Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Pomazánka z červené čočky

Uvařeno

Vaše nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale nebojte se. Jakmile videa povolíte, přehrajeme je.

Zásady cookies
bez lepku
bez mléka

Pokud vás honí mlsná na něco slaného, tahle tahle pomazánka vás jistě uspokojí. Její příprava je rychlá a vydrží v lednici i dva dny. Můžete si jí dát se zeleninou, na chleba, do placek či tortilly.

Ingredience
4 porce
  • 1 hrnek červené loupané čočky
  • šťáva z bio citónu
  • 1 lžíce tahini
  • sladká paprika
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • čerstvá petrželka
  • sůl

Jak připravit rychlou čočkovou pomazánku

  1. Uvařte čočku, sceďte a nechte vychladnout. Scezenou vodu nevylévejte, můžete jí později potřebovat na doladění hustoty.
  2. Vložte do mixéru  s ostatními ingrediencemi a rozmixujte podle libosti. Někdo má raději hrubší strukturu, někdo zase hladký krém.
  3. Hotovou pomazánku dejte do misky, poprašte sladkou mletou paprikou a posypejte čerstvou petrželovou natí.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Po rozmixování ochutnejte a dolaďte podle vaší chuti.
  • Pokud by se vám zdála pomazánka příliš hustá, přidejte trochu vody z vařené čočky.

Obměna

  • Můžete vyzkoušet jakoukoliv luštěninu.
  • Místo petrželky můžete použít čerstvý koriandr.

Děti

  • Vhodné pro děti od 1,5 roku, ale ubereme sůl a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

79 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
5. 2. 2024

Pomazánka od Vierky je hned a vždy potěší 🙂

Skvělá, rychlá jednoduchá 👌 Děkuji za recept🙏

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pikantní krémové celozrnné rizoto s brokolicí

Odlehčete svému tělu po svátcích a dopřejte mu tento přirozeně bezlepkový pokrm – lehké rizoto z brokolice. V tomto receptu využijeme i košťál z brok...
14
3

Jáhlová kaše s pečenou řepou a černou čočkou

Když se kouknete na ingredience asi nebudete mít chuť se do toho receptu pustit. Jedna porce a tolik věcí! Ale bez práce nejsou koláče a tahle kaše je fakt...

Mandlové kuličky

Slané kuličky vhodné jako finger food na oslavy nebo do různých placiček a palačinek. Jakýkoliv dip či ostrá omáčka se k těmto mandlovým kuličkám náramně h...

Fazolový citrónový krém

Velmi rychlý recept na dip nebo pomazánku, která voní citrusem. Perfektní k zelenině nebo i do placek a na chleba.

Květák Manchurian gobi

Opravdu pikantní indo-čínský recept, jehož pálivost si samozřejmě můžete doladit sami podle své chuti. Ideální zahřívací jídlo pro chladné dny.

Houbová paštika

Obchody nabízejí velké množství veganských alternativ paštik, ale složení nebývá zrovna ideální. Domácí je prostě domácí a bude záležet jen na vás, jak kva...