Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Pomazánka z červených fazolí

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim

Fazolová pomazánka strčí do kapsy lecjakou paštiku. Když se dobře okoření, je to skvělá lahůdka.

Ingredience
pro 1 misku
  • 1 hrnek vařených červených fazolí
  • trochu vody z fazolí (vývaru nebo vody)
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička koření: koriandr, rozmarýn, pepř, kmín, římský kmín
  • 1 lžička majoránky
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • sůl
  • olej
  • ume ocet

Nejsem důsledná a nemám výdrž, sama sebe vnímám, že jsem zatím jen “zdolala první schod” a přemohla tu ne...

Jak vyrobit fazolovou pomazánku

  1. Cibuli oloupeme, mrkev očistíme a obojí  nakrájíme na kostky.
  2. Na oleji orestujeme cibuli se solí. Olejem nešetříme.
  3. Přidáme mrkev a koření a chvíli společně restujeme.
  4. Podlijeme trochou vody z fazolí (nebo vývarem či vodou) a krátce podusím.
  5. Když je mrkev měkká, přidáme vařené fazole, česnek, sojovou omáčku a rozmixujeme do hladka.
  6. Podle potřeby naředíme vodou z fazolí a dochutíme ume octem.
🎁 Dárkové poukazy 🎁
Co takhle recept na štíhlejší já? Dárkový poukaz na kurzy zdravého vaření - jediný dárek, po kterém váha jde dolů a nálada nahoru!
Prohlédnout

Praktické

  • Čím méně vody z fazolí, tím hustější paštiku dostanete.
  • Pokud dáte vody více, dostanete skvělý dip na zeleninu.

Obměna

  • Fazole červená ledviny můžeme nahradit jinými fazolemi nebo jinou luštěninou.
  • Koření můžete vynechat nebo vyměnit za bylinky.
  • Máte-li čerstvé bylinky jako tymián, bazalku nebo oregáno, neváhejte je použít.
  • Sojovou omáčku můžete nahradit solí podle potřeby.
  • Do paštiky také můžete přidat tahiny nebo ořechové máslo, bude se dobře roztírat.

Kombinujeme

  • Fazolovou paštiku můžeme použít jako pomazánku na kváskové pečivo nebo obilné placky.
  • Pokud k paštice přidáme vařenou obilovinu a tepelně upravenou zeleninu, získáme kompletní talíř.

Děti

  • Fazolová pomazánka je vhodná pro děti od 2 let, kdy už jsou zvyklé na jiné luštěniny.
  • U malých dětí budeme šetřit se solí a kořením.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

16 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

paštika je naprostá mňamka, chutná i manželovi čistokrevnému masožravci 😉

Jaroslav Hlávka
8. 10. 2024

Tentokrát s plackami od Vierky ❤️
https://www.jimejinak.cz/piadina-romagnola-bezlepkova/

Ukázat další komentáře