Pohankový kváskový chléb připravený v domácí pekárně je určený nejen pro bezlepkovou dietu. Skoro ani nepoznáte, že není z pšeničné mouky, nedrobí se, je vláčný a měkký. Vydrží měkký 2 – 3 dny. Příprava trvá minimálně 9 – 12 hodin.
Ingredience a pomůcky- 200 g pohankového kvásku
- 600 g pohankové mouky
- 400 ml vody
- 2 lžíce kmínu
- 2 lžíce Psyllia
- 2 lžíce bramborového škrobu
- 2 lžičky soli
- 2 lžíce semínek
- 1 lžíčka chlebového koření (pokud máme)
- 3 lžíce olivového oleje
Pomůcka – domácí pekárna
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
1. Uděláme si pohankový kvásek 100 ml vody, 100 g pohankové mouky a 1 lžíci žitného kvásku. Umícháme husté těstíčko, které necháme na teplém místě rozkvasit (cca 6 hodin). Pokud nemáte odvahu použít jako starter žitný kvásek, použijte bezlepkový kvásek, kukuřičný kvásek Sewa (lze zakoupit v prodejnách zdravé výživy) nebo tento kvásek: http://www.jimejinak.cz/2014/03/bezlepkovy-pohankovy-kvasek/.
2. Před přípravou těsta namočíme 2 lžíce Psyllia do vlažné vody přibližně na 10 – 15 minut (chléb bude měkký a vláčný).
3. Do hnětací nádoby vložíme kvásek, nabobtnané Psyllium, zbytek vody, olej a všechny sypké ingredience. Nastavíme program těsto a mícháme přibližně 10 minut. Těsto na tento chleba musí mít konzistenci podobnou jako těsto bramborák. Po zamíchání těsta program vypneme a necháme kynout (3,5 – 6 hodin). Pokud máte v pekárně program kvašení, nastavíme teplotu na 28 stupňů a necháme kynout. Pokud program nemáme, hnětací nádobu zakryjeme potravinářskou foliií, do které uděláme několik dírek, aby šel k těstu vzduch. Až těsto vykyne přibližně na dvojnásobek svého objemu, spustíme program pečení. Pečeme 70 minut.
Kváskový pohankový chléb po vychladnutí nakrájíme a podáváme.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Krása, povedly se ♥️ rozdělila jsem těsto na dva , Krásně se s těstem pracovalo , pekárnu nemam takže to šlo klasickou cestou , děkujeme 👏
V receptu je uvedena pohanková mouka. Předpokládám, že to bude pohanková hladká. Hladká mouka není zdravá tak nechápu proč je tento recept na jíme jinak. Ten kvásek to nespasí když ta mouka není kvalitní (=celozrnná). Kváskový pohankový chléb z pohankové celozrnné mouky nejde upéct??