Na omáčku:
- 1 šálek vařených fazolí cannellini
- 100 g ječmene
- kešu krém
- pomerančová šťáva
- 2 kapky bio pomerančového éterického oleje (nemusí být)
- olej
- kus celeru
- čerstvá petrželka
Na marinované tofu:
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- 1 přírodní tofu
- tamari
- 2 lžičky datlového sirupu
- olej
- umeocet
- sezamová semínka
- 1 lžička arašídového másla
- voda
Na přílohu:
- 100 g celozrnného ječmene
- aromatické byliny dle vašeho výběru (např. šalvěj, petržel, česnek s listy, tymián, majoránka, oregano)
- olej
- sůl
Jak připravit marinované tofu s pomerančovou omáčkou a ječmenem
- Večer namočte fazole, druhý den je uvařte. Po uvaření je dejte stranou i s trochou vody, ve které se vařily.
- Večer namočte ječmen, druhý den ho uvařte a dejte stranou.
- Do pánve dejte olej, rozehřejte, přidejte strouhaný celer, osolte, podlijte skleničkou vody a přiveďte k varu. Vařte několik minut.
- Vložte fazole a dušený celer do mixéru. Dobře rozmixujte, poté vymačkejte pomeranč a nalijte šťávu do mixéru, přidejte smetanu z kešu a pokud máte, tak 2 kapky esenciálního oleje. Dobře promíchejte, pokud potřebujete zředit, přidejte vodu z vaření fazolí.
- Do další pánve nalijte olej, rozpalte ho a vložte nasekané aromatické byliny a ječmen. Osolte, dobře promíchejte a několik minut povařte.
- V hrnci přiveďte vodu k varu a povařte v ní tofu po dobu 1-2 minut. Nakrájejte ho na plátky a dejte marinovat. Na marinádu smíchejte tamari, datlový sirup, arašídové máslo, vodu a umeocet. Do této marinády vložte plátky tofu a nechejte chvíli marinovat. Poté ho orestujte na pánvi společně se sezamovými semínky, dokud se marináda dobře nevstřebá.
- Připravenou omáčku nalijte do pánve nebo hrnce a znovu ji přiveďte k varu, nyní začne houstnout. Když je hustá podle vašich představ, naservírujte na talíř, podávejte s ječmenem a tofu. Nakonec posypejte petrželkou a přidejte pár kapek kvalitního oleje.
Praktické
- Tofu krátkým povařením ještě před marinováním získá lepší chuť i konzistenci a lépe vstřebá marinádu.
- Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
- Pro bezlepkovou verzi použijte namísto ječmene jinou bezlepkovou obilovinu.
- Pokud použijete esenciální olej, musí být certifikován pro konzumaci.
- Kešu smetana houstne varem, takže ji klidně můžete připravit i trochu tekutější.
- Bylinky použijte pokud možno čerstvé, ne sušené.
Obměna
- Můžete použít i jiné bílé fazole. V receptu je použita odrůda cannellini, protože má měkkou slupku, vaří se rychleji než ostatní větší fazole a na omáčky je jak dělaná.
- Místo ječmene klidně zvolte jinou obilovinu.
- Pokud si obilí a fazole uvaříte předem, je to opravdu rychlovka.
- Tofu můžete nahradit i tempehem. Ten ovšem nepředvařujeme!
- Pro kompletní talíř můžete přidat chřest nebo jakoukoliv napařenou sezónní zeleninu.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Opravujem komentár, našla som v poznámkach vysvetlivku k bezlepkovej verzii :) ďakujem za recept
Dovolim si opraviť, ze jačmeň nie je bezlepkový.