- 1 cibule
- 1 pórek
- 100 g hlívy ústřičné
- 6 cm bílé ředkve
- 3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
- 1/2 lžičky mletého římského kmínu
- 1/2 lžičky celého kmínu
- 2 bobkové listy
- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- 2 stroužky česneku (nemusí být)
- 1 lžíce bílé miso pasty (nemusí být)
- ume ocet podle chuti (nemusí být)
- posypka: petrželka
Jak udělat pórkovou polévku s daikonem a hlívou
- Dáme ohřát vývar, oloupeme cibuli, bílou ředkev, omyjeme hlívu.
- Cibuli nakrájíme na malé kostičky a daikon na větší kostičky, hlívu na proužky, pórek na kolečka.
- Na dně hrnce rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli, sůl a krátce orestujeme.
- Přidáme hlívu, daikon a opět krátce společně orestujeme.
- Zalijeme vývarem, přidáme koření a na mírném ohni vaříme 10 minut.
- Přidáme pórek, prolisujeme česnek a necháme ještě 5 minut přejít varem, aby pórek změkl.
- Odstavíme a ochutnáme. Polévka je příjemně nasládlá a chutná sama o sobě.
- Pokud chceme, tak šmrnc a více umami chuti jí dodáme, když do ní přidáme světlou miso pastu a podle chuti přidáme trošku ume octa.
- Hotovou polévku podáváme posypanou sekanou petrželkou.
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické
- Miso pasta polévku osolí a ume ocet je sice kyselý, ale také slaný, takže dávejte obojí raději po troškách, ať si polévku nepřesolíte.
- Toho, že je syrová ředkev pálivá, se nebojte, při vaření se ostrost ztratí a ředkev zesládne.
- Polévka je přirozeně bezlepková (nedávejte miso ječmenné, dejte rýžové, sójové, cizrnové apod.)
- Polévka je přirozeně nesójová, pokud použijete nesójovou miso pastu (cirznová, hrachová, čočková, jáhlová apod.)
Obměna
- Koření můžete vyměnit za svoje oblíbené (hodí se mletý koriandr, mletá hořčice, ale i bylinky), česnek můžete vynechat.
- Místo bílého misa můžete dát tmavé nebo miso zcela vynechat.
- Můžete také přidat více druhů zeleniny nebo zahustit vločkami, pokud chcete polévku sytější.
- Místo bílé ředkve můžete dát jakoukoli jinou ředkev či ředkvičky, případně kedluben, místo pórku můžete dát mangold, špenát, pak choi apod.
- Místo hlívy můžete dát jiné houby nebo zcela vynechat.
Děti
- Polévka je vhodná už pro nejmenší děti, pouze dětem do roka nedáváme sůl a umeocet, miso pasty jen trošku.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Děkuji, výborná přidala lahůdkové droždí.
Evi, do dnešní hlívové polévky jsem zužitkovala pórek, mrkev, celer, petržel zelenou nakonec. Hlíva moc dobrá s neřímským kmínem. Miso od Beovia. Zbytek rýže. Díky.