- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- 1 litr horkého vývaru nebo vroucí vody
- 4 žampiony nakrájené na proužky
- 1/2 přírodního tempehu (bílý naturální) nastrouhaného na hrubo
- 1 cibule nakrájená na kostičky
- 1 mrkev nakrájená na jemná kolečka
- 2 listy zelí nakrájené na tenké proužky
- 2 bobkové listy
- lžička kmínu
Jak připravit žampionovou polévku s tempehem
- Ohřejeme si zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
- Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli.
- Maličko osolíme a orestujeme.
- Přidáme nastrouhaný tempeh, žampiony a kmín.
- Promícháme a po chvíli přidáme zbývající zeleninu a bobkový list. Necháme chvíli restovat a pak zalijeme horkým vývarem nebo vodou.
- Vaříme pod pokličkou asi 20 minut, dokud zelí nezměkne.
- Pokud byste ji chtěli výraznější, přidejte pár kapek umeocta, případně pro dosolení sojovou omáčku.
- Na talíři nezapomeňte posypat zelenými natěmi a semínky.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.
Obměna
- Můžete použít jiný druh hub nebo sáhnout po sušených, nemáte-li čerstvé.
- Zeleninu libovolně zaměňujte, pokaždé vykouzlíte jinou polévku.
Děti
- Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 2 let. Pokud chceme dát stejné jídlo mladšímu dítěti, vynecháme koření a dochucovadla a budeme opatrní s olejem.
- Děti mladší 1,5 roku by měly mít polévku ještě bez tuku nebo jen na minimu tuku, takže si pomůžeme tak, že dáme ingredience vařit do vody místo restování na oleji. Do hotové horké polévky pak můžeme přidat kapku oleje.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dobrý nápad schovat tempeh do polévky 😂😂😂. Vynikající polevka , vynikající ♥️Mnam děkujeme JJ ♥️
Natural tempeh mi pripadal na zacatku hnusny, ted ho jim rada. Posunuly se chute i kucharsky um. Ale co natto? Snim ho jen malinko, tak 1 lzicku a vyrovnavam to horou dochucovadel, a stejne ho tam neschovam :-) mate nekdo tip, jak na t(t)o??