Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Podzimní talíř s kaštany a fenyklem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim

Máte rádi fenykl? Vyzkoušejte ho v této lahodné kombinaci s kaštany a olivami a dejte vědět, jak jste si pochutnali.

Ingredience
  • 1 hrnek vařených fazolí cannellini
  • 1 hrnek uvařené celozrnné špaldy
  • 2 fenykly
  • olivy 
  • jedlé kaštany
  • česnek
  • olej
  • červené radicchio
  • čerstvá petrželka
  • sůl
  • jablečný ocet
  • pomerančová šťáva (volitelné)

Jak připravit fenykl s kaštany a olivami

  1. Na pánev dáme olej, rozehřejeme, přidáme nakrájený fenykl, osolíme, pokapeme jablečným octem, přidáme vyloupané jedlé kaštany, přikryjeme a dusíme. Ke konci vaření přidáme olivy. Poté zvýšíme plamen, aby  fenykl na povrchu lehce zkaramelizoval.
  2. Na další pánev nalijeme olej, rozpálíme, přidáme prolisovaný česnek, špaldu a uvařené fazole cannellini. Osolíme, promícháme a osmahneme.
  3. Na talíř dáme fazole a špaldu, navrch přidáme fenykl a vše posypeme červenou čekankou a petrželkou. Můžeme pokapat pomerančovou šťávou.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Vyloupejte kaštany, jak vám to nejlépe vyhovuje. Já je naříznu, dám do pánve na kaštany a na plameni rychle a krátce opeču. Slupka jde pěkně dolů a kaštany jsou prakticky ještě syrové. Uvaří se pak s fenyklem.
  • Radicchio kvůli barvě dáváme až nakonec, ovšem můžete ho zamíchat i povařit s fazolemi a špaldou. Barva se ztratí a bude hnědá.
  • Pro bezlepkovou dietu použijte namísto špaldy bezlepkovou obilovinu (rýži, čirok, jáhly apod.).

Obměna

  • Místo pomerančové šťávy můžete použít citrónovou.

Děti

  • S menším množstvím soli a oleje vhodné pro děti od 2 let.

 

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

miluju fenykl.. :-) mám ráda i semínka do kaše nebo zeleniny… V čaji nemůžu pozřít :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Černá rýže s pestem a fazolemi

Výborné zdravé a přirozeně bezlepkové jídlo, kde využijeme zásoby cuket. Díky konopnému semínku je pokrm i příjemně křupavý, určitě ho nevynechávejte.

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Oves s čočkou a mrkvovým pestem

Recept na rychlé, jednoduché jídlo, které budete mít během chvilky na stole. Recept zahrnuje velmi chutné, trošku nasládlé a neobvyklé pesto, které klidně ...

Tofu s hatcho miso omáčkou

Výborné pikantní, kořeněné jídlo s jednoduše upraveným tofu, které krásně doladí pokrm a jde skvěle dohromady s chuťově výraznou omáčkou.

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...

Carpaccio z řepy Chioggia

Lehké, osvěžující a rychlé letní jídlo plné barev, při jehož servírování se můžete vyřádit vy i vaše děti.