Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Podzimní noodles

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Pokud máte rádi recepty ve stylu číny, určitě zkuste tento s podzimní zeleninou. Recept je variabilní a můžete ho snadno přizpůsobit vaší chuti a stavu zásob.

Ingredience
1- 2 porce
  • 125 g tofu
  • olej
  • tamari
  • mirin
  • 2 stroužky česneku
  • vločky řasy nori
  • 4 malé žampiony
  • 2 menší tuříny
  • 1 hrnek dýně
  • 1 malá cibule
  • 4 vlašské ořechy
  • semena hořčice
  • kmín
  • saturejka
  • italské helichrysum
  • mizuna
  • červené radicchio (salátová čekanka)
  • gomasio
  • klíčky pískavice (nebo jiné)
  • sůl
  • sečuánský pepř
  • nudle z azuki

Ráda bych se s vámi podělila o mé dosavadní zkušenosti s Jíme jinak a posledním Podzim...

Jak připravit nudle s podzimní zeleninou

  1. V pánvi rozehřejte olej a přidejte hořčičná semínka a kmín. Jemně orestujte. Přidejte cibuli, tuřín a dýni nakrájenou na malé kostky. Přidejte sůl, promíchejte a několik minut restujte. Poté podlijte vodou a vařte na mírném ohni, dokud nebude zelenina uvařená a měkká.
  2. Uvařte tofu ve vroucí vodě po dobu 1-2 minut.
  3. Na další pánev dejte olej, tofu nakrájené na kostky, sečuánský pepř rozmačkaný v hmoždíři, houby nakrájené na čtvrtiny, ořechy a začněte restovat. Když tofu začne nabývat barvy, přidejte mirin a tamari. Na vysokém plameni restujte, dokud omáčka nezhoustne. Nakonec to vše posypejte vločkami z mořských řas nori.
  4. Připravte nudle podle návodu na obalu.
  5. Vložte připravené nudle do misky, přidejte na ně vařenou zeleninu a nasekanou mizunu a radicchio. Promíchejte, aby se dobře spojily chutě. Nakonec přidejte tofu a vše posypejte gomasiem a klíčky.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Pokud si vše dobře zorganizujete, máte během 30 minut hotovo.
  • Italské helichrysum je koření, které neuvěřitelně chutná jako kari.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu a hrachovou nebo pohankovou tamari omáčku namísto sójové.

Obměna

  • Můžete použít jakékoliv nudle.
  • Místo mizuny použijte rukolu.
  • Použijte jakékoliv klíčky, které máte právě naklíčené.
  • Italské helichrysum můžete vynechat.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl a vynecháme pikantní koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Spáchala jsem sice něco úplně jiného dnes, ale inspirace byla od tebe, takže děkuji. Jak jsem psala u fotky klubové, dodržela jsem tofu, mirin a tamari, vlastně i žampiony.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Tuřín po indicku

Tuřín je to chutná a zdravá zelenina. Obsahuje řadu minerálů, mimo jiné velké množství manganu, draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku, železa a zinku. Z vita...

Pečená dýně Butternut

Podzim je tu a s ním i období zapečených pokrmů. Pokud patříte mezi milovníky dýní, vyzkoušejte tuto zapečenou máslovou dýni s nádivkou ze zeleniny a čočky...

Dýňové kari

Dýně je královnou tohoto ročního období a pokud si z ní připravíte tohle kari, určitě si ji zamilujete.

Ramen nudle se zeleninou

Super rychlé, teplé, zahřívající jídlo, které oceníte, když nemáte na přípravu pokrmu mnoho času. Skvělé například jako rychlá večeře.

Sečuánská miska

Pikantní a velice voňavé, lehké asijské jídlo, ve kterém využijeme letní zeleninu.

Tofu v sezamové krustě

Křupavé, pikantní a lahodné. Takové je tofu v této úpravě, kterou by snad neměli odmítnout ani jeho největší odpůrci. Doufám, že bude chutnat i vám.