Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Pórková polévka s hlívou a daikonem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna jaro

Pórková polévka s daikonem a hlívou je velmi chutná, zdravá a lehká. Příjemně nasládlá až mléčná a přitom je bezlepková a bez laktózy. Je rychle hotová a určitě vám bude chutnat.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 pórek
  • 100 g hlívy ústřičné
  • 6 cm bílé ředkve
  • 3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky celého kmínu
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 2 stroužky česneku (nemusí být)
  • 1 lžíce bílé miso pasty (nemusí být)
  • ume ocet podle chuti (nemusí být)
  • posypka: petrželka

Principy Jíme Jinak znám už více než rok a postupně si je „zapracovávám“ pod kůži. ...

Jak udělat pórkovou polévku s daikonem a hlívou

  1. Dáme ohřát vývar, oloupeme cibuli, bílou ředkev, omyjeme hlívu.
  2. Cibuli nakrájíme na malé kostičky a daikon na větší kostičky, hlívu na proužky, pórek na kolečka.
  3. Na dně hrnce rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli, sůl a krátce orestujeme.
  4. Přidáme hlívu, daikon a opět krátce společně orestujeme.
  5. Zalijeme vývarem, přidáme koření a na mírném ohni vaříme 10 minut.
  6. Přidáme pórek, prolisujeme česnek a necháme ještě 5 minut přejít varem, aby pórek změkl.
  7. Odstavíme a ochutnáme. Polévka je příjemně nasládlá a chutná sama o sobě.
  8. Pokud chceme, tak šmrnc a více umami chuti jí dodáme, když do ní přidáme světlou miso pastu a podle chuti přidáme trošku ume octa.
  9. Hotovou polévku podáváme posypanou sekanou petrželkou.
🚀Začíná jarní očista - tento týden!
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁

Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické

  • Miso pasta polévku osolí a ume ocet je sice kyselý, ale také slaný, takže dávejte obojí raději po troškách, ať si polévku nepřesolíte.
  • Toho, že je syrová ředkev pálivá, se nebojte, při vaření se ostrost ztratí a ředkev zesládne.
  • Polévka je přirozeně bezlepková (nedávejte miso ječmenné, dejte rýžové, sójové, cizrnové apod.)
  • Polévka je přirozeně nesójová, pokud použijete nesójovou miso pastu (cirznová, hrachová, čočková, jáhlová apod.)

Obměna

  • Koření můžete vyměnit za svoje oblíbené (hodí se mletý koriandr, mletá hořčice, ale i bylinky), česnek můžete vynechat.
  • Místo bílého misa můžete dát tmavé nebo miso zcela vynechat.
  • Můžete také přidat více druhů zeleniny nebo zahustit vločkami, pokud chcete polévku sytější.
  • Místo bílé ředkve můžete dát jakoukoli jinou ředkev či ředkvičky, případně kedluben, místo pórku můžete dát mangold, špenát, pak choi apod.
  • Místo hlívy můžete dát jiné houby nebo zcela vynechat.

Děti

  • Polévka je vhodná už pro nejmenší děti, pouze dětem do roka nedáváme sůl a umeocet, miso pasty jen trošku.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

40 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Děkuji, výborná přidala lahůdkové droždí.

Evi, do dnešní hlívové polévky jsem zužitkovala pórek, mrkev, celer, petržel zelenou nakonec. Hlíva moc dobrá s neřímským kmínem. Miso od Beovia. Zbytek rýže. Díky.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kapustová zelňačka s tuřínem a batátem

Zelňačky se nám nikdy nepřejí. Děláme je na různé způsoby. Tohle je příjemná verze do chladných dnů, protože jsme do ní přidali česnek.

Zelňačka s tofu

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Nám se to povedlo a je ještě lepší, než ta klasická.

Jemný kopřivový krém s koprem

Z každé procházky se vracíme s nějakým úlovkem. Ráno to byl košík kopřiv, takže k obědu byl výborný jemný kopřivový krém. Byla to rychlovka  – rychle...

Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní – přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.

Tuříňačka – bramboračka z tuřínu

Tuřín má blahodárné účinky na močové cesty, dýchací cesty, pleť i potíže s dnou, protože krom všech vitamínů, vlákniny a vitamínů, které obsahuje, zbavuje ...