Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Podzimní šafránová rýže

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim
sezóna zima

Rychlé a chutné jídlo, ve kterém se příjemně snoubí sladkost daná dýní, mrkví a cibulí s kyselou chutí citrónové šťávy, pikantností koření a příjemnou kořenitostí mizuny. 

Ingredience
2 porce
  • dýně
  • cibule
  • mrkev
  • olej
  • muškátový oříšek
  • šafrán
  • sůl
  • bílý pepř
  • mizuna
  • lahůdkové droždí
  • citrónová šťáva
  • jalapeňo papričky
  • piniové oříšky
  • 160 g rýže ribe

Gynekolog mě chtěl poslat kvůli myomu na operaci. To jsem nechtěla, měla jsem před svatbou a plánovala rodinu, což by...

Jak připravit podzimní zleninové rizoto se

  1. Celozrnnou rýži ribe uvařte, aniž byste ji příliš vysušili.
  2. Zatímco se rýže vaří, připravte si zeleninu. V pánvi rozplate olej, přidejte cibuli, mrkev a dýni nakrájenou na malé kostičky. Jemně osmahněte.
  3. Osolte, přidejte muškátový oříšek, podlijte vodou a zvolna vařte, dokud se zelenina neuvaří.
  4. Jalapeňo nakrájejte na kostičky, nasekejte mizunu a opečte piniové oříšky.
  5. Šafrán rozpustťe v půl sklenici vody.
  6. Uvařenou rýži vložte do pánve se zeleninou, přidejte šafrán rozpuštěný ve vodě, promíchejte, osolte a ještě pár minut povařte, aby se chutě dobře propojily.
  7. Ke konci vaření s vypnutým plamenem přidejte citrónovou šťávu a lahůdkové droždí.
  8. Při podávání posypejte mizunou, bílým pepřem, jalapeňem a piniovými oříšky.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Na dvě porce postačí balení šafránu o 0,1 gramu.
  • Šafrán je v receptu kvůli chuti, nelze ho nahradit kurkumou.
  • Jelikož dýně, mrkev i cibule jsou sladké, nezapomeňte na citrónovou šťávu, pepř a nějakou výraznou zelenou posypku.

Obměna

  • Můžete použít jakoukoliv rýži vhodnou na italská rizota.
  • Jalapeňo můžete nahradit třeba kajenským pepřem.
  • Mizunu můžete nahradit rukolou nebo jakoukoliv zelenou natí.
  • Piniové oříšky mohou nahradit slunečnicová semínka.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl a vynecháme jalapeňo a pikantní koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

9 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Cajunské světlé chilli

Chutná a kořeněná a také rychle připravená, to jsou důvody, proč je směs Cajun jedna z mých nejoblíbenějších.

Gratinovaný fenykl

Syrový fenykl do salátů je vynikající, ale skvělý je i tepelně upravený. Vynikne tak jeho jemná chuť a vůně.

Italská zuppa jinak

Hustá italská polévka v upravené verzi, obohacená o skvělou a velice zdravou zeleninu, kterou většina Italů nezná – tuřín. Tato zelenina je doslova n...

Voňavá celozrnná rýže

Rychlé pikantní jídlo, do které můžete zužitkovat odřezky z přípravy cajunských plátků. Skvělé například jako rychlá večeře, kterou budete mít během pár mi...

Dušené zelí z jednoho hrnce

Rychlé, jednoduché a voňavé jídlo, skvělé k obilovinám, jehož příprava je snadná a téměř bez práce

Fialová brokolice s čočkou

I když už se blíží jaro, zahrada stále nabízí typicky zimní zeleninu. Právě teď je u nás fialová brokolice na záhoně v plné své kráse. Pokud jí nemáte, nez...