- 1 cibule
- 1 mrkev
- kousek celeru a petržele
- olej
- sůl
- horká voda, nebo zeleninový vývar asi 1 litr
- hrnek vařených adzuki
- půl hrnku vařených krup
- asi 10 cm pórku
- stroužek česneku
- miso pasta
- umeocet
- půl lžičky drceného kmínu
- majoránka
- špetka tymiánu
Jak udělat českou zabíjačkovou prdelačku
- Na lžíci oleje zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, nahrubo nastrouhaný celer a petržel, osolíme.
- Zalijeme horkým zeleninovým vývarem, nebo vodou a přidáme na kolečka pokrájenou mrkev.
- Vaříme asi 10 minut, přidáme uvařené adzuki, česnek, kroupy a vaříme daších 5 minut.
- Na závěr dokořeníme majoránkou a tymiánem a přidáme na jemno nakrájený pórek.
- Pak polévku vypneme a odstavíme.
- V trošce polévky rozmícháme asi půl lžičky miso pasty a vrátíme do polévky, ochutíme ještě troškou umeocta a ochutnáme, jestli je dost slaná. Pokud není, můžeme přidat ještě miso, nebo dochutit sójovou omáčkou.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Pokud máme fazolky adzuki a kroupy uvařené den dopředu, pak je polévka hotová do 20minut.
- Jelikož je polévka uvařená hlavně ze zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.
Obměna
- Polévku můžeme připravit i z jiných druhů fazolí, nejlépe červených.
Děti
- Pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud už dítě běžně jí luštěniny. Šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Mňam ❤️
Udělám zítra s celozrnnou rýží. Zbyla mi, a adzuki taky, ostatní vše mám a ještě jsem dnes dělala čerstvý vývar, tak se mi to poskládalo skvěle…. už se těším!