- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- 1 cibule
- 3/4 litru vývaru/horké vody
- 1 petržel
- 1 mrkev
- 1/2 na kostičky pokrájeného kedlubnu
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 1 lžička římský kmínu
- 1 stonek libečku
- 1 stonek tymiánu
- 2 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 1 lžíci pohankové mouky
- 3 lžíce studené vody
- sojová omáčka a umeocet na dochucení
Jak připravit hříbkovou polévku
- Dáme ohřát vývar, očistíme houby a nakrájíme zeleninu na drobno.
- V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, houby, kmín, osolíme a orestujeme.
- Přidáme zbytek zeleniny a společně restujeme několik minut.
- Zalijeme horkým vývarem/vodou, přidáme trochu sojové omáčky, bobkový list a čerstvé bylinky.
- Pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 20 minut, aby se houby dobře uvařily.
- Ve studené vodě rozmícháme pohankovou mouku a spolu s prolisovným česnem ji přidáme do polévky. Zamícháme, krátce povaříme a vypneme.
- Pokud je to potřeba, dosolíme sojovou omáčkou, pro chuť můžeme přidat pár kapek ume octa.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Čerstvé houby můžeme nahradit sušenými předem namočenými. Stejně tak i bylinky jsou nejlepší čerstvé, ale po sezóně můžeme bez obav sáhnout po sušených.
- Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.
Obměna
- Místo kedlubny můžeme dát dýni, místo tymiánu můžeme dát majoránku. Římský kmín můžeme nahradit klasickým, pokud je na vás moc voňavý.
Děti
- Polévka je vhodná pro děti od 2 let.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dala jsem předem namočené sušené houby, ach ta vůně po celém baráku a moc velká dobrota ♥️ Děkujeme JJ♥️
jeste mam dotaz :))) v navpdu je v bode 4 , ze pouzijeme jen polovinu vyvaru a pak uz se nikde nepise, co s tou druhou polovinou vyvaru :)))