Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Pohanková bramboračka s houbami

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim
děti od 2 let

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako ta klasická.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 1/2 petržele
  • kousek celeru (stejné množství jako petržele)
  • 1/2 pórku
  • šálek namočených hub
  • asi šálek nakrájené dýně (nemusí být)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • sůl dle chuti
  • 3/4 litru zeleninového vývaru nebo horké vody
  • 1/2 lžičky majoránky
  • 1 bobkový list
  • lžička mletého kmínu
  • 4 lžíce pohanky

Myslela jsem si, že jím zdravě a vařila jsem podle svého nejlepšího přesvědčení. Ale váha šla pořád nahoru a břicho s...

Jak připravit bezlepkovou bramboračku s houbami

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar. Houby zalijeme horkou vodou nebo vývarem a necháme asi 20 minut nasáknout.
  2. Cibuli nakrájíme na jemné kostičky, mrkev na malé hranolky, petržel a celer nastrouháme na hrubo, dýni nakrájíme na menší kostičky, pórek na kolečka.
  3. Na dno hrnce dáme olej, když se rozpálí, přidáme nakrájenou cibuli, lehce posolíme a krátce orestujeme.
  4. Po chvíli přidáme mrkev, petržel, celer a dýni. Za občasného míchání zeleninu orestujeme a přidáme namočené houby, bobkový list a kmín. Přidáme vývar/vodu, propláchnutou pohanku a vaříme pod pokličkou cca 20 minut do změknutí zeleniny a hub.
  5. Když je zelenina měkká, přidáme prolisovaný česnek, pórek a majoránku. Necháme ještě lehounce povařit a vypneme.
  6. Polévka je chutná sama o sobě, chuť jí dalo koření, houby a hustotu pohanka. Pokud by vám přišla málo slaná či výrazná, pomůžeme si pár kapkami sojové omáčky nebo umeocta.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Pohanka si zachová víc živin, když se povaří jen 2-3 minuty a nechá cca 25 minut dojít. Můžete si ji tedy uvařit zvlášť a přidat ji až do hotové polévky, nebo ji můžete přidat do polévky na konci vaření s česnekem a majoránkou a nechat ji dojít přímo v polévce.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Místo pohanky můžeme dát ovesné vločky.
  • Místo dýně tuřín nebo kedluben, které nám také připomínají v polévce chuť brambor.

Děti

  • S ohledem na použité koření a houby doporučujeme zařadit polévku nejdříve od 1,5 roku a to budeme ještě velmi šetřit s olejem a se solí.
  • Pro konvenčně se stravující děti není problém podávat polévku již od 1 roku.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

35 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Tak dneska opět houbová polívčička 😊 Jen už mi došla pohanka, tak jsem dala ovesné vločky. Výborná 😊

Vynikající 💯

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Hrstková polévka s quinoou, čočkou a řepou

Sytá polévka, která může nahradit i oběd do práce.

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.

Tuříňačka – bramboračka z tuřínu

Tuřín má blahodárné účinky na močové cesty, dýchací cesty, pleť i potíže s dnou, protože krom všech vitamínů, vlákniny a vitamínů, které obsahuje, zbavuje ...

Posilující polévka s hokkaido adzuki a kořenem lopuchu

Lopuchový kořen je zdrojem slizů, tříslovin, inulinu, silicí, hořčin, minerálních látek a solí. Podporuje látkovou výměnu, má čistící a močopudné účinky, p...

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...