Domů > Jak začít > Základní suroviny > Divoká zelenina, byliny, čaje

Popenec – poklad jarní přírody

Víte, co je to konrábek, koudelík či vopuňka? Představují lidové názvy popence, bylinky, která se dříve těšila značné oblibě. Popenec obohatí jarní jídelníček i domácí lékárničku, takže pokud jste ho doteď jen nevšímavě míjeli, pravděpodobně to už neuděláte.

Dejte mu šanci!

Nenápadný popenec se pyšní řadou léčivých vlastností. Nať sbíráme v době květu od března do července, kdy má nejvíce účinných látek. Popenec zlepšuje trávení a podporuje látkovou výměnu, pomáhá při poruchách trávení a nadýmání, tlumí průjmy, zklidňuje a dezinfikuje střeva. Také detoxikuje játra a pomáhá odbourávat škodlivé látky. Blahodárně působí na dýchací ústrojí, je osvědčeným lékem na průduškové astma – záduchu (popenci se slovensky říká zádušník). Pomáhá rozpouštět hleny a využívá se v průduškových čajových směsích společně s podbělem, tymiánem a diviznou. Obklady a koupele z popence léčí špatně se hojící rány, záněty kůže, mírní svědění při alergických vyrážkách a ekzémech. Popenec pomáhá i při křečových žilách. Je vhodný při duševním i fyzickém vyčerpání, únavě i stresu a zatočí i s jarní únavou.

Léčivý čaj připravíme velmi snadno: dvě lžičky čerstvého popence zalijeme 250 ml horké vody a necháme 10 minut vyluhovat. Poté scedíme. Vlažný čaj pijeme třikrát denně po jídle. 

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Kouzlení v kuchyni

Popenec je skvělá bylinka pro oživení jarních jídel. Jeho mírně pikantní kořenitá chuť vzdáleně připomíná petrželku. Konzumuje se buď čerstvá, najemno nasekaná nať, nebo se usuší a nadrtí na prášek, který je vhodný na dochucení luštěninových a zeleninových jídel. Čerstvé jarní lístky patří do jarních polévek, kuskusu, pomazánek a salátů. Určitě si pochutnáte na příjemně pálivém salátu podle receptu Okurkový salát s popencem. Popenec můžeme naložit do kvalitního oleje či octa a použijeme na dochucení rozmanitých salátů. Na velikonoční stůl tradičně patří nádivka, do které patří divoké bylinky včetně popence. Recept na její přípravu najdete tady: Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan).

Další tipy na sběr a využití popence se dozvíte v článku Popenec v kuchyni a v domácí lékárničce. A chcete-li se dozvědět více i o dalších jarních bylinkách, přečtěte si článek Jarní výpravy na divokou zeleninu.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zaměřuji se na zdravý životní styl, výživu a kvalitu potravin. Také se věnuji zdravotní problematice a alternativním metodám léčby. Jsem autorkou řady knih, které se zabývají tím, jak zdravě a spokojeně žít.

11 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Jarní bylinkové oleje 4x jinak

Jakmile se ukážou první jarní bylinky, ihned je nadšeně sbíráme a zpracováváme všemi možnými způsoby a připravujeme si tak vlastní zásoby léčivých domácích...
14

Silenka nadmutá aneb italský salát

Znáte z našich luk silenku nadmutou? A víte, že její zelené lístečky jsou velmi chutné?
102
2

Bršlice kozí noha – 10 tipů, jak ji využít v kuchyni

Zatímco nejeden zahrádkář neúnavně bojuje s rozpínavým plevelem, srdce strávníka podle Jíme Jinak plesá nad výživovým pokladem. Zjistěte, jakou sílu skrývá...
16
3

Sléz lesní a jeho léčivé květy

Věděli jste, že během války v roce 1948, kdy byl Jeruzalém obléhán, byl sléz důležitou plodinou a je každoročně oslavován v den nezávislosti tradičním pokr...
20
2

Slunečnice roční a její využití v kuchyni

Většina z nás si pochutnává na slunečnicových semenech, slunečnicovém máslu či používá olej. Málokdo už asi ví, že je rostlina jedlá celá, její květy, list...
klub
107
6

Jak upravit stravu na jaře

Jaro je výborné období pro očistu našeho trávení. Máme šanci se zbavit všeho starého a nepotřebného, zároveň máme dost síly postavit se čelem k novým výzvá...