Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Pomazánka Za’atar

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Pomazánka pro milovníky kontrastních chutí, ve které se krásně snoubí chuť koření Zaatar a sladkost rozinek. Skvělá pomazánka, která se kromě namazání na chleba či placky báječně hodí třeba k těstovinám nebo obilovinám.

Ingredience
  • 300 g vařených fazolí cannellini
  • 100 g pórku (odvážený vařený)
  • 10 g rozinek
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • 1 polévková lžíce tahini
  • šťáva z půlky citrónu
  • voda podle potřeby
  • čerstvá petrželka
  • 2 lžičky koření Za'atar

Ráda bych také přispěla svým krátkým příběhem, abych možná trochu pomohla těm, kteří mají podobné pocity  jako já, že...

Jak připravit fazolovou pomazánku Za’atar

  1. Pórek nakrájejte a dejte s trochou oleje na pánev, osmahněte, podlijte troškou vody, osolte a duste do měkka.
  2. Do mísy vložte velmi dobře uvařené fazole cannellini a rozmačkejte je vidličkou.
  3. Přidejte pórek, petržel, za’atar , pepř a lehce nakrájené rozinky. Promíchejte.
  4. Ve sklenici rozpusťte tahini s citrónovou šťávou a trochou teplé vody. Vodu přidávejte pomalu, aby byl krém jemný, ne příliš hustý, ale ne tekutý.
  5. Do mísy k ostatnímu přidejte tahini krém, dobře promíchejte a znovu posypte čerstvou petrželkou. 
🚀Začíná jarní očista - tento týden!
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁

Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické

  • Pomazánka je vhodná nejen do placek a na chleba, ale i k obilovinám, prostě kde vám bude nejvíce chutnat.
  • Fazole namačkejte vidličkou, ale nesmí z toho být kaše.

Obměna

  • Můžete použít jakékoliv bílé, máslové fazole, velmi dobře uvařené.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl a koření.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

20 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
16. 3. 2023

Chuť pomazánky je zvláštní a moc dobrá! Použila jsem jako doplněk talíře ke karbanátkům z červené řepy s rýží, místo omáčky :)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Hummus Malaga

Možná znáte zmrzlinu chuti Malaga, jejíž název pochází ze stejnojmenné rozinky pěstované v oblastech obklopujících teplé andaluské město Malaga. Zmrzlina s...

Mama ganoush

Letní svěží pomazánka, která je skvělá na chleba, do placek a jako dip k zelenině. Tento recept je variací na baba ganoush, ovšem bez lilku a trochu poupra...

Celerová pomazánka

Pečený celer má svojí specifickou chuť a mě osobně strašně moc chutná. Pokud i vy jste milovníkem celeru a pomazánek, věřím, že bude chutnat i vám.

Květáková pomazánka

Jednoduchá a výtečná pomazánka, výborná ke kváskovému chlebu nebo na placky apod. Pečená zelenina má vždy ten správný šmrnc, proto je připravena z pečeného...

Silken pomazánka

Jednoduchá rychlá pomazánka skvělá s kváskovým chlebem nebo plackami jako zdravá svačina. Koření Za’atar si náramně rozumí s olivovým olejem, nešetře...

Jemný čočkový krém

Krémová, sametová, rychlá a jednoduchá. Taková je tato luxusní bezlepková pomazánka z červené čočky, kterou si můžete vychutnat s kváskovým chlebem, placka...