Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Polévka z bílé quinoi

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna zima

Tato hustá a kořeněná polévka vás určitě zahřeje. Je jednoduchá na přípravu, ale neošiďte jí o koření.

Ingredience
2 porce
  • 50 g quinoi
  • 50 g loupaných půlených adzuki fazolí (nebo vařených celých)
  • hrst nakrájené dýně
  • 1 mrkev
  • 4 g sušených hub shiitake
  • 2 cm strouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • hrst kadeřávku
  • 1 vrchovatou lžičku sambaru
  • sůl
  • 2 čajové lžičky umeocta
  • 2 lžíce tamari
  • gomasio
  • citrónová šťáva z bio citrónu
  • olej
  • voda
  • trošku chilli

Potýkala jsem se s různými zdravotními problémy, rozhodla jsem se s nimi zatočit změnou jídelníčku. A nyní se raduji ...

Jak připravit pikantní polévku z quinoi

  1. Nalijte olej do kastrolu, rozpalte ho, přidejte prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor. Jemně orestujte.
  2. Propláchněte quinou a adzuki.
  3. Nakrájejte dýně na kostičky, nastrouhanou mrkev a kadeřávek na proužky. Vložte všechno do kastrolu s česnekem a zázvorem a nalijte do něj vodu. Osolte a přidejte sambar, špetku chilli a shiitake. Promíchejte a přiveďte k varu.
  4. Když se quinoa a adzuki uvaří, dochuťte polévku tamari a umeoctem. Tyčovým mixérem lehce rozmixujte trošku polévky kvůli zahuštění. Promíchejte, naservírujte, posypte gomasiem a pokapejte trochou citrónové šťávy.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Vybírejte a kombinujte luštěninu a obilovinu stejných vlastností, vaří se společně, tudíž doba vaření musí být pro obě stejná. Můžete si také obojí uvařit předem.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
  • Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké potíže s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.

Obměna

  • Nevynechte koření a zázvor. Pokud nemáte koření sambar, použijte mletý kmín, koriandr, kurkumu. Koření je opravdu důležité.
  • Místo adzuki můžete použít jiné luštěniny, např. čočku.

Děti

  • Kořeněná pikantnější polévka, nevhodná pro děti.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

16 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
1. 9. 2024

Mnam ❤️

Výborná, zahřívací! Skvělá na večeři – za okny je -15!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Krém z topinamburu a celeru

Tento krém můžete použít jako omáčku nebo i jako hustou polévku, záleží jen na vás, jak moc ho naředíte. Servírujte ho nejlépe s něčím křupavým, skvěle se ...

Jemný dýňový krém s pikantními žampiony

Tento jemný krém krásně kontrastuje s pikantními houbami a hráškem. Tato hustá a sytá polévka vás krásně zahřeje během chladných dní.

Dýňové kari

Dýně je královnou tohoto ročního období a pokud si z ní připravíte tohle kari, určitě si ji zamilujete.

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Tempeh po Marocku

Recept inspirovaný marockou kuchyní. Lehce nasládlá chuť a vůně koření ras el hanout tvoří úchvatnou kombinaci, kterou stojí za to zkusit.