Letní únava, hlad a špatné vstávání
I když ten kalendářní začíná až s podzimní rovnodenností (obvykle 22.-.23.9.), tak biologický podzim nastal už v půlce srpna. Od té se náš organismus připravuje na náročnější období podzimu a následující zimy. To je důvodem, proč automaticky více jíme a proč se nám ráno hůře vstává. Často se nás ptáte, zda existuje kromě jarní také letní únava. Není to však letní únava, je to příprava těla na změnu počasí. A přechod z léta do podzimu, potažmo do zimy, je pro náš organismus náročnější a méně příjemný než přechod ze zimy do jara a léta. Takže proto ta únava v posledních dnech. Zvlášť pokud nerespektujeme přirozené biorytmy a nejsme tak zcela zdraví.
Srpnová proměna
Pamatuji se už z dětství, že v srpnu začalo být po ránu chladno, i když se odpoledne ještě dalo koupat. Ráno jsme chodili div že ne v bundách a odpoledne se ještě koupali v rybníce. Babička vždycky říkala: “Svatá Anna chladna zrána. Léto už končí.” Straaašně nerada jsem to poslouchala, protože svátek připadá na 26.7. a pro mě to byla teprve půlka prázdnin!
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Nicméně řada českých pranostik ukazuje na to, že to byl zlomový čas, kdy se rozhodovalo o tom, jaká bude úroda a jak tuhá bude zima:
- Svatá Anna zavádí žence do pšenice.
- Je-li svatá Anna prokřehlá, přijde zima studená.
- Svatá Markyta hodila srp do žita, svatá Anna, ta ho vzala a sama žala.
- Na svatou Annu může žít sedlák kulovatinu (= hrách, čočka, boby).
Biologický podzim
Biologický podzim tedy začíná už v polovině srpna. Nesouvisí s ročním obdobím, ani přímo s počasím, i když se ochlazuje, ale jde o proměnu energií v přírodě. Zvířátka se chystají na zimu, dělají si zásoby tuku. Stromy stahují mízu ke kořenům. Vše se chystá na období, kdy nebude snadné doplňovat další živiny, na období, kdy se bude spát, vegetovat, čerpat ze zásob. I my jsme součástí přírody, proto tyto proměny vnímáme,proto máme tendenci se nacpat a chystáme se na období odpočinku.
Podzim vládne orgánu plic a jeho párovým orgánem je tlusté střevo. Plíce podle tradiční čínské medicíny ovlivňují kontakt člověka s okolím i jeho náladu. Proto na počátku biologického podzimu můžeme cítit smutek a únavu, zejména ráno. Často se cítíme vyčerpaní už při vstávání, jelikož jsme stále zvyklí na letní běh dne. Rána a večery už ale nejsou tak teplé a dny se krátí, proto na to reagujeme.
Podzimní chřipky a kašlíky
Když se ještě víc ochladí, dny se ještě více zkrátí a stromy se zabarví dozlatova, nastane v kolektivech smrkání. Pokud nejste extra otužilí, nezbývá než se přírodě podřídit, aktualizovat šatník i botník a večer si rozsvítit. Ale smrkání se konat nemusí, dokonce nás nemusí bolet záda ani ohrožovat chřipky (letos je navíc ve vzduchu ještě strašák jménem Koronavir, takže o to větší panika, když někdo kýchne nebo zakašle). Přitom stačí vést rozumnou životosprávu – přirozeně upravit jídelníček a upravit svůj životní styl. Je potřeba chodit dřív spát a dřív také vstávat. Krk je chytré zakrývat a více se vnitřně zahřívat. Jak na to, aby to bylo zdravě, si můžete přečíst a poslechnout v podzimním seriálu, který je pro všechny zdarma. Najdete v něm další osvědčené tipy, jak si podzim užít ve zdraví a v pohodě.
Koroptvička s odřeným nosem
Já osobně jsem vždycky trochu posmutněla, když končívalo léto a blížil se podzim. Vidina blížících se chladných dnů a několika měsíců bez pořádného sluníčka se mi vůbec nelíbila. Přitom v praxi jsme na podzim podnikali nejvíc výletů. Já totiž přímo miluji podzimní přírodu a slunečné podzimní dny. Ale každoročně jsem na podzim začala mít bolavou hlavu od dutin, z nosu mi tekly hustější nudle než v létě u vody, ještě víc mě bolela záda a močový měchýř začal svoji sezónu. Běhala jsem na záchod střídavě smrkat, protože moje troubení se nedalo provozovat mezi kolegy v kanceláři, natož na pracovních schůzkách (navíc jsem smrkala do obřích pánských kapesníků, protože ty dámské nestačily na obsah jednoho smrkání), a vykašlávat hleny (protože se mi během hovoru posouvaly nahoru a já najednou nemohla mluvit, aniž bych je vykašlala nebo polka, fuuuj) a střídavě na malou. Jako ta koroptvička. Koroptvička s dva měsíce sedřeným nosem. Někdy jsem měla strach, že už se mi nikdy nezahojí oblast pod nosem. Jediné, co mě na podzimu vyhovovalo, byla možnost zamaskovat svoje tělo do mnoha různých vrstev, aniž by mi bylo horko jako v létě, kde se špíčky a akné vpředu i vzadu maskovali jen těžko.
Podzim si užívám
Dnes už vím, co způsobovalo ten smutek, i proč jsem byla tak bolavá a zahleněná, proč trápily mě záněty dutin a močového měchýře. Vím, které orgány byly vyčerpané a přetížené. Až si projdete naše seriály, budete to vědět také. Všechny oslabené systémy se postupně začaly regenerovat, když jsem změnila jídelníček a od té doby už podzim nikdy nebyl tak zoufalý jako do té doby každý rok. Podzim si teď už velice užívám.
Pošmourné dny využívám k úklidu domácnosti, lejster a jiných věcí, které se mi v létě dělat nechtělo. Dokonce se na ty dny, kdy je chladno, větrno a vlezlo, vyloženě těším, protože jinak nemám doma stání a pořád mám tendenci jít někam ven nebo pracovat na zahradě. Splín mi tedy zhoršené počasí už nedělá.
A taky jsem mnohem raději v kuchyni. Celé léto se těším, až dozrají dýně a řepa, na rostoucí počet luštěnin na talíři a na nějakou tu smaženou či pečenou zeleninu. Mě podzimní talíř veeeelmi vyhovuje. A co vám? Už jste ho změnili?
Přeji vám co nejslunnější podzim – venku, na talíři i v duši! Plískanice si užijeme v kuchyni ;-)
Eva
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
No přesně, unavená, hladová a lenivá:))))) Právě jsem se proto přihlásila do podzimní očisty a nemůžu se dočkat, potřebuju už tu kolektivní podporu a báječnou atmosféru jako sůl:)))))
Tak jsem si už pár dní říkala, co mi je, jsem nějak bez nálady…a to se mi opravdu dlouho nestalo…
Pak jsem se s tím smířila, a už si vařím nápoj ze sladkých zelenin a jelikož mám jen červené zelí, tak je nápoj nádherně fialový..:)))