Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Pohanková kaše

Uvařeno

Pohanka je opomíjená obilovina, přitom je tak zdravá a přirozeně bezlepková. Obsahuje řadu flavonoidů, mezi jinými rutin, který pomáhá vstřebat vitamín C a který příznivě působí na cévy. Obsahuje také aminokyselinu lysin, která je skvělou prevencí před vznikem oparů. V zimě si z ní můžete připravit kaši, která je léčivá a pořádně vás zahřeje.

Ingredience
Pro dvě osoby
  • 1 hrnek pohanky
  • 2,5 hrnku vody
  • špetka soli

Ráda bych se s vámi podělila o svůj příběh, jaká byla moje cesta ke zdravému stravování, proč jsem se na ni dala a co...

Jak připravit pohankovou kaši

  1. Pohanku propereme ve studené vodě a dáme vařit do dvou a půl násobku vody se špetkou soli.
  2. Když přijde k varu, ztlumíme na minimum a dovaříme pod pokličkou na mírném plameni do vstřebání vody.
  3. Po cca 30 minutách máme uvařenou velmi výživnou kaši, kterou jen promícháme a můžeme podávat, nebo rozmixujeme na jemný krém viz foto.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Pohanka musí být oloupaná – černá neloupaná je určena k pěstování, nedá se uvařit.
  • Můžeme využít pohanku lámanku i kroupy, lámanka je rychleji hotová.
  • Pokud nemáme možnost vařit, můžeme ji jen zalít horkou vodou a nechat změknout, povařená je však lépe stravitelná.
  • Čím více dámy vody, tím déle se bude vařit a tím bude kašovitější.

Obměna

  • Kdo nemá rád pohankovou chuť, může uvařit pohanku s bílou rýží, pak se její chuť úplně ztratí. Dáme půl hrnku pohanky a půl hrnku rýže.
  • Do kaše můžeme pro mléčnou chuť přimíchat lžičku tahiny nebo mandlového másla, případně část vody nahradit rostlinným mlékem.

Děti

  • Pohanku dáváme  dětem od roka a spíše v zimě. Pokud však děti běžně jedí pečivo, maso, sušenky apod., můžeme jim bez obav dát i pohanku ve stejném věku.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
9. 1. 2023

Ranní kaše s vypůjčenou dušenou cibulí z jiného receptu od Vierky 🙂

Jaroslav Hlávka
15. 2. 2021

“A rána jsou zde krásná”
V 5.45 sedím na podložce, v místnosti je kolem 17°C. Jsem naboso a mám na sobě oblíbenou kombinaci pro cvičení bílé triko a černé kalhoty. Začínám dýchat a těším se na protažení po nucené 5 denní pauze. Od francouzských dveří je cítit velký chlad, po chvíli to přestávám vnímat. Začíná nový den a já začínám milovat tyto víkendová rána. Děkuji Jana Nabais Ganito měla jste pravdu, už třetí víkend mi zvoní ráno budík a já se velmi těším, v porovnání s odpoledním cvičením je toto úplně jiný svět 🙏
Snídaně se pak připravuje tak nějak zcela sama. I když se jedná o obyčejnou pohankovou kaši, tak realizuji nápad, který mě přijel už včera. Vypůjčuji si vynikající dušenou cibuli od Viera Vodrazkova a dávám vařit jeden batát co mě zbyl.
A tak i obyčejné se může stát neobyčejným 🌻

Ukázat další komentáře