Nejtěžší to bylo doma
Ano, jistě. My všichni, kteří jsme se odlišili nebo se o to pokoušíme, jsme se setkali s nepochopením i odsouzením. Znáte ty pohledy, úsměvy pod “fousy”. To jsou ty příjemnější projevy našeho okolí na naši jinakost.
Když jsem se já rozhodl odlišit a přijal principy Jíme Jinak, nebylo to jiné. Nejtěžší to bylo přímo doma. Manželka nám všem roky vařila každý den velmi chutná jídla. A najednou jsem je odmítl. Ihned se dostavily rozpaky a neporozumění. Nebylo a není to jednoduché.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Začal jsem vařit sám
Pokoušel jsem se tedy vařit sám. A jelikož jsem do té doby zvládl uvařit tak vaječinu a čaj, tak ani mé první pokusy nestály za moc.
Byly 3 tři dny před vánoci 2018, všude spousta “dobrot” a já se pokoušel dělat své první instantní kaše. Nechutnaly mi. Ani nijak hezky nevypadaly. Ale konvenční jídlo už jsem nechtěl, žena kategoricky odmítla vařit jinak a já neuměl vůbec vařit. Natož podle Jíme Jinak. Tehdy ještě nebyl kurz Jak začít , Podzimní detox” právě skončil a v receptech bylo až příliš mě neznámých slov. Zkrátka, španělská vesnice.
Nezbylo než začít číst, hledat, zkoušet a učit se. A tak jsem se začal pokoušet o svou první miso polévku, kompletní talíř a třeba i něco “na zub”. Dozvěděl jsem se, jak chutná první palec nahoru ve FB skupině i jak dokáže negativní komentář zacloumat sebevědomím a především odhodláním pokračovat. Komentář: “Fuj!!!” se pevně vryje do paměti, takže si dodnes jasně pamatuji okolnosti, za kterých jsem tohle hodnocení získal :-)
Styděl jsem se, že jsem jiný
Rovněž jsem se za to styděl. Jak asi zapadnu v novém zaměstnání, v cizím městě, když jsem “jiný”? Když jsem šel s kolegy na první společný oběd do místního bufetu, hned ve dveřích mě přivítal pach přepáleného oleje a obrovská tabule s názvy jídel menu běžného bufetu. Slibovaná dvě bezmasá jídla opravdu nebyla zrovna to pravé. Co si asi vyberu? Nejschůdnější mi přišla čočka s klobásou a chlebem. Když jsem se dlouhou frontou propracoval konečně na řadu, požádal jsem obsluhu, jestli by mi mohla dát místo klobásy kopeček rýže a místo chleba zeleninovou oblohu.
Lunch story
Obsluha, což byla taková košatá kuchařka v létech, jen naklonila hlavu na stranu a upřeně se na mě dívala. Fronta se zastavila a já cítil, jak mi začínají hořet tváře. Raději jsem se ani neohlížel, abych neviděl ty překvapené tváře, smějící se oči atp. Po téhle dramatické pauze košatá paní úplně klidným hlasem řekla: “Prosím! Můžete mi to zopakovat?” Zopakoval jsem tedy svůj výběr obědového menu. Košatá paní zvedla obočí, nadechla se jakoby chtěla něco říct, ale otočila se a okénkem do kuchyně zařvala: “Jednou čočka! A pán si přeje místo klobásy žufan rýže.” “Cože?” “Pán si přeje místo klobásy žufan rýže!” “To jako fakt?” “Áááno! A zeleninovou oblohu.” Takže to musel slyšet nejenom ten poslední ve frontě, ale i všichni ve vedlejší místnosti u stolů nad svými obědy. Mno, tak to bychom měli :-)
Tím ale mé “lunch story” ještě neskončilo. Konečně byl můj talíř připraven. Košatá paní mi jej podala přes pult, říkaje: “Ale vypadá to docela dobře”. Zmohl jsem se pouze na chabý náznak úsměvu a už jsem se posunul dál pultem až k pokladně. Za pokladnou seděla taky košatá paní v letech, ale jiná. A hned na mě spustila: ,”Prosím vás, co mi to děláte? Jak to mám teď namarkovat?” “Já klidně zaplatím plnou cenu,” řekl jsem, jen ať už mám tohleto za sebou. “Tak to teda ne, panáčku. Takhle by to nešlo!” A tak počítala jednotlivé položky na talíři, fronta musela ještě chvíli vydržet a já též. Měl jsem to asi o 10 Kč levnější než s klobásou. Brzy jsem se dopátral veganského bistra, ale tam už nebyla taková sranda :-)
Tak to nedám
Styděl jsem se i za facebook, když jsem zjistil, že mé příspěvky ve veřejné skupině vidí a mohou komentovat “přátelé”, kteří se tak postupně dozvídali o tom, co jsem jim ještě nebyl připraven sdělit. A to dokonce tak, že jsem napsal Romanovi o radu, jak by se to dalo ošetřit. Nešlo to :-) Eva dokonce natočila video na tohle téma s výzvou ať jsme na svou jinakost hrdí. Tak to nedám….
