Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Polévka s taro bramborou a kapustou

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim
děti od 2 let

Taro brambor je vždycky příjemnou změnou v naší kuchyni. V polévce připomíná brambory, ale lahodnější. Jestli také nějaké máte, zkuste tuhle rychlou a snadnou polévku. U nás sklidila velký úspěch.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 taro brambora
  • kousek dýně
  • kousek kapusty
  • 1 stroužek česneku
  • hrst vařených černých fazolí (nemusí být)
  • 3/4 litru zeleninového vývaru nebo horké vody
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 bobkové listy
  • 2 kuličky pepře
  • ume ocet
  • olej
  • sůl
  • čerstvá petrželka, klíčky

Lucka, maminka 16 měsíčního Matýska a těžce mentálně postižené holčičky Ninušky změnila jídelníček sobě a dětem před ...

Jak uvařit polévku s taro bramborou
  1. Dáme ohřát zeleninový vývar a očistíme zeleninu.
  2. Cibuli nakrájíme na jemné kostičky, taro brambor a dýni na větší kostičky, kapustu na proužky.
  3. Na dno hrnce dáme olej, přidáme nakrájenou cibuli, lehce posolíme a krátce orestujeme.
  4. Po chvíli přidáme zbylou zeleninu a koření. Za občasného míchání zeleninu orestujeme.
  5. Zalijeme horkým vývarem a vaříme cca 20 minut do změknutí zeleniny.
  6. Když je zelenina měkká, přidáme prolisovaný česnek a fazole rozmačkané na kašičku. Necháme ještě lehounce povařit a vypneme.
  7. Pokud je potřeba, přidáme umeocet, aby polévka dostala říz.
  8. Podáváme sypané čerstvou petrželkou a klíčky.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
  • Taro brambor je potřeba oloupat. Je nasládlý, pokud je pro vás polévka příliš sladká, přidejte trošku sójové omáčky.
  • Máme-li potřebu polévku zahustit, přidáme ke konci lžičku ovesných vloček nebo zavaříme lžičku kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě.

Obměna

  • Fazole můžete vynechat nebo místo nich dát již udělanou domácí fazolovou pomazánku. Dodají polévce super chuť, trochu ji zahustí a polévka je sytější. Můžete také místo vývaru použít vodu z vaření fazolí.
  • Místo taro bramboru můžeme použít kedluben nebo tuřín, případně batát, který je ale hodně sladký.
  • Dýni můžete nahradit mrkví či vynechat.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, ale šetříme s dochucovadly a olejem, menším ubereme olej, sůl a koření.
  • Pro konvenčně se stravující děti není problém podávat polévku již od 1 roku.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Katerina
7. 5. 2024

Taro brambora se pestuje v ceske republice?

Mila Beata
22. 12. 2023

Mnaaaaaaam ♥️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kapustová zelňačka s tuřínem a batátem

Zelňačky se nám nikdy nepřejí. Děláme je na různé způsoby. Tohle je příjemná verze do chladných dnů, protože jsme do ní přidali česnek.

Kulajda jinak

Dělám kulajdu jako od babičky. Chutná stejně jako ta tradiční, ale není v ní mouka, vejce, kysaná smetana ani brambory. Je tedy bezlepková, bez mléka a nen...
9
18

Houbová polévka

Máte čerstvé nebo sušené houby a nevíte co s nimi? Zkuste tuto naši oblíbenou houbovou polévku. Když ji ještě posypete chlebovými krutony, bude se oblizova...

Kulajda s tuřínem

Kulajda patří k naším favoritům. Polévka je plná zeleniny, není ničím zahuštěná, není v ní vejce, mléko, mouka ani cukr a přesto je naprosto fantastická! D...

Čočkovo-houbové karbanátky bez masa

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.