- 2 lžíce oleje
- kus cukety
- kus dýně hokkaido
- 2 mrkve
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce rajčatové pasty
- 1 batát
- sojová omáčka
- zeleninový vývar/voda na podlití
- přírodní tempeh (nebo tofu)
- oregáno nebo tymián
- bobkový list
- sůl
Jak připravit pochero
- Na lžíci oleje orestujeme cibuli a česnek s větší špetkou soli.
- Přidáme na větší kousky nakrájenou mrkev, cuketu, batát a dýni.
- Ochutíme sojovou omáčkou a mírně orestujeme dozlatava.
- Přidáme rajčatovou pastu, čerstvé nebo sušené koření (tymián/oregáno a bobkový list) a zalijeme vývarem nebo vodou.
- Dusíme na mírném plameni do změknutí zeleniny cca 5-10 minut.
- Vedle si mezitím na lžíci oleje osmahneme dozlatova tempeh (tofu) a zastříkáme sojovou omáčkou.
- Hotový tempeh vložíme k zelenině a podusíme, aby nasákl chuť omáčky.
- Vypneme a dochutíme dle našich preferencí (např. sojová omáčka, případně pokud by byl pokrm málo slaný, tak umeocet, pokud málo kyselý, tak jablečný nebo rýžový ocet).
- Podáváme například s těstovinami nebo rýží.
Co takhle recept na štíhlejší já? Dárkový poukaz na kurzy zdravého vaření - jediný dárek, po kterém váha jde dolů a nálada nahoru!
Prohlédnout
Praktické
- Klasické Pochero se dělá s masem a plantain banány.
- Pochero můžete jíst i s knedlíkem nebo třeba plackami či kváskovým pečivem.
- Pokud by se v průběhu vaření voda vyvařila, přidáme další. Pokud by jí na konci vaření bylo moc, lze ji zahustit škrobem (v trošce studené vody rozmícháme škrob a povaříme v pokrmu).
Obměna
- V sezóně můžeme přidat i rajčata, která se do klasického Pochero dávají (přidáme ve 4. kroku, nakrájená na čtvrtky).
- Pokud byste měli chuť na pikantnější jídlo, přidejte ve 3. kroku i trošku chilli nebo kari pasty.
- Můžete přidat i vařenou cizrnu nebo jinou luštěninu.
Děti
- Tento recept je vhodný pro děti od 2 let.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Tak dnes k večeři poprvé tofu uzené v Pochero se opravdu povedlo. Mňam. Děkuji za recept 🤓👍
toto jídlo jsem si připravovala večer s tím, že ho budu mít následující den v práci k obědu, vůně přitáhla mého manžela do kuchyně a že něco tak voňavého musí hned ochutnat, chutnalo mu moc a mně také😋, nemohla jsem se od večera dočkat oběda následujícího dne:-)) jediné co jsem dala navíc byla žlutá kari pasta (máme rádi pálivé), jídlo je barevné, voňavé a vynikající, doporučuji vyzkoušet