pečení samozřejmě záleží na velikosti batátu. Dužina musí být velmi měkká.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Začněte pečením batátu a mezitím si připravujte ostatní ingredience.
- Náplň vám jistě zbyde, ale je výborná i samotná, bez zapékání v troubě. Můžete si ji dát třeba na svačinku nebo na večeři s kouskem kváskového chleba nebo obilnými plackami.
- Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.).
- Pro verzi bez lepku použijte bezlepkovou obilovinu (např. kukuřičný kuskus).
Obměna
- Můžete použít jakoukoliv luštěninu.
- Kuskus můžete nahradit jakoukoliv jinou obilovinou.
- Místo květáku můžete podávat jakoukoliv jinou zeleninu, záleží na sezóně a na vaší chuti.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Můžu prosím místo batatu použít kedlubnu?
To vypadá luxusně. Musím zkusit.