- 1 cibule
- 1 pórek
- 5 žampionů
- 10 velkých fazolových lusků
- 3 lžíce ovesných vloček
- 3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
- 2 bobkové listy
- římského špetka kmínu
- 1 lžíce bílé miso pasty
- olej
- sůl
- umeocet
- čerstvá petrželová nať
- Dáme ohřát vývar, oloupeme cibuli, omyjeme zeleninu a houby.
- Cibuli nakrájíme na proužky, pórek na kolečka, fazolovým luskům odstraníme stopk a pokrájíme na větší kousky, žampiony pokrájíme na plátky.
- Na dně hrnce rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli, kmín, sůl a krátce orestujeme.
- Přidáme pórek a fazolky opět krátce společně orestujeme.
- Zalijeme vývarem, přidáme žampiony, bobkový list a na mírném ohni vaříme 15 až 20 minut do změknutí zeleniny.
- Než se polévka uvaří, nasekáme na drobno petrželku.
- Když je zelenina měkká, odstavíme polévku, rozmícháme v polévce miso pastu a podle chuti přidáme umeocet. Přidáme petrželku, promícháme a podáváme.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- My jsme použili velké dlouhé ploché fazolové lusky, ale můžete použít jakékoli jiné čerstvé fazolky (pozor nesplést se sušenými fazolemi).
- Pokrm je přirozeně bezlepkový. Pozor pouze při použití miso pasty, vybírejte sójovou, rýžovou, hrachovou apod.
- Pro verzi bez sóji nedávejte sójovou miso pastu, ale použijte hrachovou, čočkovou, jáhlovou apod., kde ve složení není sója, případně vynechte zcela a více osolte na začátku.
Obměna
- Žampióny můžete vynechat nebo dát jiné houby (sušené je potřeba předem namočit).
- Do polévky můžete zavařit vločky, těstoviny nebo krupici, pokud ji chcete mít hutnější.
- Místo bílého misa můžete dát tmavé, nebo zcela vynechat.
- Místo římského kmínu, který je hodně aromatický, můžete dát běžný kmín.
- Do polévky můžete přidat i jiné oblíbené koření a bylinky.
Děti
- Polévka je vhodná už pro nejmenší děti, pouze do roka nedáváme sůl a umeocet, miso pasty jen trošku.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Mnaaaaam ♥️ výborná polevka
Výborná polévka 😊 Zrovna jsem přemýšlela co s těmi žampiony, když na mě vyskočil tenhle receptík 😁 Jen jsem během vaření nikde nenašla kdy se dávají ty vločky. Tak jsem je tam frkla s těmi žampiony 🙂 Děkujeme 😊