Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Polévka z čerstvého špenátu

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna jaro
sezóna podzim
děti od 2 let

Sezóna špenátu už začala v květnu a proto by byla škoda si s ním neobohatit zdravý jídelníček. Špenátová polévka trochu jinak je další osvědčený recept z naší kuchyně. Používáme samozřejmě špenát čerstvý.

Čtenářka Renáta pochází ze sudetské oblasti Čech, kde jsou kornouty do školy tradicí. Babička dodnes vzpomíná na to, ...

  • 1,5 velké cibule
  • svazek špenátu (asi 3 hrnky nakrájeného)
  • 3 lžíce jemných ovesných vloček
  • trocha soli
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce oleje
  • 3/4 litru zeleninového vývaru nebo horké vody
  • na dochucení: umeocet
  • rostlinná smetana nebo obilné mléko
  • na ozdobení: pražená semínka

Jak připravit špenátovou polévku

  1. Dáme ohřát vývar nebo vodu.
  2. Než je připravený, nakrájíme nahrubo cibuli a orestujeme ji na oleji s trochou soli do sklovata.
  3. Mezitím si omyjeme špenátové listy, zbavíme je stonek a nakrájíme nahrubo.
  4. Až cibule zesklovatí, přisypeme vločky a chvíli je také restujeme.
  5. Přidáme ohřátý vývar a nakrájený špenát.
  6. Vaříme asi 10- 15 minut.
  7. Tyčkovým mixérem rozmixujeme. Není třeba mixovat úplně dohladka, nám chutná rozmixovaná jen trochu.
  8. Škrob rozmícháme v deci studené vody a dáme na pár minut povařit do polévky, mícháme dokud nezhoustne.
  9. Dochutíme podle chuti umeoctem a přidáme rostlinou smetanu podle chuti, už nevaříme.
  10. K polévce jsou výborná opražená semínka.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Vzhledem k tomu, že se polévka mixuje, není nutné krájet špenát ani cibuli na drobno, klidně stačí větší kusy.
  • Pro bezlepkovou dietu použijte certifikované bezlepkové vločky.

Obměna

  • Místo špenátu můžete použít mangold, listy z ředkví, ředkviček, kedlubnu nebo například kopřivy.
  • Pokud nemáte vločky, použijte do polévky již uvařenou obilovinu nebo na začátku varu polévky nasypte například quinou nebo jinou obilovinu, která se rychle uvaří.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti cca od 1,5 roku, ale místo rostlinné smetany dáme obilné mléko. Solíme jen trochu a nedochucujeme umeoctem.
  • Pro děti od 2 let můžeme dochutit umeoctem a rostlinnou smetanou, ale jen v minimálním množství. Doporučujeme proto odebrat pro dítě a sobě dochutit víc.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
21. 9. 2021

Já nemam slov ♥️ Mnaaaaaam ♥️ Tentokrat jsem nemixovala, a přidala jsem i celerovou nať , máme ji hodně a tak ji dávám do všeho , a taky nať ze řepy , a místo škrobu jsem dala hrašku , luxus , děkujeme JJ ♥️

dnes jsme na sebe koukli….já a špenát na zahrádce a bylo vymalováno :-) díky za super recept…jsem netušila jak vločky polévku zjemní a vše dohromady s ostatním vykouzlí lahodnou chuť :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní – přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.

Dal makhani – černé fazole s batátem a špenátem

V klasickém indickém receptu se používá máslo a kombinace čočky a černých fazolí. Nám moc chutná tahle zjednodušená rychlovka – velmi chutná omáčka s...

Kopřivová krémová polévka

Čerstvé kopřivy jsou nedoceněný zdroj železa a mnoha dalších minerálů a vitamínů. Pokud chcete doplnit tělu stopové prvky a ryzí energii z přírody, natrhej...

Polévka z bílého chřestu jinak

Tradiční chřestová polévka ve zdravé verzi.
5

Fazolový boršč

Naše milovaná verze ruského boršče vám určitě zachutná.

Kytičkový mrkvový krém

Krásné a chutné jídlo, při jehož servírování hraje talíř všemi možnými kontrasty. Sladké a kyselé, teplé a chladné, hedvábné a křupavé. Vyzkoušejte a dejte...