- 10 paprik (“bílé” tenkostěnné, ne kapie)
- 1 hrnek vařené rýže
- 1/2 hrnku vařených fazolí
- malý kus červené řepy
- 1 mrkev
- 1 cibule
- špetka pepře
- 2 lžíce sójové omáčky
- 5 stroužků česneku
- 1 lžička majoránky
- 2 lžíce lahůdkového droždí (nemusí být)
- olej
- sůl
Jak připravit zapečené papriky s mletým masem bez masa
- Zapneme troubu na 180°C.
- Cibuli pokrájíme na kostičky, mrkev a řepu nastrouháme nahrubo. Cibuli osmažíme se solí dozlatova a přidáme řepu a mrkev. Společně orestujeme a necháme podusit.
- Než se zelenina rozdusí, vykrájíme opatrně papriky – odstraníme stopku a jadřinec, vyklepeme semínka. Opatrně, aby paprika nepraskla. Žebra nemusíme kuchat, to se při pečení ztratí.
- Když je zelenina podušená a papriky připravené k naplnění, přidáme k zelenině uvařenou rýži, fazole, sojovou omáčku, prolisovaný česnek, lahůdkové droždí a majoránku. Pořádně promícháme a vzniklou směsí naplníme papriky pěkně od špičky až navrch, ale ne silou, aby papriky nepraskly.
- Papriky s veganským masem naskládáme na plech, kápneme na ně olej, podlijeme troškou vody a dáme péct. Pečeme cca 30 minut, dokud nezačnou papriky na vršku zlátnout.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Pokud nechcete papriky péct v troubě, můžete je dát vařit do zeleninové omáčky na sporáku.
- Někdo papriky při pečení otáčí, já to nedělám.
- Peču v nepřilnavém pekáči, můžete péct i ve skleněném.
- Pokud by směs byla příliš mokrá, přidáme trochu mouky nebo vloček na zahuštění.
- Pokud by se příliš drobila, můžeme část rozmixovat ponorným mixérem, aby vznikla kompaktnější hmota.
- Já dávám v tlakovém hrnci vařenou kulatozrnnou rýži natural, která je měkká a velmi lepí, takže není potřeba zahušťovat ani mixovat.
- Pro verzi bez soji vynechejte sojovou omáčku a dejte více soli do restování zeleniny, případně ještě osolte směs před plněním paprik.
- Pokud by vám náplň zbyla, vytvarujte kuličky nebo šištičky a upečte je bez papriky.
Obměna
- Místo rýže a fazolí můžete použít jakékoliv jiné obiloviny a luštěniny, je to perfektní recept pro využití zbytků.
- Zeleninu můžete vyměnit podle aktuálních zásob a zrovna tak obměnit koření.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme na množství dochucovadla jako je sůl, česnek a sojová omáčka.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Papriky jsou vynikající, pro mě lepší než s masem. Měla jsem uvařené droboučké kroupy, použila jsem místo rýže a taky dobré.
Moc dobré! Do náplně jsem použila kroupy, které jsem zvolila i jako přílohu…😊 K tomu “rajská” omáčka.
Děkuji.😁