Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Pomazánka Mungo

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Recept na lahodnou pomazánku z mungo fazolí s tahini a hořčicí. Skvělá alternativa k běžným pomazánkám plná zdravých surovin a chutí.

Ingredience
  • 1 šálek vařeného munga
  • 1 lžíce tahini
  • 2 lžičky hořčice
  • 2 lžičky umeocta
  • sůl
  • sladká paprika
  • černý pepř
  • černá hořčičná semínka
  • černá sezamová semínka
  • 1 stroužek česneku
  • piniové oříšky
  • extra panenský olivový olej
  • petrželka

Kvůli zdravotním potížím jsem se dostala do těžkých depresí, které jsem řešila jídlem. Postupně jsem přibírala, fyzič...

Jak připravit pomazánku z mungo fazolí

  1. Uvařené mungo vložte do kuchyňského robotu, přidejte vymačkaný stroužek česneku, špetku papriky, sůl, tahini a umeocet. Rozmixujte na krém.
  2. Na pánvi nasucho opečte sezamová semínka, hořčičné semínko a piniové oříšky. Podlijte trošičkou oleje a krátce osmahněte.
  3. Do misky naservírujte pomazánku a navrch přidejte ochucený olej. Posypejte čerstvou petrželkou a čerstvě mletým černým pepřem.

Praktické

  • Můžete uchovat v lednici do druhého dne ve skleněné doze s víčkem.

Obměna

  • Místo piniových oříšků můžete použít slunečnicové semínko.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl vynecháme pepř a ochucený olej.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Strukovinové pomazánky sú tak dobré! Až mi je ľúto, keď ich nemôžeme zjesť väčšie množstvo.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kaddu ka Raita

Lahodná indická omáčka nebo dip, který se opravdu hodí ke spoustě jídel. Doufám, že i vám zachutná.

Okurkové pesto

Máte přebytek okurek ze zahrady? Zkuste tohle osvěžující pesto, které využijete jak v teplé, tak studené kuchyni.

Italská zuppa jinak

Hustá italská polévka v upravené verzi, obohacená o skvělou a velice zdravou zeleninu, kterou většina Italů nezná – tuřín. Tato zelenina je doslova n...

Hořčičná zálivka

Pikantní zálivka, kterou můžete vylepšit své pokrmy podle vaší fantazie, od salátů až po teplou zeleninu.

Mama ganoush

Letní svěží pomazánka, která je skvělá na chleba, do placek a jako dip k zelenině. Tento recept je variací na baba ganoush, ovšem bez lilku a trochu poupra...

Batátový hummus

Hummus tentokrát s batáty – je lahodný namazaný na domácím chlebu, skvělý také do placek a k syrové zelenině.