Proč cítím depresi na podzim
Zažívat pocity smutku bez zjevné příčiny je na podzim v určité míře přirozené. Podzimní nálada může být do jisté míry ovlivněná proměnami v přírodě, jako je úbytek slunečního světla či zkracující se dny, což působí na naše tělo i mysl. Za vznikem podzimního splínu ale často stojí stagnace energie v našem organismu daná nekvalitní výživou organismu, nedostatečným pohybem či působením chronického stresu.
Dle východní medicíny vládne na podzim element Kov, který je spojený s plícemi a tlustým střevem. Smutek je emoce, která se může ve zvýšené míře objevit, pokud máme tyto oblasti z různých důvodů oslabené. K jejich oslabení vede konzumace nevhodné stravy (nadbytek živočišných potravin, hodně tučných a slaných pokrmů, přílišná konzumace cukru, pečiva z bílé mouky, málo vlákniny ve stravě), faktory prostředí (kvalita ovzduší, používané materiály), nedostatek pohybu, ale i časté prožívání nadměrných emocí a stresu.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Na našem podzimním rozpoložení se odráží stav našeho středu, tj. slinivky, sleziny a žaludku. Jsou to oblasti, které zajišťují výživu našeho organismu a jejich oslabení se projevuje zvlášť v přechodech mezi ročními obdobími. Pokud nefungují správně a jsou přetížené či vyčerpané, budeme pociťovat únavu, splín, nechuť něco dělat, bude nám to obtížně myslet a trávit. Vyčerpává je nadbytek studené, syrové stravy, konzumace jednoduchého cukru, nezdravých tuků, chaos ve stravování, ale i nedostatek pozornosti sám k sobě.
Název článku může vyvolávat dojem, že s depresí je třeba “bojovat,” což není přesný přístup, ať se jedná o depresi (skutečnou, nejen tu sezónní), úzkosti, strachy či jiné psychické potíže. Místo boje pojďme hledat způsoby, jak lépe porozumět sami sobě a svým pocitům, přírodě, jak zpracovat naše emoce, posílit psychiku a vnitřní stabilitu.
Zařaďte podzimní tempo
Laďte se do podzimního rytmu. Stejně jako příroda stahuje mízu ke svým kořenům, i my bychom měli v tomto období zaměřit svojí energii na vnitřní zklidnění a uzemnění. Zpomalte, nalaďte se na klidnější tempo. Je to důležité proto, abychom se nevyčerpali a na jaře mohla energie opět narůst. Snadno se to může říct, hůře pak udělat v praxi, zvlášť, pokud máte náročné zaměstnání, s koncem roku přichází tlak, staráte se o více členů v domácnosti. I tak je ale potřebné během dne hledat alespoň chvilky, kdy se zastavíte, odpočinete, vnitřně pohladíte a uděláte něco pro sebe (např. se v klidu najíte a vychutnáte teplé, zdravé jídlo). Nesledujte negativní zprávy a na druhou stranu berte s nadhledem sociální sítě, kde se hodně lidí snaží působit permanentně šťastným dojmem.
V článku Jak si užít podzim najdete tipy, jak si můžete zpříjemnit podzimní dny.
Hýbat se a dýchat
Na místě je potřeba zvolnit, ale zároveň zůstávat v pohybu. Denně se procházejte, choďte ven, cvičte, měňte polohu v práci, pravidelně se protáhněte, pracujte chvílemi doma či na zahrádce a také dýchejte “z plných plic”. Během dne můžete provádět vědomé zklidňující dýchání, kdy se zastavíte a v klidu se nadechujete nosem (na 3 doby nádech, na 5 dob výdech).
Posílit zažívání, střed těla a plíce
Vyčistěte a posilujte tlusté střevo a plíce. Zdravá střevní mikroflóra má vliv na produkci serotoninu (více než 90 % se tvoří ve střevech), což je hormon, který významně ovlivňuje naši náladu, spánek a schopnost zvládat stres. Připravujte si denně teplou výživnou polévku s obsahem kořenové zeleniny. Zařazujte často celozrnnou rýži, která působí jako kartáček pro vaše střeva. Prospěšný může být i rýžový půst podle rad zde. Vynechte vše, co vytváří nadbytečný hlen (mléčné výrobky, bílá mouka, jednoduchý cukr, tropické ovoce), omezte sůl. Přidávejte k pokrmu trochu kvašené zeleniny, která podpoří vaše trávení a střevní mikrobiom. Rozhýbat stagnující energii v plicích a tlustém střevě pomůže zařazení pikantní chuti a zahřívacího koření, jako je libeček, majoránka, tymián, oregano, hřebíček, skořice, ale i chilli, zázvor, dále štiplavější zeleniny (ředkvička, ředkve, česnek, křen) či pikantního kondimentu. Při potížích se žaludkem či žlučníkem pikantní chutě vynechte a použijte jen zmíněné jemnější bylinky.
Podporujte a vyživte střed těla (slinivka, slezina a žaludek). Díky posílení těchto oblastí bude tělo lépe vyživené a zásobené potřebnou energií. Tyto oblasti posílí čerstvá vařená strava složená z celozrnných obilnin (jáhly, celozrnná rýže), zeleniny (dýně, cibule, zelí) a luštěnin (cizrna, čočka, fazole). Na místě je vynechat průmyslově zpracované potraviny, omezit cukr, syrovou stravu, nadbytek živočišných tuků, mléčné výrobky, alkohol. Jezte pravidelně, v klidu, dobře jídlo rozkousejte a choďte včas spát. Střed těla velmi podpoří zařazení vývarů do stravy, vhodná je i kůra ze sladkých zelenin. Poskytujte více pozornosti sami sobě a svým potřebám.
Na očistu plic, tlustého střeva a efektivní práci našeho středu se zaměřujeme každý rok v našem velmi oblíbeném kurzu Podzimní detox. Buďte i vy součástí komunity podobně naladěných lidí, kteří chtějí zlepšit svoje zdraví a psychiku. Kromě zdravé stravy se v něm můžete naučit techniky, jak lépe zvládat životní situace a uvolnit psychické napětí. Pojďte udělat krok pro to, abyste mohli prožívat chladné období roku ve větší pohodě. Srdečně vás tam zveme a těšíme se na společnou cestu!
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář