„Osobnost se vyvíjí v průběhu života z těžko znatelných nebo i neznatelných zárodečných vloh a teprve naše činy ukáží, kdo vlastně jsme. Jsme jako Slunce, které živí život na Zemi a plodí všelicos krásného, zvláštního i zlého: jsme jako matky, které nosí v lůně štěstí i hoře, o kterých nic nevědí. Zprvu nevíme, jaké činy nebo zločiny, jaký osud, jaké dobro a jaké zlo v sobě máme: a teprve podzim vyjeví, co zplodilo jaro, a teprve večer bude jasné, co ráno začalo.“
Carl Gustav Jung
Konečně je tu podzim, moje nejoblíbenější sezona
Snad to dělá ta vůně vzduchu, barvy kolem mě… nevím, ale miluji ten pocit. Možná to bude věkem, protože i ten můj věk už je podzimní. Každopádně si toto roční období dokážu nádherně užívat. Doma, v kuchyni i v přírodě. Podzim mi okamžitě zlepší náladu.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Jak to mám na podzim s jídlem
Matka Země nám jako vždy dává vše, co nám může pomoci sladit se s tímto ročním obdobím: teplé barvy, ovoce, zeleninu. Ale nejsou to jen potraviny, které lze kombinovat, ale také další vzácné přísady mohou udělat naše jídlo jedinečné: přítomnost, odhodlání, znalost, láska a povědomí… pak jen špetka kreativity a radosti z vaření. Tohle všechno na mě na podzim padne.
A jak nám ajurvéda, makrobiotika a všechny ty nauky o přirozeném přístupu k životu říkají, prvním lékem je jídlo, které přijímáme každý den, takže začneme s některými dietními doporučeními. Když vstoupíte do chladného období, syrová a nevařená jídla necháme stranou ve prospěch teplých nebo dušených pokrmů (více viz Podzimní seriál). Konzumujeme jídlo ze země a moře. Upřednostňujeme opačné živly, vodu a zemi, abychom ji vyvážili. Například všechny dýně (40 receptů na dýně) jsou prospěšné a máme široký výběr. Výborné jsou také houby, česnek, řepa, tuřín. Od moře si do kuchyně dáme mořské řasy, na vaření, ale i ve vločkách na saláty.
O tom, co pro mě udělala strava za zázrak, jste se mohli dočíst v mém příběhu Nepotřebuji léky na bolest ani na železo.
V mé podzimní zahradě začíná dozrávat různá košťálovitá zelenina, fenykl, zimní odrůdy salátu, mangold, čekanky… Prostě výběr veliký. Některé mé podzimní recepty najdete na stránkách Jíme Jinak, tak doufám, že vám alespoň malinko poslouží jako inspirace.
Podzim jsem ráda fotila
Před několika lety, když jsem se věnovala fotografii, podzim byl opravdu velmi inspirativní. V přírodě je tolik barev a detailů, že člověk neví, na co dřív namířit fotoaparát. Snažila jsem se na mých fotkách zachytit tu krásnou barevnou atmosféru. Listy, houby, stromy, mlha, nebe, všechno má najednou krásnou tajuplnou pokrývku. No a jelikož se mi taky vždy líbila konceptuální fotografie a still life, ani to na mých fotkách nesmělo chybět…Ovšem nejoblíbenější zůstane fotografování přírody a makrofotografie.
Focení vystřídala zahrada a jóga
Jenže čas utíká a člověk se mění, nyní na focení moc času nemám. Začala jsem se věnovat zahradě, pěstování ovoce a zeleniny a cvičení jógy. No, a na stará kolena jsem se prostě rozhodla, že se o mé tělo začnu více starat. Začínat s jógou okolo padesátky není procházka růžovou zahradou, zvláště pro člověka, který, jako já, naposledy cvičil někdy ve škole… Ale musela jsem zatnout zuby a dala se do toho.
Byla to hrůza. Bolesti svalů druhý den po cvičení mě neopouštěly po několik týdnů, sedala jsem si denně na kobereček skoro plačky a s otázkou proč to vůbec dělám. Ale já jsem šíleně tvrdohlavá, co si umíním, chci dosáhnout a nerada prohrávám, tedy hlavně sama se sebou… Týdny plynuly a já jsem si všimla, že mě najednou nebolí kolena, že nemám problém se ohýbat a že mě vůbec nebolí záda, že mám větší sílu v rukou, že meditace uklidňuje a že na vzdory mého věku nic není ztraceno. Takže často trávím čas na zahradě a cvičím i medituji. Na podzim je to ještě krásnější, protože už se člověk u toho tak nezpotí. No až na ty komáry… ty potvory, ty mi prostě pijou krev…
Proč vám to říkám? Protože i když jste v té podzimní části života jako já, můžete klidně začít lépe se o sebe starat, nikdy není pozdě a není nic nemožné. V kterékoliv fázi našeho života můžeme zlepšit život sobě i život okolo nás.
Jako prožíváte podzim vy? Líbí se vám, mate ho rádi? Jak na vás působí? Jak si ho užíváte?
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Jste neuvěřitelně inspirativní❣️ A Vaše recepty jsou úžasné 👏 Děkuji 🥂🌷💜🕉️
Díky za krásný článek. U mě vyhrává jaro, podzim mám taky ráda. Vlastně mám ráda každé období, nese sebou něco odlišného. Naučila jsem se vidět krásu i v tom, kde ji druzí nevnímají a úžasně to obohatilo můj život.