- 1 mrkev
- 1 cibule
- 1/2 petržele
- kousek celeru (stejné množství jako petržele)
- 1/2 pórku
- šálek namočených hub
- asi šálek nakrájené dýně (nemusí být)
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce oleje
- sůl dle chuti
- 3/4 litru zeleninového vývaru nebo horké vody
- 1/2 lžičky majoránky
- 1 bobkový list
- lžička mletého kmínu
- 4 lžíce pohanky
Jak připravit bezlepkovou bramboračku s houbami
- Dáme ohřát zeleninový vývar. Houby zalijeme horkou vodou nebo vývarem a necháme asi 20 minut nasáknout.
- Cibuli nakrájíme na jemné kostičky, mrkev na malé hranolky, petržel a celer nastrouháme na hrubo, dýni nakrájíme na menší kostičky, pórek na kolečka.
- Na dno hrnce dáme olej, když se rozpálí, přidáme nakrájenou cibuli, lehce posolíme a krátce orestujeme.
- Po chvíli přidáme mrkev, petržel, celer a dýni. Za občasného míchání zeleninu orestujeme a přidáme namočené houby, bobkový list a kmín. Přidáme vývar/vodu, propláchnutou pohanku a vaříme pod pokličkou cca 20 minut do změknutí zeleniny a hub.
- Když je zelenina měkká, přidáme prolisovaný česnek, pórek a majoránku. Necháme ještě lehounce povařit a vypneme.
- Polévka je chutná sama o sobě, chuť jí dalo koření, houby a hustotu pohanka. Pokud by vám přišla málo slaná či výrazná, pomůžeme si pár kapkami sojové omáčky nebo umeocta.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Pohanka si zachová víc živin, když se povaří jen 2-3 minuty a nechá cca 25 minut dojít. Můžete si ji tedy uvařit zvlášť a přidat ji až do hotové polévky, nebo ji můžete přidat do polévky na konci vaření s česnekem a majoránkou a nechat ji dojít přímo v polévce.
- Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.
Obměna
- Místo pohanky můžeme dát ovesné vločky.
- Místo dýně tuřín nebo kedluben, které nám také připomínají v polévce chuť brambor.
Děti
- S ohledem na použité koření a houby doporučujeme zařadit polévku nejdříve od 1,5 roku a to budeme ještě velmi šetřit s olejem a se solí.
- Pro konvenčně se stravující děti není problém podávat polévku již od 1 roku.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Tak dneska opět houbová polívčička 😊 Jen už mi došla pohanka, tak jsem dala ovesné vločky. Výborná 😊
Vynikající 💯