Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Podzimní ječmen s dýní

Uvařeno
bez sóji
sezóna podzim
sezóna zima

Na podzim je krása vařit, všude plno barev, chutí a zeleniny. Stačí použít fantazii, kombinovat a každý den můžeme jíst něco nového.

Ingredience
2 porce
  • 100 g ječmene (suchý stav)
  • 50 g černých fazolí (suchý stav)
  • dýně
  • červená cibule
  • červené radicchio
  • rukola
  • piniové oříšky
  • kysané zelí
  • olivový olej
  • sůl
  • tamari

Tohle jaro jsem už nevěděla, co sama se sebou. Měla jsem neustále nafouklé břicho, špatnou náladu a byla jsem protivn...

Jak připravit Podzimní ječmen s fazolemi a dýní

  1. Fazole namočte večer předchozího dne, druhý den je uvařte a dejte stranou. Ječmen povařte 30 minut a dejte stranou. 
  2. Nalijte olej do pánve, rozehřejte, přidejte cibuli nakrájenou na malé kousky a dýni nakrájenou na kostičky. Osolte, promíchejte a chvíli restujte. Když cibule začne vadnout, podlijte trochou vody a duste, dokud dýně není měkká.
  3. Poté přidejte ječmen a fazole, zelí, nakrájenou rukolu a nakrájené červené radicchio. Pokapejte tamari. Míchejte ještě jednu minutu.
  4. Před servírováním posypejte opraženými piniovými oříšky.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Vhodné jako dobrý oběd do krabičky na cesty nebo do práce.
  • Trochu rukoly a radicchia si nechte stranou na dekoraci talíře.

Obměna

  • Můžete použít jinou obilovinu, luštěninu i jinou sezónní zeleninu, podle toho, co máte zrovna k dispozici a na co máte chuť.

Děti

  • Vhodné pro děti od 1,5 let, pokud už běžně jedí kroupy a fazole, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

75 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mohla bych poprosit o recept na sekanou z čočky. Moc děkuji.
Pěkný víkend Vám přeje
Milena Urbanová

Bezplichy oves a čočka belugio místo fazolí. Skvělá chuť s tím zelím. Přidávám fotku,sice ne tak super jako od Jardy,ale opravdu nám moc chutnalo. Jen škoda,že to dávám jen já a dcerka…muž prý raději ovar nebo koleno 🥰…

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Podzimní talíř s kaštany a fenyklem

Máte rádi fenykl? Vyzkoušejte ho v této lahodné kombinaci s kaštany a olivami a dejte vědět, jak jste si pochutnali.

Špalda a čočka na celerovém krému

Typický podzimní a zimní recept, který dovede zahřát. Krémová konzistence a křupavá zelenina vám bude zaručeně chutnat.

Čirok s dary podzimu

Podzim je moje oblíbená sezóna. Barevný, melancholický, plný báječného ovoce a zeleniny. Stačí je vzít a donést je do kuchyně. Můj syn mi přinesl pytel kaš...

Černý talíř

Vyzkoušejte tento rychlý, jednoduchý a lahodný recept obsahující černou rýži a fazole. Pochutnáte si a zároveň uděláte něco pro posílení vašich ledvin.

Dýňové kari

Dýně je královnou tohoto ročního období a pokud si z ní připravíte tohle kari, určitě si ji zamilujete.

Pikantní červený talíř

Vyzkoušejte tento voňavý červený talíř plný různých chutí. Hořké, sladké, kyselé, pálivé, křupavé, měkké, to vše na talíři najdete.