Sezónní vaření
Začala nám sezóna dýní, cuket, zelí, kapusty a kapustiček, celeru a dalších dobrot, které se každý den objevují na našem stole. Na sezónním vaření je prima, že nevaříte celý rok dokola stále to samé, ale zařazujete do jídelníčku to, co tam přirozeně patří. Díky tomu některé potraviny jíte v jejich sezóně často a když se jich nasytíte, akorát přijde sezóna další a je zase dostatek něčeho jiného. A my už dnes víme, že to je právě to, co potřebujeme jíst. V kuchyni není nuda, na talíři není nuda a nic se nám nepřejí. A vždycky je důvod se těšit na další období, místo nářku nad tím, že končí to předchozí.
Proč změnit jídelníček
Význam úpravy jídelníčku se obecně stále velmi podceňuje. Přitom všichni ti, kdo to s námi vyzkoušeli v podzimním kurzu, nám jistě dají za pravdu, že přizpůsobit výběr ingrediencí aktuálnímu ročnímu období se skutečně vyplatí.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Vyhnete se tak snáze podzimním chřipkám, nachlazení, migrénám a mnoha dalším zdravotním a psychickým potížím jako jsou stále běžnější deprese.
Na řadu přicházejí jiné orgány, než které byly citlivé v létě, a my máme šanci jim udělat něco jako roční servis a mít zase na rok vystaráno. Pokud se budeme dobře stravovat, tak ani nepřibereme, což je na podzim právě tak nebezpečně snadné.
Intuitivní vaření
Když jsem změnila jídelníček, tak mi zpočátku naprosto unikalo, které potraviny jsou zahřívající a které ochlazující, které se mají víc jíst v zimě a které v létě. Ale časem jsem zjistila, že to dělám zcela automaticky a bez přemýšlení. Že vařím velmi intuitivně. A v knihách jsem ke své velké radosti našla potvrzení správného výběru. Už to mám tak, že když v kostech cítím blížící se chladné dny, přirozeně namočím jiné obilí a luštěniny než bych vybrala pro ten den, kdy je třeba ještě velmi pěkně. A druhý den se musím smát, jak jsem to trefila.
Jak jste na tom vy?
Víte, co máte vařit? A děláte to? Nebo už si dlouho plánujete, že jídelníček přizpůsobíte, ale pořád to nějak nevychází. Zajímá nás, jestli taky vaříte sezónně nebo je to pro vás vyšší dívčí, kterou zatím nezvládáte.
Pokud patříte k těm, co stále neví, jak na to, stáhněte si zdarma seriál se vzorovým jídelníčkem a videem na téma podzimní strava. Tam to všechno je! Anebo se k nám přidejte do podzimního detoxu, kde se to vše společně naučíme a budeme praktikovat.
Chci podzimní seriál
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dobrý den, nejde mi stáhnout podzimní seriál. Zadám e-mail a dál se formulář neposunuje. Přeji hezký den všem @
V minulosti u mě to tak nebylo, ale sezonnost je pro mě nyní podmínka stravování. Dříve jsem používala mrazák a plnila ho vším možným…Ted tomu tak není, mrazáky jsem podarovala, bohatě stačí ten malý co je součástí lednice. Tam dávám hrášek a boby když je velká uroda. Jíst něco v zimě, co je typické pro léto nemá smysl. Jinak samozřejmě zavařuju, ale mražené jídlo prostě nemáme rádi. Ted začínají i podzimní saláty, ty teda konzumujeme a máme je na zahradě i přes zimu. Ale jsou to saláty pro toto období. Jiné než ty letní. A podzim mě hodně inspiruje, je chuť vrátit se ke sporáku a troubě a vymýšlet a hrát si v kuchyni. To v létě mě vůbec moc nebaví. Nejraději vařím když je pochmurno ,zima a prší. Jen na tuto atmosféru si ještě budu muset počkat.