Zdravím nabitá obilovina
Pohanka se pěstuje velmi snadno, ale nejlépe se jí daří v půdě. Je to bezlepková obilovina nabitá živinami. V Asii se konzumuje po staletí a nyní je stále populárnější, díky mnoha zdravotním přínosům. Pomáhá zpomalit vstřebávání glukózy po jídle, proto je vhodná pro diabetiky. Obsahuje také všech osm esenciálních aminokyselin, včetně lysinu, který hraje klíčovou roli při tvorbě kolagenu.
Co obsahuje
Pohanka je zdrojem lehce stravitelných bílkovin. Obsahuje také vlákninu, vitamíny B, C, K a rutin, dále minerály jako mangan, měď, hořčík, železo, zinek a fosfor.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Léčivé účinky pohanky
- Pomáhá snižovat riziko anémie.
- Chrání před astmatem.
- Zlepšuje zdraví kostí a zubů.
- Snižuje riziko žlučových kamenů.
- Pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocněním.
- Pomáhá při prevenci a léčbě cukrovky.
- Zachovává elasticitu pokožky.
- Snižuje riziko rakoviny.
- Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.
Vypěstujte si pohankové výhonky
- Semínka přes noc nechte stát v misce s vodou. Ráno vodu slijte.
- Do keramického květináče si dejte bio substrát, povrch trochu utlačte, nasypejte rovnoměrně na substrát semínka pohanky a zakryjte malou vrstvou substrátu. Zavlažte povrch vodou a nechejte stát na okně a pravidelně zalévejte, aby substrát nevyschl.
- Proces klíčení můžete urychlit, tak, že přes květináč dáte mikrotenový sáček, do kterého uděláte dírky.
- Běžně vyklíčí při pokojové teplotě za 2-4 dny.
- Nechejte výhonky vyrůst do požadované velikosti a poté sklízejte.
- Sklizené výhonky lze uchovat v lednici ve vzduchotěsné nádobě, ale čerstvé jsou samozřejmě nejlepší.
Použijte semínka, která nejsou loupaná a jsou v bio kvalitě.
Využití v kuchyni
Pohankové výhonky přidáváme do pomazánek, na kváskový chléb, jako ozdobu na hotové pokrmy, do smoothie, do polévek, do obilninových kaší. Mají jemně kyselou chuť.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Zo zvedavosti som kúpila v ZV nelúpanú pohánku_ 1.pokus nič moc (klíčila som iba na miske),zato druhý (v hline) paráda, dnes na rizote ( pripomína mi polníček) a aj čaj chutnal👍
Tzn. pohankové výhonky jsou více nabité rutinem než samotná pohanka, takže lepší na křečocé žíly?
Děkuji Ilona