Kdo je tady vlastně jiný
Dnes už je všechno jinak. Leccos dokážu uvařit i upéct. Jsem spokojený a nestydím se. Beru to s nadhledem. Jím jinak, ale kdo tady je vlastně “jiný”?
Díky svému povolání bývám týden mimo domov a pak se zase vracím na týden domů za rodinou. Potkávám tak spoustu lidí, spolupracovníků, kolegů, spolubydlících. Navzájem si “koukáme do talíře” a nutně se tak vždy rozproudí vášnivá debata, především tedy nad mým talířem. Těší mě množství otázek, projevený zájem a uznání, kterého se mi teď dostává.
Už nejsem morous s 30 kg nadváhy
Ti, kdo mě potkají opět po létech, aniž by tušili, že patřím k Jíme Jinak, už na první pohled poznají, že je jednoduše “něco jinak”. A to je fajn. Dávno je pryč ten stresem zbořený morous s nadváhou takřka 30 kilo.
Už si to dokonce připustili i první posměváčkové. “Dávám ti měsíc. Maximálně dva!” :-) Ovšem měsíců mezitím uplynulo 16 a mnozí z posměváčků dnes listují stránkami Jíme Jinak, někdo se zastaví pro kvásek, jiný si třeba řekne o radu. Je příjemné sledovat, jak se věci mění k lepšímu a že to jde.
Přelez jsem plot
A proč vám to všechno vlastně píšu? Protože jsem to zvládnul a chci se s váma o to podělit. Přelezl jsem plot. Kalhoty i rukávy mám roztržené o ostnatý drát, ale stojím na té správné straně. A protože vy můžete taky!
Martin Rychlý
P.S. A jak to vlastně poznáte, že jste to zvládli? Snadno. Přijde to samo časem. Třeba za rok.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Nejdřív jsem komentář ani nechtěla psát, ale jak jsem jela jeden komentář za druhým, řekla jsem si, že by to mohl být podnět k zamyšlení těm, kdo budou článek číst později.
Jsme zrcadla.
Košatá paní. Manželka odmítla vařit jiná jídla. Barbíny a alfasamci.
Když jsem před cca pěti lety přešla na JJ, s žádným takovým přístupem jsem se nesetkala. Nikdo se ani nepřidal, ani nehaněl. Ani v práci, ani v rodině, setkala jsem se jen s respektem, maximálně se zvědavostí. Kdybych se s něčím takovým setkala, pravděpodobně bych začala uvažovat, co vyzařuju do okolí, že se mi to takto vrací. Neumím si představit, že bych se nesetkala s podporou u manžela, natož s odmítnutím. Na druhou stranu by mě nikdy nenapadlo uvažovat o někom jako o košatém nebo barbíně. Já si vlastně ani nemyslím, že to, co jím, je zdravější než to, co jí lidé kolem mě.
Zrcadla.
Každý neseme svůj kříž, já nevidím váš, vy můj. A tak jsou pro mě lidé kolem mě (ano, i ten opilý a sprostě nadávající smrdící pán v metru) inspirací a kolikrát bych si přála znát jejich životní příběh, který by tolik dokreslil.
Děkuji Martine za popsanou cestu k cíli, ach, jak rozumím.
Zároveň si uvědomuji, jaké je štěstí mít práci, ve které si v pracovní době mohu vše uvařit. 😊
Přeji mnoho sil do dnešního dne a pevné zdraví.
Bob