Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Prdelačka s adzuki a kroupami

Uvařeno
sezóna zima

Polévka z fazolek adzuki a ječných krup připomíná jak chutí, tak vzhledem českou zabíjačkovou polévku, přitom neobsahuje nezdravé tuky a ostatní škodlivé látky. Adzuki jsou v Japonsku považovány za královnu fazolí pro svojí jemnou oříškovou chuť a výbornou stravitelnost. Jako jedny z mála nenadýmají. Posilují ledviny a chrání srdce a cévy před zanášením cholesterolem.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • kousek celeru a petržele
  • olej
  • sůl
  • horká voda, nebo zeleninový vývar asi 1 litr
  • hrnek vařených adzuki
  • půl hrnku vařených krup
  • asi 10 cm pórku
  • stroužek česneku
  • miso pasta
  • umeocet
  • půl lžičky drceného kmínu
  • majoránka
  • špetka tymiánu

Před pár lety byla Jana u nás v Praze na kurzu pro začátečníky a dnes se s ní domlouváme, že nám o svých zkušenostech...

Jak udělat českou zabíjačkovou prdelačku

  1. Na lžíci oleje zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, nahrubo nastrouhaný celer a petržel, osolíme.
  2. Zalijeme horkým zeleninovým vývarem, nebo vodou a přidáme na kolečka pokrájenou mrkev.
  3. Vaříme asi 10 minut, přidáme uvařené adzuki, česnek, kroupy a vaříme daších 5 minut.
  4. Na závěr dokořeníme majoránkou a tymiánem a přidáme na jemno nakrájený pórek.
  5. Pak polévku vypneme a odstavíme.
  6. V trošce polévky rozmícháme asi půl lžičky miso pasty a vrátíme do polévky, ochutíme ještě troškou umeocta a ochutnáme, jestli je dost slaná. Pokud není, můžeme přidat ještě miso, nebo dochutit sójovou omáčkou.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Pokud máme fazolky adzuki a kroupy uvařené den dopředu, pak je polévka hotová do 20minut.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně ze zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Polévku můžeme připravit i z jiných druhů fazolí, nejlépe červených.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud už dítě běžně jí luštěniny. Šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

25 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
19. 11. 2024

Mňam ❤️

Udělám zítra s celozrnnou rýží. Zbyla mi, a adzuki taky, ostatní vše mám a ještě jsem dnes dělala čerstvý vývar, tak se mi to poskládalo skvěle…. už se těším!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.

Quinoový nákyp se zeleninou

Černé barva posiluje ledviny a jedním ze způsobů, jak dostat černou barvu na talíř je černá quinoa. V nákypu je s ní i rýže a spousta zeleniny. V chladných...

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Bezlepková fazolová pizza

Z obyčejného fazolového nákypu se dá udělat slavnostní jídlo, když se mu dá trochu forma. Děti našich kamarádů tomu říkají čokodort, naše fazolová pizza. J...

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.