Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Pórková polévka s žampiony a fazolovými lusky

Uvařeno
bez lepku

Ty nejobyčejnější polévky sklízejí doma největší úspěch. Tahle velmi chutnala i návštěvě včetně dětí. Kluci se jen olizovali. Polévka je rychlá a velmi chutná.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 pórek
  • 5 žampionů
  • 10 velkých fazolových lusků
  • 3 lžíce ovesných vloček
  • 3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
  • 2 bobkové listy
  • římského špetka kmínu
  • 1 lžíce bílé miso pasty
  • olej
  • sůl
  • umeocet
  • čerstvá petrželová nať

Není to jen o jídle…je to i o tom, co následuje. Snad vás tedy s blížícím se silvestrovským veselím pobavíme př...

Postup
  1. Dáme ohřát vývar, oloupeme cibuli, omyjeme zeleninu a houby.
  2. Cibuli nakrájíme na proužky, pórek na kolečka, fazolovým luskům odstraníme stopk a pokrájíme na větší kousky, žampiony pokrájíme na plátky.
  3. Na dně hrnce rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli, kmín, sůl a krátce orestujeme.
  4. Přidáme pórek a fazolky opět krátce společně orestujeme.
  5. Zalijeme vývarem, přidáme žampiony, bobkový list a na mírném ohni vaříme 15 až 20  minut do změknutí zeleniny.
  6. Než se polévka uvaří, nasekáme na drobno petrželku.
  7. Když je zelenina měkká, odstavíme polévku, rozmícháme v polévce miso pastu a podle chuti přidáme umeocet. Přidáme petrželku, promícháme a podáváme.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • My jsme použili velké dlouhé ploché fazolové lusky, ale můžete použít jakékoli jiné čerstvé fazolky (pozor nesplést se sušenými fazolemi).
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový. Pozor pouze při použití miso pasty, vybírejte sójovou, rýžovou, hrachovou apod.
  • Pro verzi bez sóji nedávejte sójovou miso pastu, ale použijte hrachovou, čočkovou, jáhlovou apod., kde ve složení není sója, případně vynechte zcela a více osolte na začátku.

Obměna

  • Žampióny můžete vynechat nebo dát jiné houby (sušené je potřeba předem namočit).
  • Do polévky můžete zavařit vločky, těstoviny nebo krupici, pokud ji chcete mít hutnější.
  • Místo bílého misa můžete dát tmavé, nebo zcela vynechat.
  • Místo římského kmínu, který je hodně aromatický, můžete dát běžný kmín.
  • Do polévky můžete přidat i jiné oblíbené koření a bylinky.

Děti

  • Polévka je vhodná už pro nejmenší děti, pouze do roka nedáváme sůl a umeocet, miso pasty jen trošku.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

47 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
23. 10. 2023

Mnaaaaam ♥️ výborná polevka

Výborná polévka 😊 Zrovna jsem přemýšlela co s těmi žampiony, když na mě vyskočil tenhle receptík 😁 Jen jsem během vaření nikde nenašla kdy se dávají ty vločky. Tak jsem je tam frkla s těmi žampiony 🙂 Děkujeme 😊

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Tuříňačka – bramboračka z tuřínu

Tuřín má blahodárné účinky na močové cesty, dýchací cesty, pleť i potíže s dnou, protože krom všech vitamínů, vlákniny a vitamínů, které obsahuje, zbavuje ...

Posilující polévka s hokkaido adzuki a kořenem lopuchu

Lopuchový kořen je zdrojem slizů, tříslovin, inulinu, silicí, hořčin, minerálních látek a solí. Podporuje látkovou výměnu, má čistící a močopudné účinky, p...