- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 mrkev
- 1/4 řepy
- 2 listy kapusty
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 stonek libečku
- 1 snítka čerstvého tymiánu
- 1 stonek čerstvého oregána
- 3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
- koření: 1 lžička sušeného oregána, 2 bobkové listy, špetka pepře
- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- umeocet podle chuti
- 2 lžíce rostlinné smetany
- Dáme ohřát vývar, oloupeme cibuli a omyjeme zeleninu.
- Celer pokrájíme na tenké půlměsíčky, cibuli na kostičky, mrkev na kolečka, řepu a kapustu na proužky.
- Na dně hrnce rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli, sůl a krátce orestujeme.
- Přidáme zbylou zeleninu a koření a opět krátce společně orestujeme.
- Zalijeme vývarem a na mírném ohni vaříme cca 20 minut.
- Na závěr přidáme prolisovaný česnek a nasekané čerstvé bylinky.
- Odstavíme, přidáme 2 lžíce rostlinné smetany a podle chuti přidáme umeocet.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Obměna
- Pokud nemáte čerstvé bylinky, použijte sušené.
- Smetanu můžeme vynechat nebo místo ní dát bílou miso pastu.
- Můžeme přidat fazole, které se do toskánské minestrone dávají.
- Pokud postrádáte tradiční parmazán, nastrouhejte navrch uzené tofu – dokonalá veganská verze.
Děti
- Polévka je vhodná už pro nejmenší děti, pouze do roka nedáváme sůl a umeocet, smetanu a koření, do 2 let všechny tyto ingredience mírně. Od 2 let mohou jíst děti stejnou polévku s námi.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Mňam 💯
Výborná polévka i když jsem ke konci zapomněla na česnek 😀🙈🙈🙈 Děkujeme 😊