Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Teplá

Plněné zelí

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna léto
sezóna podzim
sezóna zima

Tento recept si můžete obměnit podle vašich chutí. Jakákoliv zelenina, sezónní, vám obohatí uplně obyčejné zelí. Nám chutnalo, doufám, že ani vás recept nezklame.

Ingredience
  • špičaté zelí
  • batát
  • paprika
  • mrkev
  • olej
  • pepř
  • sůl
  • rozmarýn
Na zálivku:
  • 1 vrchovatá lžička hořčice
  • 1 vrchovatá lžička tahini
  • 1 lžička umeocta
  • asi 1/3 sklenice vody
  • sůl
Na posypání:
  • několik mandlí
  • česnek
  • petrželka
  • estragon

Dáša si vyzkoušela, jak funguje jídelníček Jíme Jinak. Ve svém příběhu o své zdravotní úspěchy i o velmi praktické zk...

Jak připravit pečené zelí plněné zeleninou

  1. Zelí rozkrojte na 4 díly, podélně. Osolte a dejte na hodinku do mísy s vodu.
  2. Mrkev a batát nakrájejte na plátky a papriku na proužky.
  3. Opatrně mezi listy vkládejte střídavě nakrájenou zeleninu. Osolte  a opepřete.
  4. Na dno pekáčku dejte trochu oleje a asi 1 cm vody. Naplněné zelí vložte do pekáčku, přidejte rozmarýn a pečte. Během pečení podlijte sosíkem, co se vytvořil.
  5. Ve skleničce promíchejte ingredience na zálivku.
  6. Nasekejte čerstvou petrželku a estragon.
  7. Nasekejte mandle s česnekem.
  8. Když je zelí upečené, posypte mandlemi a česnekem a pečte ještě asi 5 minut.
  9. Nakonec posypte bylinkami a pokapejte zálivkou.

Praktické

  • Pečte od oka asi 40 minut podle vaší trouby.
  • Po upečení odstraňte rozmarýn.

Obměna

  • Můžete použít jakoukoliv zeleninu. Já jsem použila jsem černou papriku, můžete použít klasickou.
  • Na tento recept se výborně hodí i pekingské zelí.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

14 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vierko, prosím, co bys doporučila místo papriky ? Mám na ni alergii😒Jinak to vypádá úžasně🤩🌞

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Plněné těstoviny paccheri

Vyzkoušejte recept na těstoviny plněné směsí zeleniny a tempehu, které se podávají s krémovou omáčkou z dýně a batátu. Jednoduché a lahodné veganské jídlo ...

Bezmasé dýňové lasagne: zcela bezlepkový recept

Máte rádi lasagne a chcete se stravovat zdravě? Vyzkoušejte tento recept na lasagne bez masa, vajec, mléka a lepku. Užijte si tuto zdravou zeleninovou verz...

Dýňový burger

Podzim je čas dýní a tento recept je skvělým způsobem, jak ji v kuchyni využít. Připravte si chutné a zdravé burgery, které vás zahřejí a zasytí!

Kuri Gohan rýže s kaštany

Kuri Gohan –  kaštanová rýže, japonské jídlo, velmi jednoduché a sezónní.

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...

Gratinovaný fenykl

Syrový fenykl do salátů je vynikající, ale skvělý je i tepelně upravený. Vynikne tak jeho jemná chuť a vůně.