Kořeny bylin vyrýváme na podzim, a to nejlépe v říjnu a listopadu.
Omyjeme je a zpracujeme. Můžeme je nakrájet na menší kousky a usušit je na čaj anebo z nich připravit tinkturu či masti.
Pampeliška lékařská
Tato bylina je již po staletí uznávaná bylináři jako velmi účinné diuretikum. Čistí krev, stimuluje střeva a ledviny. Jde o výborné antirevmatikum. Posiluje celý organismus. Podporuje trávení.
Z kořene pampelišky připravujeme odvar a podáváme 2x až 4x denně.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Čekanka
Čekankový kořen je výbornou náhražkou běžné kávy. Kořen obsahuje velké množství inulinu. Podporuje funkci jater. Působí protizánětlivě na trávicí ústrojí. Působí močopudně a žlučopudně. Zlepšuje činnost srdce.
Lopuch větší
Kořen podporuje látkovou výměnu. Je močopudný a potopudný. Podporuje ledviny a odstraňování škodlivých látek z těla. Můžeme podávat ve formě tinktury, odvaru nebo nálevu. Lze kombinovat s dalšími bylinami. Výborná je mast z kořene na revma. Potíráme jí bolavé klouby.
Kostival lékařský
Pomáhá hojit zlomené kosti, pohmožděniny, záněty a bércové vředy. Díky obsahu alkaloidů se kořen kostivalu nedoporučuje k vnitřnímu užití. Zevně je vhodný ve formě masti, kdy působí hojivě. Lze jej najemno nastrouhat a aplikovat čerstvý. Sušený prášek z kořene lze smíchat s vodou a vzniklou kašičku nanášet na postižené místo.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář