Pórek jako superpotravina
Spousta lidí bohužel často vyhledává jen ty “superpotraviny”, kterou nejsou pro nás vždy tak běžné a také jsou velmi často zbytečně drahé, jako je například avokádo, goji, acai apod. Častokrát tak přehlížíme běžně dostupné potraviny, které se mohou pyšnit stejně úžasnými (ne-li většími) účinky. Jednou z takových “obyčejných” potravin je právě pórek. Tato léčivá zelenina patří mezi nejstarší zeleninu na světě a její blahodárné účinky znali dokonce už starověcí Řekové a Římané.
Nabitý cennými látkami
Pór patří do stejné skupiny zeleniny, jako česnek a cibule. Pro tuto zeleninu je charakteristická přítomnost éterických olejů a především síry, která způsobuje nejen typické silné aroma a ostrou, štiplavou chuť, ale je známá především pro své léčivé účinky. Pórek je kromě toho také bohatý na spoustu dalších cenných látek, jako jsou antioxidanty, vitamíny A, C a E, kyselinu listovou a minerály, konkrétně vápník, draslík, fosfor, zinek, selen a mangan. Je také skvělým zdrojem prebiotik, které se starají o zdraví našich střev. Pór můžete konzumovat celý, avšak nejvíce ze zmíněných látek je obsaženo právě v listech.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
A jaké jsou tedy účinky pórku na naše zdraví a krásu?
Zdravé zažívání a čistá střeva
Pórek je přímo kartáčem pro naše střeva. Pravidelná konzumace této zeleniny bohaté na prebiotika a vlákninu čistí naše střeva od škodlivin a plísní, zlepšuje a posiluje zdravý mikrobiom a podporuje zdravé zažívání, pomůže také se zažívacími potížemi, jako jsou křeče nebo nadýmání. A nezapomínejme na důležité pravidlo – zdravá střeva rovná se zdravá pokožka! Vysoký obsah vlákniny také pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, snižuje hladinu cholesterolu a mimo to také zrychluje náš metabolismus.
Očista organismu
Právě díky vysokému obsahu síry tato zelenina účinně, avšak přirozeně, detoxikuje celý náš organismu a čistí tělo a krev od škodlivých látek. Výborně se také postará o zdraví našich jater, které je nezbytné pro správné fungování organismu.
Krásná, zdravá pleť
Jak už bylo zmíněno, pórek pečuje o zdraví našich střev a jater. Mimo to je ale také skvělým zdrojem tzv. “beauty” minerálů a antioxidantů. Vitamín A je nezbytný pro regeneraci buněk, vitamín C zase podporuje tvorbu kolagenu a dělá tak naši pokožku zářivou. Protizánětlivé vlastnosti pórku a obsah zinku, selenu a manganu pomáhá s kožními nemocemi, zmírňuje ekzémy, akné či jiné kožní nemoci. Obsah železa zase posiluje zdraví vlasů a nehtů. Pórek se také doporučuje lidem, kteří mají problém s křečovými žilami, protože brání vytváření krevních sraženin.
Přírodní antibiotikum
Tato zelenina se může pyšnit také antivirovými a protizánětlivými vlastnostmi, účinně totiž likviduje škodlivé bakterie a plísně v těle. Oceníme ho převážně nyní nebo v zimních měsících, kdy podporuje náš imunitní systém. Je skvělým přírodním antibiotikem, může nám také ulevit od bolesti v krku.
Využití v kuchyni
Pórek má opravdu všestranné využití, můžete ho konzumovat za syrova nebo tepelně upravit. Skvěle v kuchyni poslouží místo cibule, výborný je také na páře nebo pečený v troubě, můžete ho též nasekat s jinými bylinkami do salátu, do pomazánky, do slaných koláčů nebo do polévky, ochutí skvěle jakékoliv jídlo. Já osobně miluji s pórkem mou oblíbenou hlívu podušenou na olivovém oleji, smíchanou s pohankou, špenátem a bylinkami. A teď v létě jsou mým favoritem zeleninové saláty s quinoou (nebo jinou oblíbenou obilninou), tempehem, semínky, nasekaným syrovým pórkem, umeoctem a olivovým olejem.
Tak už chápete, proč že ho Francouzky milují? Je to opravdu zelenina s úžasnou chutí a i účinky.
A co vy a pórek? Využíváte ho v kuchyni a jaké jsou vaše oblíbené recepty?
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Já pórek úplně miluji 🙂👍👍😋nejlépe v syrovém stavu a konzumuji ho denně.!!
Pórek mám moc ráda, každý rok jej pěstuji na zahrádce a jíme čerstvý i si děláme zásobu na zimu do mrazáku. Prý zmrazený má ještě více prospěšných látek.