Prozkoumejte okolí
Připravit na příští jaro se můžete už teď. Abyste příště neprošvihli období kvetoucích fialek, podbělu či jiných časově omezených bylinek, sledujte přírodu ve svém okolí po celý rok. Zapamatujte si místa, kde kvetly fialky, když jste je viděli, ale neměli s sebou košíček. Podívejte se, kde roste česnáček, u kterého teď už je jasné, že je to on, ale z kraje jara, jste si nebyli jistí, co to kouká ze země za rostlinku. Příště si pro ně dojdete včas.
Mladé rostlinky na jaře skutečně vypadají jinak než vzrostlá bylina v květu. Když ale budete mít zmapované okolí a budete vědět, kde jsou naleziště česnáčku, pažitky, sedmikrásek, medvědího česneku či bršlice, budete mít příští jaro větší jistotu, že na stejném místě najdete právě je. Bylinky se sice někdy rády schovávají a stěhují, ale můžu říct, že většina mých oblíbených míst funguje už řadu let.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
No a vůbec nejlepší samozřejmě je sledovat přírodu průběžně a umět rozpoznat jedlé byliny od prvních výhonků. Můžete si pak domů nosit čerstvou planou zeleninu jakmile sleze sníh.
Pořád je co sbírat
Jaro sice končí a některé bylinky se skutečně už nehodí na sběr, ale zdaleka není všemu konec. Mnoho bylinek a jedlých květů teprve přichází na řadu. Já teď chodím do lesa rovnou s nůší!
Ve skutečnosti vlastně teprve přichází období, kdy bude venku co jíst. Zatím domů nosíme natě, listy a květy všeho možného. Ale s příchodem léta přijdou i plody a houby, a to pak budou teprve hody.
Jinak se ale nenechte mýlit tím, že bylinky se už v květnu nebo červnu nedají sbírat. Pro léčivé účely je samozřejmě potřeba vybrané rostliny sbírat před květem a mnohé rostliny jsou po odkvetení hořké.
Ale třeba taková kopřiva, o které někteří říkají, že je využitelná jen dva týdny v roce, je pro nás půlročním zpestřením stejně jako bršlice, žabinec, pampeliška nebo sedmikrásky. Pořád totiž raší nové rostlinky, zejména tam, kde se seká.
Krom jiného právě začíná kvést bezinka. Ta je skvělá na čaj, na sirup, na kosmatice, na bezovou limonádu. Voní přenádherně a právě teď přichází její čas. Pokud také milujete tu vůni, nenechte si ji ujít!
Vezměte si košík nebo rovnou nůši jako já a napište nám, co se dá jíst u vás.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Snažila jsem se na jaře nasbírat česnáček. Pak jsem si nebyla jistá zda je to on, Prý ho bezpečně poznám po česnekové chuti a tak jsem ochutnávala. Chvíli mi přišlo, že tak chutná… pak zas že chutná nějak divně a tak jsem ho raději vyhodila. Pořád nejsem schopna ho poznat. Potřebovala bych osobní procházku s bylinářem. Obrázky mi nepomáhají.
Právě u kopřivy někdo říká, že se může sbírat jen do 15. května (důvodem je, že po tomto datu kopřiva již obsahuje hodně dusičnanů), jiný říká, že se může sbírat až do konce června a další říká, že se sbírá kdykoliv. Člověk pak neví, co je pravda. Divoké bylinky jsou plné minerálů, používám je i do zeleninových vývarů. Ta nůše – to je něco:))