Pohankový kváskový chléb připravený v domácí pekárně je určený nejen pro bezlepkovou dietu. Skoro ani nepoznáte, že není z pšeničné mouky, nedrobí se, je vláčný a měkký. Vydrží měkký 2 – 3 dny. Příprava trvá minimálně 9 – 12 hodin.
Ingredience a pomůcky- 200 g pohankového kvásku
- 600 g pohankové mouky
- 400 ml vody
- 2 lžíce kmínu
- 2 lžíce Psyllia
- 2 lžíce bramborového škrobu
- 2 lžičky soli
- 2 lžíce semínek
- 1 lžíčka chlebového koření (pokud máme)
- 3 lžíce olivového oleje
Pomůcka – domácí pekárna
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

1. Uděláme si pohankový kvásek 100 ml vody, 100 g pohankové mouky a 1 lžíci žitného kvásku. Umícháme husté těstíčko, které necháme na teplém místě rozkvasit (cca 6 hodin). Pokud nemáte odvahu použít jako starter žitný kvásek, použijte bezlepkový kvásek, kukuřičný kvásek Sewa (lze zakoupit v prodejnách zdravé výživy) nebo tento kvásek: http://www.jimejinak.cz/2014/03/bezlepkovy-pohankovy-kvasek/.
2. Před přípravou těsta namočíme 2 lžíce Psyllia do vlažné vody přibližně na 10 – 15 minut (chléb bude měkký a vláčný).
3. Do hnětací nádoby vložíme kvásek, nabobtnané Psyllium, zbytek vody, olej a všechny sypké ingredience. Nastavíme program těsto a mícháme přibližně 10 minut. Těsto na tento chleba musí mít konzistenci podobnou jako těsto bramborák. Po zamíchání těsta program vypneme a necháme kynout (3,5 – 6 hodin). Pokud máte v pekárně program kvašení, nastavíme teplotu na 28 stupňů a necháme kynout. Pokud program nemáme, hnětací nádobu zakryjeme potravinářskou foliií, do které uděláme několik dírek, aby šel k těstu vzduch. Až těsto vykyne přibližně na dvojnásobek svého objemu, spustíme program pečení. Pečeme 70 minut.
Kváskový pohankový chléb po vychladnutí nakrájíme a podáváme.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Taky se mi vůbec nelíbí bramborový škrob. Proč ne kukuřičný? Děkuji
Dobrý den, mohu bramborový škrob zaměnit za kukuřičný? Děkuji