- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- 1 cibule
- 3/4 litru vývaru/horké vody
- 1 petržel
- 1 mrkev
- 1/2 na kostičky pokrájeného kedlubnu
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 1 lžička římský kmínu
- 1 stonek libečku
- 1 stonek tymiánu
- 2 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 1 lžíci pohankové mouky
- 3 lžíce studené vody
- sojová omáčka a umeocet na dochucení
Jak připravit hříbkovou polévku
- Dáme ohřát vývar, očistíme houby a nakrájíme zeleninu na drobno.
- V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, houby, kmín, osolíme a orestujeme.
- Přidáme zbytek zeleniny a společně restujeme několik minut.
- Zalijeme horkým vývarem/vodou, přidáme trochu sojové omáčky, bobkový list a čerstvé bylinky.
- Pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 20 minut, aby se houby dobře uvařily.
- Ve studené vodě rozmícháme pohankovou mouku a spolu s prolisovným česnem ji přidáme do polévky. Zamícháme, krátce povaříme a vypneme.
- Pokud je to potřeba, dosolíme sojovou omáčkou, pro chuť můžeme přidat pár kapek ume octa.
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické
- Čerstvé houby můžeme nahradit sušenými předem namočenými. Stejně tak i bylinky jsou nejlepší čerstvé, ale po sezóně můžeme bez obav sáhnout po sušených.
- Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.
Obměna
- Místo kedlubny můžeme dát dýni, místo tymiánu můžeme dát majoránku. Římský kmín můžeme nahradit klasickým, pokud je na vás moc voňavý.
Děti
- Polévka je vhodná pro děti od 2 let.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Dala jsem předem namočené sušené houby, ach ta vůně po celém baráku a moc velká dobrota ♥️ Děkujeme JJ♥️
jeste mam dotaz :))) v navpdu je v bode 4 , ze pouzijeme jen polovinu vyvaru a pak uz se nikde nepise, co s tou druhou polovinou vyvaru :)))