Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Podzimní fantazie s celozrnnou špaldou a žlutou čočkou

Uvařeno
sezóna podzim
sezóna zima

Když se mi jídlo podaří přesně tak, jak jsem ho viděla ve své mysli, jsem nadšená. Podzim je báječné období, barvy přírody lze snadno reprodukovat v kuchyni, stačí se rozhlédnout. Tady jsou moje podzimní fantazie s celozrnnou špaldou a žlutou čočkou. Sladká chuť batáty a hořké radicchio jsou dvě příchutě, které se navzájem vyrovnávají. Stručně řečeno, zkuste to…

Ingredience
3 porce
  • 120 g celozrnné špaldy
  • 100 g žluté čočky
  • malé hnědé žampiony (cca hrst, dle vaší chuti)
  • 1 fialový batát
  • červené radicchio
  • čerstvá petrželka
  • čerstvá saturejka
  • čerstvý rozmarýn
  • česnek
  • tamari
  • čerstvé oregano
  • veganský parmezán 
  • olivový olej
  • sůl

Dobrý den Evi, všem z JJ ! Mám potřebu Vám napsat :-) Doufám, že to nevadí. Musím říct, že stravování podle vašich ra...

Jak připravit super jídlo se žampiony, špaldou a žlutou čočkou

  1. Večer si namočte špaldu. Následující den ji vařte 40 minut, po uvaření sceďte a odložte stranou.
  2. Uvařte čočku a dejte stranou.
  3. Oloupejte sladké brambory, nakrájejte na kostičky, pokapejte olivovým olejem, ochuťte česnekem, solí, saturejkou, oreganem a rozmarýnem. Pečte v troubě rozehřáté na 220 °C do změknutí.
  4. Zatímco se batát peče, nakrájejte houby na čtvrtiny. Na pánev nalijte olej, rozpalte, přidejte houby, česnek a začněte restovat. Když jsou houby hotové, přidejte trochu tamari.
  5. Nakonec v jiné velké pánvi smíchejte všechno, co jste si připravili – čočku, špaldu, houby a sladký batát. Osolte, promíchejte a několik minut ještě nechte dojít. Na talíři posypejte petrželkou, červeným radicchiem a veganským parmezánem. 

🚀Začíná jarní očista - tento týden!
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁

Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické

  • Vhodné i jako oběd do krabičky.

Obměna

  • Můžete zvolit jinou luštěninu i obilovinu.
  • Fialový batát lze nahradit i klasickým.
  • Můžete ochutit i jinými bylinkami.
  • Bylinky je možné použít i sušené, pokud nemáte po ruce čerstvé.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření. 

 

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

9 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Černé na bílém s chřestem

Jarní recept pro milovníky chřestu a čerstvých jarních bylinek. Bezlepkové voňavé jídlo, které kromě chuťových buněk potěší i oko.

Špalda a čočka na celerovém krému

Typický podzimní a zimní recept, který dovede zahřát. Krémová konzistence a křupavá zelenina vám bude zaručeně chutnat.

Dušený batát Katmandu

Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.

Portobello katsu kari

Masité klobouky velkých žampionů se na tento pokrm velmi hodí. Je to takový fusion recept. Japonská kuchyně se zde snoubí s indickou a také s naší fantazií...

Oves se zelím a fazolovou drobenkou

Vyzkoušejte tuto lahodnou kombinaci a obilí a zelí doplněnou netradiční drobenkou z fazolí a hub. Určitě si pochutnáte.