Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Polévka z čerstvých hřibů a čerstvých bylinek

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim

Kromě bedel jsme taky konečně našli v naší lokalitě pravé hřiby. Polévka z nich byla krásně voňavá a rychle zmizela.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 cibule
  • 3/4 litru vývaru/horké vody
  • 1 petržel
  • 1 mrkev
  • 1/2 na kostičky pokrájeného kedlubnu
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 lžička římský kmínu
  • 1 stonek libečku
  • 1 stonek tymiánu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíci pohankové mouky
  • 3 lžíce studené vody
  • sojová omáčka a umeocet na dochucení

Jakub není fanda diet a kurzů s jídelníčkem. Je sportovec a masožrout, jak sám říká. Změnu jídelníčku zažil díky svoj...

Jak připravit hříbkovou polévku

  1. Dáme ohřát vývar, očistíme houby a nakrájíme zeleninu na drobno.
  2. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, houby, kmín, osolíme a orestujeme.
  3. Přidáme zbytek zeleniny a společně restujeme několik minut.
  4. Zalijeme horkým vývarem/vodou, přidáme trochu sojové omáčky, bobkový list a čerstvé bylinky.
  5. Pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 20 minut, aby se houby dobře uvařily.
  6. Ve studené vodě rozmícháme pohankovou mouku a spolu s prolisovným česnem ji přidáme do polévky. Zamícháme, krátce povaříme a vypneme.
  7. Pokud je to potřeba, dosolíme sojovou omáčkou, pro chuť můžeme přidat pár kapek ume octa.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Čerstvé houby můžeme nahradit sušenými předem namočenými. Stejně tak i bylinky jsou nejlepší čerstvé, ale po sezóně můžeme bez obav sáhnout po sušených.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Místo kedlubny můžeme dát dýni, místo tymiánu můžeme dát majoránku. Římský kmín můžeme nahradit klasickým, pokud je na vás moc voňavý.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Mila Beata
10. 11. 2021

Dala jsem předem namočené sušené houby, ach ta vůně po celém baráku a moc velká dobrota ♥️ Děkujeme JJ♥️

Mila Beata
10. 11. 2021

jeste mam dotaz :))) v navpdu je v bode 4 , ze pouzijeme jen polovinu vyvaru a pak uz se nikde nepise, co s tou druhou polovinou vyvaru :)))

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kvásková cibulačka

Cibulačka patří mezi naše oblíbené polévky. Tahle s kváskem je příjemně nakyslá a patří mezi naše nejoblíbenější. Je rychlá a jednoduchá, dělám ji i pro ná...

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.
12

Zelňačka s uzeným

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Zkuste tuhle!
5

Cibulačka jinak

Cibulačka pro labužníky. Snadná a chutná.

Polévka s taro bramborou a kapustou

Taro brambor je vždycky příjemnou změnou v naší kuchyni. V polévce připomíná brambory, ale lahodnější. Jestli také nějaké máte, zkuste tuhle rychlou a snad...